HULL: Store mengder vann forflytter seg nå i Guatemala, og det har blant annet ført til dette krateret. Foto: AFP

Her var det en gang et veikryss

Uværet har tatt 99 liv i Mellom-Amerika

(VG Nett) Den tropiske stormen Agatha feier over Mellom-Amerika og tar med seg mennesker, dyr og infrastruktur.

Håkon Fossmark
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

På bildet over, som er fra Guatemala by, var det en gang et veikryss. Nå er det kun et digert krater her. Den tropiske stormen, og alt vannet som er i bevegelse, har forflyttet store mengder jord. Dette har igjen ført til et hulrom og påfølgende krater under veikrysset i Guatemala.

Guatemala ble også i 2007 rammet av et digert krater. Den gang forsvant tre personer ned i det.

Jordras

Så langt har stormen tatt 99 liv i Mellom-Amerika, melder AP. Bare i Guatemala har 82 omkommet og 112.000 mennesker evakuert.

- Redningsarbeidet er i gang, men jordras og blokkerte veier sinker arbeidet, sier Kjetil Bøe, Kirkens Nødhjelps områderepresentant i Guatemala.

Stormen Agatha innleder årets orkansesong i Stillehavet og slo inn over vestkysten av Guatemala med en vindstyrke på 18 sekundmeter. Ifølge presidenten i landet, Alvaro Colom, skal det i enkelte deler av landet ha falt opp til én meter nedbør.

Stormen avtok i styrke søndag kveld, og ble nedgradert fra tropisk storm til tropisk lavtrykk. Det advares likevel om kraftig nedbør i de kommende dagene, og faren for nye jordskred skal derfor være stor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE MYE IGJEN: Huset er borte, kun madrassen og noen få møbler har denne familien igjen. Foto: Reuters

Faren ikke over

Også andre land i Mellom-Amerika har fått merke Agathas krefter.

- Selv om stormen nå avtar i styrke og intensitet, er situasjon fremdeles kritisk, sier El Salvadors president Mauricio Funes.

Som om ikke en tropisk storm var nok, så lammes deler av Mellom-Amerika også av vulkanen Pacaya. 14 norske leger og deres familier ble blant annet askefaste i Guatemala by etter at de hadde stekt marshmallows på vulkanen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder