KRITISERER EU: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener EU har brutt løftene som ble gitt da man inngikk en flyktningavtale i våres. Foto: Yasin Bulbul AFP

Erdogan truer EU med å åpne grensene

ISTANBUL (VG) President Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia vil åpne grensene for en flyktningstrøm, dersom EU «går lenger».

Artikkelen er over tre år gammel

Erdogan uttalte først at EU-parlamentets beslutning om å anbefale å fryse medlemskapsforhandlingene med Tyrkia «ikke betyr noe som helst», men responsen når det faktisk skjedde er noe man fryktet i Brussel: En trussel om å åpne for en ny strøm av flyktninger.

– Dere har ikke behandlet menneskeheten med ærlighet, og dere behandler ikke folk rettferdig. Dere plukket ikke opp babyer som skyldte i land i Middelhavet. Det er vi som gir mat til rundt 3,5 millioner flyktninger i dette landet, sier Erdogan i en tale henvendt til EU.

– Dere holdt ikke deres løfter. Når det kom 50.000 flyktninger ved vår grenseport ropte dere opp og sa, «hva vil skje dersom de slippes inn i Tyrkia». Vel, hør på meg, dersom dere går lenger så vil de grenseportene bli åpnet. Det må dere vite, fortsatte han.

Erdogan i forrige uke: Truet med tyrkisk «Brexit»

Avtalen holdt ikke

I mars i år inngikk Ankara og Brussel en avtale som innebar at Tyrkia skulle ta grep for å hindre migranter og flyktninger i å ta seg vestover til Europa. Til gjengjeld fikk tyrkerne pengehjelp til å håndtere migrasjonen, samt løfter om fortgang i medlemskapsforhandlingene.

Men man klarte ikke å følge opp med en avtale rundt visumfrihet, og etter det mislykkede kuppforsøket i juli har forholdet mellom EU og Tyrkia nådd frysepunktet.

125.000 offentlig ansatte har fått sparken, anklaget for å ha deltatt i kuppforsøket eller for å sympatisere med kuppmakerne. Mange er også pågrepet, og en rekke medier er stengt.

EU-parlamentet tok torsdag til orde for en midlertidig stans i forhandlingene med Tyrkia, med begunnelse i «uproporsjonale» inngrep i forbindelse med oppgjøret etter kuppforsøket. Disse inngrepene «krenker grunnleggende rettigheter og friheter som er vernet av den tyrkiske grunnloven», heter det videre.

Resolusjonen er ikke bindende, ettersom EU-parlamentet ikke har noen formell rolle i forhandlingene.

Forslag om sanksjoner

I tillegg har flere EU-parlamentarikere foreslått sanksjoner mot Tyrkia. Da det ble tatt opp i forrige uke, svarte Erdogan med at Tyrkia kan avholde en folkeavstemning for selv å avbryte forhandlingene med EU.

Vil forandre grunnloven: Kan bli president til 2029

Som et alternativ til EU åpner han for at Tyrkia kan slutte seg til Shanghai-gruppen, en sentralasiatisk samarbeidsorganisasjon der både Russland og Kina er med.

Tyrkia har siden 1961 hatt en avtale med EU, og søkte om fullt medlemskap i 1987. De pågående forhandlingene har vedvart siden 2005, og det er stor frustrasjon i Tyrkia over det som oppfattes som forskjellsbehandling.

Kommentar: Tyrkias farvel til Europa

Ett av stridspunktene mellom Tyrkia og EU har vært at regjeringen i Ankara nekter å endre landets terrorlovgivning, som EU mener favner for bredt i sin definisjon av terror.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder