Ordfører Antonio Inazzio i Corleone er kommet et godt stykke på vei med sitt anti-maifia-program i mafiabyen over alle, Corleone på Sicilia. På maleriet bak ham er de drepte dommerne og folkeheltene Giovanni Falcone og Paolo Borsellino. Foto: Jon Selås

Loftsrydding i mafiabyen Sicilia

CORLEONE, SICILIA (VG) - Mafiaen er ikke borte, den bare «sover». Vi gjør alt vi kan for å holde den borte. Om vi lykkes vil bare tiden vise.

  • Jon Selås

Ordfører Antonio Inazzio (36) i Corleone smiler litt sørgmodig. I snart fir år har han styrt verdens mest kjente mafiaby på et helt klart anti-mafia-program. Sist høst ble også byens anti-mafia-museum åpnet av Italias innenriksminister Roberto Maroni.

Corleone, midt inne på Sicilias høyland, har en lang og mørk forhistorie som verdens mafiahovedstad. Foto: Jon Selås

Mafiaen vil for alltid være knyttet til Corleone. Og omvendt. I det meste av siste halvdel av forrige århundre var det særlig tre corleonesi som styrte alt på Sicilia: «Erobreren» Luciano Liggio, som nedkjempet Palermo-bossenes hegemoni på 60-tallet. Og hans to «læregutter» «Totò» «Udyret» Riina («regjeringstid» fra 1974 - 93) og Bernardo «Traktoren» Provanzano (1993 - 2006).

Bønder

Mafiaen på Sicilia var opprinnelig en klan- og ordens-organisering i det gamle bondesamfunnet, der Corleone lå midt i. Tidene forandret seg, de tre capi de capi fra Corleone forsøkte alle å tilpasse seg, men var forankret i de gamle tider.

Etter arrestasjonen av Provenzano i 2006, har imidlertid det gamle mafiasystemet i noen grad gått på tomgang. Pengene finnes andre steder enn i landbrukssamfunnet.

Da den siste mafiaopprullingen skjedde i september i fjor, var det, typisk nok en forretningsmann i kystbyen Trapani vest for hovedstaden Palermo, som var i hovedfokus: Noe sånt som 11 milliarder kroner i penger, selskaper, eiendommer og utstyr ble beslaglagt; den moderne mafiaen ville hvitvaske penger gjennom vindmølleprosjekter og fornybar energi.

Makt

Trapani-grenen har «alltid» vært forretningsfolk. Det er penger som er deres våpen. Corleone-klanens makt var basert på rå makt, vold - og derfor frykt.

Likevel er det ingen som tror at de største tingene fortsatt skjer på Sicilia uten at Matteo Messina Denaro (48) er inne i bildet. Denaro er den «unge gamlebossen», som gikk under jorden omtrent da Riina ble arrestert i 1993 og stadig er Italias mest ettersøkte mann.

Fall

- Det var i 1992/93 grunnlaget ble lagt for mafiaens fall her i Corleone, forteller ordfører Antonio Inazzio. Da de to dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino ble drept i Palermo i 92 og 93, hadde mafiaen rett og slett gått for langt.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ MUSEUM: Det tidligere fryktede mafiabossene "Totò" "Udyret" Riina og Bernardo "Traktoren" Provanzano er nå henvist til et minne som pappfigurer på Corleones anti-mafia-museum. Foto: Jon Selås

- Det ble et folkelig opprør, unge og gamle kom ut i gatene og sto frem; de ville ikke finne seg i trakasseringen og frykten lengre. Det ble en prosess som selv ikke mafiaen greide å stoppe.

Dobbelt

- Er det en forbannelse eller åpner det muligheter, når du presenterer Corleones ute i den store verden?

- Vel, ryktet vårt kan vel ikke være dårligere?! På den annen side: Jeg mener at det er godt mulig å bruke Corleone-navnet til noe positivt; alle kjenner jo til oss! Vi vekker nysgjerrighet og har en viss tiltrekning. Slikt kan jo utnyttes fremover, ikke minst i turistsammenheng. Virkeligheten var hard nok. Men etter Totò Riinas tid, ble mafiaen mindre rå og mer diplomatisk. Og med Mario Puzos romaner og ikke minst «Gudfaren»-filmene har jo utvilsomt tilført en smule - hva skal jeg kalle det? - mystisk romantikk?

Ny tid- Du ble valgt som ordfører med en klar anti-mafia-profil. Hvordan var stemningen egentlig i byen da du ble valgt - i et embete som utvilsomt har tjent mafiaen i tidligere tider?

- Vel; for det første er det aller meste av byen nå «anti-mafia». Selvfølgelig! Men de gamle tidene henger i; det er ikke fritt for at min bestemor synes det er for galt at jeg sier «disse tingene» om mafiaen når jeg blir intervjuet. Og mine foreldre kan fortsatt be meg om å være forsiktig. Men når foreldre sier noe slik, blir man jo helt motsatt...

- At jeg er ordfører i en rekke av ordførere som utvilsomt har korrumpert seg grundig som mafiaens lydige redskaper, er noe jeg bare må registrere. Det hørte til en viss epoke. Og gjør det ikke lengre.

Trygghet

- Føler du deg helt trygg?

- La meg si det slik: Alle ordførere i regionen her er vel blitt truet. Jeg har sagt nei takk til politibeskyttelse, det blir så tungvint. Men er man engstelig for konfrontasjoner, er ikke dette jobben å ha! Jeg er ikke ofte redd. Men må av og til være modig og tøff for å gå ut å samle støtte.

- Men det er nok ingen som er i tvil om hvor jeg står, sier ordfører Antonio Inazzio, og lar blikket gli over et digert, nesten propagandistisk maleri over ordførerpulten: En studie i rødt over de drepte dommerne og folkeheltene Falcone og Borsellino.

Arv

Så loftsryddingen i Corleone fortsetter med uforminsket styrke. Hvor mye av gammelt arvegods som ennå befinner seg nederst i kjelleren er en annen sak. Fortid, nåtid og fremtid ligger surrealistisk nær hverandre:

ET HELT ANNET SYN: Maria Liggio simpelthen elsket sin fetter, mafiabossen. Foto: Jon Selås

Byens nye anti-mafia-museum (mest av alt et slags kunstgalleri) ligger i et hus beslaglagt av bossen Bernardo Provenzano.

Provenzanos bror bor imidlertid i nabohuset - og påstår at museumsbygningen aldri har tilhørt broren, men er hans...

Stolt

Og spør man den elskelige og fromme 90 år gamle Maria Liggio, som bor i et smalt lite steinhus i en av Corleones øvre trange gater - faktisk kusinen til Luciano «Erobreren» Liggio - om hennes beryktede fetter, kommer det bare godlyder:

- Å, han var så flott og stolt på sin hest, når han red rundt omkring i egnen her! En ond mann, sier noen. Langt i fra sier jeg! Han betydde et godt liv for meg. Og så var han en god, god katolikk; hver eneste søndag gikk han i kirken!

FRED: Det er fredelig i Corleone i dag, også for byens eldre herrer, som samles ved parken. Idyllen er ikke bare overfladisk! Foto: Jon Selås

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder