Libyere forteller VG om IS-offensiven i det krigherjede landet

BY I FLAMMER: Libyske soldater ser utover Benghazi, under kamper med militsgrupper i desember i fjor. Ayat Mneia er grunnlegger av Libyan Youth Movement, en aktiv organisasjon under opprøret mot Muammar Gaddafi i 2011. Foto: AFP/Privat,

Ayat (27) kjempet for et demokratisk Libya. Nå lever familien under IS-regime.

Med to fettere i terrorgruppen IS sin Libya-avdeling, prøver Ayat Mneina (27) å forstå hva som gikk galt med revolusjonen hun var endel av.

Artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag var det nøyaktig fire år siden starten på revolusjonen som felte Libyas brutale diktator Muammar Gaddafi, men ingen feirer.

– IS tester Libya akkurat nå, sier Ayat Mneia til VG.

Den unge libyske kvinnen fra den østlige byen Benghazi, der revolusjonen startet, er fortvilet.

Hun var med å grunnlegge Libyan Youth Movement, en stor ungdomsorganisasjon som jobbet for en liberal og demokratisk framtid for Libya i 2011.

Nå er håpet knust.

EN GANG EN REVOLUSJON: Den 17. februar i 2011 startet de folkelige opptøyene som til slutt førte til et væpnet opprør mot diktator Muammar Gaddafi. Folket krevde reform og frihet. Foto:Esam Omran Al-fetori,Reuters

– Hvis IS ikke får motstand, vil de vokse i Libya. Kanskje flere fremmedkrigere også vil trekkes til landet. Vi kan ikke la det skje, sier hun.

Libya rakner

Libya er i ferd med å rives i filler av en bitter konflikt mellom to konkurrerende regjeringer. En rekke ulike militsgrupper, løst knyttet til de to fraksjonene, er i kamp om politisk makt, fete bankreserver og omfattende oljeressurser.

Militsgruppene som kjempet på samme side under borgerkrigen mot Gaddafi i 2011, har siden vært i en kompleks konflikt få ser veien ut av.

Kampenene har blant annet ført til at den internasjonalt anerkjente regjeringen har flyktet ut av hovedstaden Tripoli, til den østlige byen Tobruk. Den alternative regjeringen, som nå holder hovedstaden, er drevet av en islamist-alliert koalisjon kalt Libya Dawn.

I løpet av 133 dager våren og sommeren 2011, slapp 15 norske F-16-fly til sammen 569 bomber over Libya. Ifølge Forsvarsdepartementet ble prisen 317 millioner kroner. Nå er landet i ferd med å forsvinne inn i kaos.

Taperne: Det libyske folket som i 2011 var optimistiske etter 40 år under Gaddafis jernhånd.

Vinnerne: Voldelige grupper som vokser på kaos - blant dem Den islamske staten (IS).

I den østlige byen Derna har islamistiske ekstremister vært i kontroll i lang tid, uten at den libyske hæren eller myndighetene har klart å få kontroll. Ekstremistene har etter den voldelige framveksten av IS i Syria og Irak, erklært troskap til lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Nå har det såkalte kalifatet erklært opprettelsen av sin egen provins i Libya.

Det endelige beviset på IS ' inntreden i middelhavslandet kom på søndag kveld: En brutal video viste drapet på 21 koptiske kristne gjestearbeidere fra Egypt.

Mandag startet Egypts president Abdel Fattah el-Sisi flyangrep på IS i Derna.

BAKGRUNN:– Norge sviktet oss da vi trengte det som mest

BRUTALT HENRETTET: Videoen, som ble publisert søndag, viser 21 egyptere i oransje fangedrakter bli tvunget ned i bakken på en strand ved Middelhavet, før de blir skåret hodet av. Foto: Skjermdump Foto: ,

Familien lever under IS-kontroll

Ayats familie er fra IS-kontrollerte Derna. Hun forteller at familien lever i frykt for ekstremistene. De egyptiske flyangrepene mandag traff mål nære tantens hjem, og familien har lenge ventet på at jihadistene skulle angripes.

– Familien min er tvunget til stillhet om overgrepene i byen, for å overleve, sier hun.

Ayat har selv reist til Canada på grunn av volden i hjemlandet.

Onkelen hennes har beskrevet forholdene i byen som uverdige, og sier at IS har terrorisert befolkningen i den tiden de har hatt kontroll.

– Ekstremistene splitter familier i to. Jeg har familiemedlemmer som venter på at hæren skal angripe byen, så de kan delta i kampen mot IS. Og jeg har to fettere som har blitt sugd inn i IS-bølgen, sier hun.

– Hvordan ble de endel av IS?

– Den ene var med som demokratiforkjemper under revolusjonen i 2011. Han har siden blitt ført i feil retning. Mange unge libyere har mistet håpet etter flere år med politisk kaos, og de islamistiske bevegelsene gir dem en mening og et mål. Sakte blir de radikalisert og oppfordret til å ta til våpen. Jeg tror ikke de ser det klart selv, at de terroriserer sitt eget folk.

Medisinstudent: - Det handler om å overleve

– Tror dere vi er redde? Spør medisinstudenten Idris i en samtale over sosiale medier mandag kveld.

UNDERLAGT SEG IS: En væpnet konvoi av ekstremister i Dernas Islamic Youth Counsil fotografert i fjor. Nå har ekstremistene i byen underlagt seg IS. Foto:Stringer,Reuters

Han er fra Benghazi, og har vendt seg til konflikten i byen har er født og oppvokst i. Byen har det siste året vært herjet av ulike ekstreme grupper, men IS er ennå ikke i byen.

Ifølge Idris skal det heller ikke skje:

– Vi skal ta dem. Vi er ikke som Syria og Irak, vi skal seire, sier han.

– Vesten snakker så mye om krigen mot terror. Det er vi som er inne i denne krigen, og vi får ingen støtte utenifra. Denne kampen handler om å holde oss i live, og bevare landet vårt, sier han.

Idris mener at det libyske folk ikke har noe annet valg enn å ta opp kampen mot ekstremistene.

– IS vil ødelegge Libya, de vil bringe oss tilbake til tiden da mennesker levde i huler. Det er ikke sånn vi er. Vi er moderne, og vi vil leve livene våre i fred.

Støtter Egypts angrep

35-åringen Heba har levd hele livet sitt i Benghazi. Hun var glad for den internasjonale koalisjonens bombeangrep mot Gaddafi i 2011. Frankrike startet angrepene da Gaddafis styrker var på vei til å storme byen hennes.

Nå støtter hun angrepene som den anti-islamistiske, autoritære egyptiske presidenten har satt i gang.

– Selv om jeg er imot enda mer ødeleggelse og sivile dødsfall, er jeg likevel glad for å se hva Egypt gjør etter de grusomme henrettelsene av kopterne her i Libya, sier hun, og fortsetter:

– Flere land burde hjelpe oss, fordi dette er en regional kamp. Gjør vi ikke noe nå, vil problemet gro ut av kontroll. Vi har ikke råd til å la det skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder