SMITTEFARE: Den nye E. coli-bakterien har spredt seg raskt i Europa. Nå melder tyske helsemyndigheter at tyske bønnespirer trolig er smittekilden. Foto: Afp

- Tyske bønnespirer trolig E. coli-kilde

Ifølge helsemyndigheter i Tyskland

(VG Nett) Bønnespirer dyrket i Tyskland er trolig smittekilden til E. coli-bakterien, melder lokale helsemyndigheter i landet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Talsperson for landbruksmyndighetene i forbundsstaten Niedersachsen, Gert Hahne, sier til AP at de vil komme med en advarsel mot å spise bønnespirer i løpet av søndagen.

Mattilsynet i Norge har foreløpig ikke fått informasjon om at bønnespirer skal være smittekilden, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk til VG Nett.

- Jeg har nettopp sjekket det felles meldesystemet vi har med EU, og det har ikke kommet noen melding om dette der foreløpig, sier hun.

Les også: Ekspertene strides om kilden til E.coli

Importeres som frø

Mattilsynet jobber med en oversikt over hva slags grønnsaker som importeres fra Tyskland til Norge, og vil nå se på importen av bønnespirer.

- Bønnespirer er en vare som importeres som frø og deretter dyrkes. Vi har foreløpig ikke full oversikt over hvor norske produsenter importerer frøene fra, men såvidt jeg vet er ikke Tyskland en stor produsent av bønnespirefrø, sier Landsverk.

Det kan dermed bety at smittekilden befinner seg et annet sted enn i Tyskland.

VG SPESIAL: Les alt om E. coli-utbruddet her

Ikke entydig bevis

Ifølge talsperson Hahne finnes det foreløpig ikke entydige testresultater som kan bekrefte at bønnespirer forårsaket utbruddet, men han sier at alle indikasjoner tyder på at de er årsaken.

Blant annet har mange av personene som ble smittet i Tyskland spist på restauranter som nylig hadde tatt inn en leveranse av bønnespirer, skriver AP.

- Når vi ser på handelen fører den alltid tilbake til denne produsenten. Slik vi ser det, er dette den mest konkrete kilden, sa landbruksminister Gert Lindemann på en pressekonferanse i byen Hannover søndag kveld.

Mer bekreftende testresultater vil bli lagt fram mandag, skriver NTB.

Selv om de nye testresultatene kan bety at gåten om E. coli-smitten er løst, vil tyske myndigheter foreløpig ikke avblåse varselet mot å spise tomater, agurk og salat.

Les også: Spania truer med agurksøksmål

Dødelig utbrudd

I Tyskland har 21 mennesker mistet livet etter å ha blitt smittet av bakterien. I tillegg er en person død av E. coli-smitte i Sverige, og tusenvis er smittet i tolv forskjellige land rundt om i Europa.

Tyskland er hardest rammet, med 2153 registrerte smittetilfeller.

I Norge er det registrert ett smittetilfelle, men det er foreløpig ikke avklart om han er smittet av den samme kilden som de øvrige tilfellene i Europa.

For et par år siden forårsaket nettopp bønnespirer en alvorlig E. coli-epidemi i Asia, skriver NTB. Grønnsaken brukes blant annet i salater og på smørbrød.

VG Nett kommer tilbake med mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder