FAMILIEN: Hele storfamilien til den drepte politimannen Ahmed Merabet var til stede, med moren i spissen. Sønnen ble drept da han forsøkte å stoppe terroristene etter at de hadde drept elleve mennesker inne i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo. Foto: Kristofer Sandberg , VG

Ett år siden Charlie Hebdo-terroren: Hedret politihelt som forsøkte å stoppe terroristene

PARIS (VG) Ahmed Merabet (41) lå på fortauet og tryglet for sitt liv. En fransk politimann, muslim med røtter fra Algerie,  som ble skutt og drept av en fransk terrorist med røtter fra Algerie.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

7. januar er det ett år siden dramaet og tragedien i og utenfor lokalene til satiremagasinet, Charlie Hebdo, fant sted. Plaketter til minne om Charlie Hebdo-terroren og 17 mennesker som brutalt ble revet ut av livet denne januardagen i den franske hovedstaden.

Politimannen Ahmed Merabet prøvde å stoppe de to som kom stormende ut av redaksjonslokalene etter å ha drept elleve mennesker. Terroristene som utførte drapene var to brødre, Said og Cherif Kouachi, begge født i Paris av algeriske foreldre.

Les også: Nesten et år etter angrepet mot Charlie Hebdo: – Vi føler oss fryktelig alene

Hevnet Profeten

Mens de løp skal de ha ropt: «Vi har drept Charlie Hebdo, vi har hevnet profeten Mohammed». Da politimannen Ahmed Merabet prøvde å gripe inn, ble han først skutt og såret, før han ble drept.

Denne uken blir fire plaketter avduket i Paris av Frankrikes president, Francois Hollande, og borgermesteren i Paris Anne Hidalgo.

Så du denne? Begravet syv venner på syv dager

Saken fortsetter under bildet

TIL MINNE OM: President Francois Hollande, statsminister Manuel Valls og borgermester i Paris Anne Hidalgo avduket tirsdag et minnesmerke utenfor Kosher-butikken hvor fire gisler ble drept. Foto: Ian Langsdon , Ap

Presidenten tok seg god tid til å snakke med familien til den drepte politimannen - kjæresten, moren og søsteren. Ahmed og kjæresten skulle flytte sammen, men terror-tragedien satte en stopper for det.

Trøstende ord fra presidenten om heltemot og at Ahmed døde i tjenesten og for forsvaret av Frankrike og franske verdier. Før president Hollande og borgermester Hildalgo tok den korte turen bort til 10 Rue Nicolas Appert, der de gamle redaksjonslokalene til Charlie Hebdo ligger.

Husker du? Her ble Paris-terroristen gravlagt midt på natten

«Je suis Ahmed»

Familien til den drepte politimannen, Ahmed Merabet, gikk offentlig ut etter Charlie Hebdo-massakren, og ba alle franskmenn om å besinne seg og ikke søke hevn. Under minnestunden var Merabet-familien til stede og sto på fortauet der Ahmed ble drept. Fortauet var for anledningen pyntet med ordene «Je suis Ahmed» i trikoloren, det franske flaggets farger. Rødt, hvitt og blått.

– 7. januar i fjor, glemmer jeg aldri. Til og begynne med, da meldingene kom trodde jeg ikke at det var sant. En skuddløsning, en død, kanskje flere. Men da omfanget av tragedien kom for en dag, dro vi straks dit hvor angrepet fant sted. Presidenten, borgermesteren og jeg, sier borgermesteren for distrikt 11 i Paris, 11. Arrondissement, Francois Vauglin til VG.

Fikk du med deg? Charlie Hebdo-utgave revet bort fra stativene

VGs Anders Giæver anmeldte utgaven som kom etter terrorangrepet.

Saken fortsetter under bildet

GLEMMER ALDRI: Francois Vauglin, borgermester i Paris' 11. arrondissement, sier til VG at han først ikke trodde meldingene om det som skjedde var sanne. Foto: Kristofer Sandberg , VG

I krig

– Det er var en forferdelig hendelse og jeg føler ikke at faren er over for Paris. Jeg er enig med president Francois Holland om at Frankrike er i krig, sier borgermesteren.

Han blir litt beskjemmet da vi spør hva som skjedde da ett av navnene på de døde, tegneren Georges Wolinski, var feilstavet på plaketten. Wolinski var blitt til Wolinsky.

– Det skal vi ordne opp i, sier borgermester Francois Vauglin.

Les også: Paris igjen rystet av terror - 130 drept

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder