I NORSKE HENDER: Frigitte Kjartan Sekkingstad sammen med den norske ambassadøren Erik Førner til venstre. De befinner seg nå i trygghet i Davao.
I NORSKE HENDER: Frigitte Kjartan Sekkingstad sammen med den norske ambassadøren Erik Førner til venstre. De befinner seg nå i trygghet i Davao. Foto: UD / Ambassaden i Manila

Norsk ambassadør med Sekkingstad: – Han er ved godt mot

UTENRIKS

DAVAO/OSLO (VG) Her her Kjartan Sekkingstad sammen med den norske ambassadøren Erik Førner.

Publisert: Oppdatert: 18.09.16 13:55

– Han er ved godt mot, fattet og klar i hodet, sier ambassadør Erik Førner til VG via Utenriksdepartementet (UD).

Nordmannen befinner seg ved 10.30-tiden norsk tid i byen Davao sammen med den norske ambassadøren til Filippinene. Der skal de sammen møte president Rodrigo Duterte senere i dag.

I 08-tiden søndag morgen opplyste Abdusakur Tan, viseguvernøren i Sulu, til VG at han og fredsminister Jesus Dureza hadde hentet Sekkingstad i leiren til separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF).

Der har Sekkingstad vært siden han ble sluppet fri lørdag.


Frigitt gissel: Vi ble behandlet som hunder

– Det er med glede og lettelse jeg kan bekrefte at Kjartan Sekkingstad nå er brakt i sikkerhet på Filippinene etter han ble løslatt i går. Dette har vært en krevende sak og en ubeskrivelig påkjenning for Sekkingstad selv og hans familie og venner, sier statsminister Erna Solberg i en uttalelse.

Samtidig uttrykker hun medfølelse overfor familiene til de to kanadierne som islamistgeriljaen Abu Sayyaf henrettet tidligere i år.

Hun fastholder at Norge ikke har betalt løsepenger.

Hindret av været

Været var for dårlig til å fly ham til Davao lørdag, og han måtte derfor tilbringe natten hos lederen for MNLF, som Filippinene har en fredsavtale med.

Analyse: Utenlandske gisler er valuta for Abu Sayyaf

Kjartan Sekkingstad ble bortført av Abu Sayyaf sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor i september i fjor.

Les også: På innsiden av Filippinenes trangeste narkofengsel (innlogging)

De ble tatt på feriestedet Oceanview Resort, der Sekkingstad var daglig leder. Han har bodd flere år på Filippinene. Ferieanlegget ligger på den lille øya Samal, like utenfor Davao, lengst sør i landet.

Ridsdel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.

Kilde: VG/NTB

Her kan du lese mer om