FAST: Tysklands forbundskansler Angela Merkel sitter fast i Portugal på grunn av askeskyen over Europa. Foto: Reuters

Verdens ledere satt på bakken

Den omfattende stengningen av luftrommet på grunn av askeskyen fra Island har forstyrret reiseplanene til politikere og artister like mye som vanlige mennesker.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Tysklands forbundskansler Angela Merkel satt fredag fast i Lisboa, mens Portugals president Anibal Cavaco Silva var strandet i Praha, og mange andre lette etter bil- eller togtransport for å komme hjem eller rekke viktige møter.

Den tyske ambassaden måtte ordne overnatting for både Merkel og hele den store delegasjonen hun hadde med seg på besøk i USA.

Hennes forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg satt strandet i Istanbul etter en reise til Afghanistan. De fem sårede soldatene han hadde med seg i flyet, ble lagt inn på sykehus i Istanbul mens de ventet på at tysk luftrom åpnet igjen.

Ministre og kongelige i bil

Norges statsminister Jens Stoltenberg var fredag på vei til Norge i bil etter at han kom seg med fly til Madrid og deretter til Basel etter sin reise til atomtoppmøtet i Washington.

Næringsminister Trond Giske satt fast i London, mens kronprins Haakon reiste fra London med bil for å nå fram til fødselsdagsfeiringen til dronning Margrethe i København. Kong Harald og dronning Sonia kjørte egne biler fra Oslo for å rekke fram til gallamiddagen fredag kveld.

En rekke andre celebriteter måtte melde avbud fordi de ikke kunne nå fram. Det gjaldt blant andre Spanias kong Juan Carlos og dronning Sofia, og Belgias kong Albert II.

Kaczynskis begravelse

Begravelsen til den polske presidenten Lech Kaczynski søndag var det imidlertid mange som ikke ønsket å utebli fra, enda flyplassen i Krakow og alle andre flyplasser i Polen er stengt. Familien ønsker ikke en utsettelse.

Estlands statsminister Andrus Ansip gjorde seg klar til en 18 timer lang biltur de 1.300 kilometerne fra Tallinn til Krakow, mens de polske presidenten i EU-parlamentet, Jerzy Buzek, dekker en tilsvarende distanse fra Brussel.

Både Tsjekkias president Václav Klaus og hans slovakiske kollega Ivan Gasparovic reiser også med tog og bil til Krakow.

Uklart om Obama

Merkel, USAs president Barack Obama, EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og Russlands president Dmitrij Medvedev sier fortsatt at de skal delta, men det er likevel lite sannsynlig at de når fram om askeskyen fortsetter.

En delegasjon fra FNs sikkerhetsråd måtte avlyse et besøk i Kongo, og en rekke finansministre greide ikke å komme seg til et finansministermøte i Madrid.

Monty Python-komikeren John Cleese måtte ut med 30.000 kroner for taxi til Brussel og tog videre til London etter et opptak med Fredrik Skavlan i Oslo, mens popstjernen Whitney Houston måtte nedlate seg til å reise med bilferje fra Storbritannia til Irland for å rekke en konsert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder