IS-leder truer jødene i det som tilsynelatende er et nytt lydopptak

Lederen av Den islamske staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, taler til sine tilhengere og truer med å etablere seg i Palestina i det som antas å være et nytt lydopptak.

  • Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

IS publiserte lørdag et lydklipp på 23 minutter på Twitter, som angivelig skal være den første kunngjøringen fra Abu Bakr al-Baghdadi på syv måneder, ifølge Telegraph.

Reuters skriver imidlertid at det ikke er bekreftet at det er den beryktede IS-lederen, og at de ikke kan verifisere at opptaket er nytt.

I meldingen hevder Baghdadi at Vesten har lært fra krigene i Irak og Afghanistan - kriger han omtaler som mislykkede, og at de derfor ikke tør å sende bakkestyrker inn i IS-kontrollerte områder.

– Vær sikre på at gud vil la de som tilber ham seire, og hør de gode nyhetene om at kalifatet vårt klarer seg bra. Desto mer intens krigen mot den blir, desto renere og sterkere blir den, sier det som trolig er Baghdadi i opptaket.

Han truer også Russland, USA, Europa og andre land som bidrar i kampen mot IS med at de kommer til og «måtte betale en høy pris».

Les også: «IS er ikke en gruppe vi kan forhandle med»

Truer Palestina med angrep

Videre sier lederen at IS snart vil dra til Palestina for å etablere Den islamske staten der.

– Jøder, snart vil dere høre oss fra Palestina, som vil bli deres grav, sier han, og fortsetter:

– Jødene trodde vi hadde glemt Palestina, at de hadde distrahert oss. Ikke i det hele tatt, jøder. Vi har ikke glemt Palestina et sekund. Med hjelp fra Allah vil vi ikke glemme det. Jihadist-krigere vil omringe dere en dag dere tror er langt frem i tid, men som vi vet er nær. Vi kommer nærmere hver dag.

Les også: USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

I oktober hevdet irakiske styrker at Abu Bakr al-Baghdadi var rammet av et flyangrep, vest i Anbar-provinsen. Tilstanden hans har ikke vært kjent, men en sykehuskilde opplyste til nyhetsbyrået Reuters at Baghdadi ikke var blant de drepte.

Også tidligere har det vært hevdet at den fryktede IS-lederen har blitt rammet av angrep. Senest i april i år ble det sagt at han hadde blitt alvorlig skadet i et luftangrep.

VGs oversikt: Dette er partene i Syria-konflikten

Ekspert: Vil vise at han fortsatt styrer IS

Kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen mener uttalelsene er typisk IS-propaganda, og at han spiller på den sunnimuslimske offerrollen overfor vestlig imperialisme og korsfarere som forsøker å ta over de arabiske områdene, for å lokke til seg flere tilhengere.

– Han ønsker tilslutning i sitt kontrollerte område, men også fra andre «rettroende», hvor enn de måtte befinne seg, sier han, og peker på ønsket om polarisering som en annen mulig grunn til at IS velger å publisere lydopptaket.

IS UNDER PRESS: Kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen, mener IS-lederen kan ha flere motiver for å uttale seg. Foto: FORSVARET ,

Unge Mosul-menn til VG: Vi brukes som menneskelige skjold for IS

Gundersen har ikke selv hørt lydopptaket, men mener det ikke er usannsynlig at det er Abu Bakr al-Baghdadi som snakker - til tross for at han ikke har uttalt seg offentlig på mange måneder.

– Det har gått rykter om at han var hardt skadet. Det kan tenkes at han ønsker å uttale seg for å vise at han fremdeles er den selvutnevnte kalifen og styrer IS, sier han, og fortsetter:

– Det er ikke tvil om at Den islamske staten er under press. De er på vei til å miste Ramadi, som har vært en viktig by, og det vil gjøre det enklere for irakiske sikkerhetsstyrker og ta mer kontroll over Anbar-provinsen.

Les også: Irakiske styrker rykker inn i IS-kontrollerte Ramadi

Demoniserer motstanderne

Han mener presset mot ekstremistgruppens viktigste by Raqqa også har økt betydelig.

Når det gjelder IS-lederens religiøse retorikk mener Gundersen den er veldig symbolsk og tradisjonell, og at han bevisst spiller på jødehatet for å demonisere motstanderne og få flest mulige i den arabiske verden til å støtte Den islamske staten.

– Vi har sett at det har vært enkelte radikale grupperinger som har gitt sin tilslutning til IS på Gaza, som har blitt slått ned på fra Hamas sin side. Samtidig har Baghdadi et ønske om å forene alle muslimer.

Lydopptaket som ble publisert andre juledag kommer i kjølvannet av en rekke angrep mot IS-mål i Syria. Senest første juledag ble det sluppet flere videoer som viser det som skal være russiske luftangrep.

Les også: Slik er FNs plan for fred i Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder