Skuespiller og spesialutsending for FN, Angelina Jolie, sammen med den britiske utenriksministeren William Hague under åpningen av det fire dager lange toppmøtet mot bruk av voldtekt som våpen. Foto:Andrew Winning,Reuters

Jolie kjemper mot bruk av voldtekt som våpen i krig

Filmstjernen og aktivisten Angelina Jolie fronter kampen mot bruk av voldtekt som våpen i krig og konflikter, og hun krever at overgripere stilles til ansvar for sine ugjerninger.

Artikkelen er over fem år gammel

Sammen med den britiske utenriksministeren William Hague, åpnet Jolie tirsdag et fire dager langt toppmøte i London som skal sette søkelyset på bruken av seksuelle overgrep som våpen i konflikter og hvordan man kan få slutt på det.

– Det er en myte at voldtekt er en uunngåelig del av konflikter, sa Jolie i sitt åpningsinnlegg.

– Det er et krigsvåpen som rettes mot sivile. Det brukes for å torturere og ydmyke mennesker, deriblant mange barn. Som del av det internasjonale samfunnet er vi ansvarlige for det og for å få en slutt på det, sa Jolie videre.

Jolie, som er spesialutsending for FN, har i flere år engasjert seg i kampen mot seksualisert vold, og hun og Hague har blant annet vært i Kongo og i Bosnia der de har møtt kvinner som har blitt utsatt for voldtekt i konflikter.

Toppmøtet er det største i sitt slag og har delegater fra 117 land. Gjennom en rekke arrangementer, hvor mange også er åpne for publikum, håper Jolie, Hague og de andre delarrangørene å vekke folks bevissthet om bruken av voldtekt som våpen.

Mer om

  1. FN
  2. Hollywood

Flere artikler

  1. Angelina får ærestittel for kampen mot voldtekt

  2. Storstilt dronningmøte

  3. Norge stiller opp mot massevoldtekter i Irak

  4. Jens Stoltenberg og Angelina Jolie samarbeider for å bekjempe «den mørkeste formen for forbrytelse»

  5. Få tror på ukrainsk-russisk toppmøte: Her håndhilser Putin og Porosjenko

  6. Spent ukrainsk-russisk toppmøte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder