NÆRT FORHOLD: Generalstabssjefene fra Russland, Valery Gerasimov (t.v.), og Tyrkia, Hulusi Akar, poserer for fotografene i Ankara 15. september. Nå kommer de fram at de to inngikk en «gentlemanns avtale» om fordeling av syrisk luftrom, med sikte på en skriftlig protokoll.

NÆRT FORHOLD: Generalstabssjefene fra Russland, Valery Gerasimov (t.v.), og Tyrkia, Hulusi Akar, poserer for fotografene i Ankara 15. september. Nå kommer de fram at de to inngikk en «gentlemanns avtale» om fordeling av syrisk luftrom, med sikte på en skriftlig protokoll. Foto: AP

Tyrkia og Russland har inngått hemmelig Syria-avtale

ISTANBUL (VG) Mens forholdet mellom USA og Russland er på frysepunktet, har Tyrkia inngått en avtale med Russland om flyginger i syrisk luftrom.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Natt til fredag brøt krisemøtet i den såkalte Støttegruppen for Syria, som ledes av USA og Russland, sammen uten at man var kommet nærmere en ny våpenhvile. Den syriske regjeringshæren iverksatte samtidig en ny massiv bombing av opprørernes områder i herjede Aleppo.

USA og Russland har beskyldt hverandre for brudd på våpenhvilen og for å stå bak angrepet på lastebilene med nødhjelp på vei til Aleppo mandag kveld. Russland har hevdet at en bil med våpen angrep konvoien fra bakken (se video nederst i saken), mens en rekke punkter peker mot at det i virkeligheten er russiske fly som står bak.

Konflikten har gått så langt at USAs utenriksminister John Kerry har beskrevet det som å «befinne seg i et parallelt univers» å snakke med sin russiske motpart Sergej Lavrov.

Les også: Ammar (31) var vitne til nødhjelpsangrepet. Forteller hva han så.

Deler luftrommet

Men selv om forholdet mellom de to stormaktene er svært anstrengt, har Russland et sterkt forbedret forhold til den regionale stormakten, NATO-landet Tyrkia.

Detaljer om at Russland og Tyrkia har inngått en avtale som i praksis skal fordele hvilke soner i syrisk luftrom de to kan ha fly i, har lekket ut via militærkilder til den tyrkiske storavisen Hürriyet.

24. november i fjor ble et russisk kampfly skutt ned ved grensen mellom Tyrkia og Syria, og den påfølgende konflikten førte til isfront mellom de to landene. Men i sommer har Russlands president Putin og Tyrkias president Erdogan lagt striden bak seg, og nå skal landets to toppoffiserer ha inngått en «gentlemans avtale» om flyginger, for å unngå en lignende hendelse.

AVTALE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan viser «tommel opp» til Russlands president Vladimir Putin under G20 møtet i Kina i begynnelsen av september. Foto: Damir Sagolj Reuters

Vil undertegne avtale

De to generalstabssjefene, russiske general Valery Gerasimov og tyrkiske general Hulusi Akar, møttes i Ankara i forrige uke, og inngikk der en muntlig avtale, som ifølge de militære kildene kan bli fulgt opp av en skriftlig protokoll – som man nå jobber med å utforme.

Foreløpig er avtalen hemmelig, men de to landene skal ha utvekslet nøyaktige koordinatorer for hvilke luftområder de er aktive i. Tyrkia er blitt tungt involvert i den syriske krigføringen de siste ukene, og kjemper både mot IS og mot den kurdiske YPG-militsen.

– Tyrkia vet nøyaktig hvilken områder vi opererer i, våre kampfly gir støtte til Free Syrian Army sine operasjoner, og vår kommunikasjon med Russland fungerer perfekt, sier en militærkilde til Hürriyet.

Kommentar: Slik har Tyrkia snudd i spillet om Syria

Nødhjelpsbombingen: I dette videoklippet fremkommer russiske påstander om at en bil med våpen og bombekastere kjørte langs kolonnen med nødhjelp:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder