ETTERSØKT: Salah Abdeslam (26) har blitt jaktet på både i Frankrike og Belgia i etterkant av terroren mot Paris. Foto: Dsk , Afp

Avviser at terrormistenkt var i bil på vei mot Tyskland

BRUSSEL/OSLO (VG) Flere belgiske medier skrev mandag morgen at en bil med det politiet trodde var Salah Abdeslam hadde retning mot Tyskland. Dette ble senere avvist.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Flere belgiske medier skrev at politiet skal ha oppdaget det de mistenkte var den terroretterlyste Salah Abdeslam i en bil i byen Liege søndag kveld. Disse opplysningene ble gjengitt i VG mandag formiddag. Nå opplyser påtalemyndigheten i Belgia at dette ikke stemmer.

Den belgiske TV-kanalen RTL melder at den aktuelle bilen ble oppdaget under en sjekk rundt et kjøpesenter i bydelen Rocourt søndag kveld.

Bilen skal ha blitt oppfattet som mistenkelig, og politiet tok angivelig opp jakten. Etter hvert skal bilen ha blitt funnet parkert i en gate. Politiet skal ha gjort undersøkelser av bilen og i huset den stod parkert foran. Føreren av bilen er fortsatt på frifot, men ifølge RTL er det ingen indikasjoner på at Salah Abdeslam har hatt noe med den å gjøre.

Dette skriver de noen timer etter at blant andre avisen Dernière Heure skrev at bilen, som skal ha vært en BMW av typen 3 eller 5, kjørte østover i retning Tyskland på motorveien E40. Der bilen ifølge dem skal ha klart å omgå en politisperring.

Også La Libre skriver dette. De meldte at belgisk antiterrorpoliti skal ha gjennomført en aksjon i Liege, som ligger en drøy times kjøring øst for Brussel, da en mistenkelig person de mener var den ettersøkte Abdeslam ble observert. Et forsøk på å stoppe ham i Barchon, utenfor Liege, skal ha mislyktes.

BAKGRUNN: Dette er terroristen politiet jakter på

Avviser

Myndighetene i Belgia ville først verken bekreftet eller avkreftet påstandene om at 26-åringen, som var en av terroristene som angrep Paris fredag 13. november, skal ha vært i en bil med retning mot Tyskland. Innenriksminister Jan Jambon sa til Le Soir at så lenge søket etter Abdeslam ikke er over vil de ikke si noe som kan skade etterforskningen.

– Jeg vil ikke gi noen detaljer om etterforskningen, eller hvor vi søker etter Salah Abdeslam, sier Jambon.

Mandag ettermiddag sier derimot den føderale påtalemyndigheten at den aktuelle bilen ikke hadde noe med den ettersøkte terroristen å gjøre.

VG SPESIAL: OFRENE, BAKMENNENE, TERRORISTENE, TIDSLINJEN – LES ALT OM TERRORANGREPENE I PARIS

21 pågrepet

Det som derimot er klart er at belgisk politi gjennomførte en rekke intense politiaksjoner i Brussel søndag kveld. Blant annet i nærheten av Grand Place i sentrum og i bydelen Molenbeek, der Abdeslam kommer fra.

Totalt 19 husransakelser ble gjennomført i den belgiske hovedstaden, mens tre ble utført i Charleroi, sør for Brussel.

Venn til den mistenkte terroristen: Tror han er på flukt fra terrorgruppen IS

Under en pressekonferanse søndag kveld fortalte Eric Van Der Sypt, talsperson for den føderale påtalemyndigheten i Belgia, at 16 personer ble pågrepet under politiaksjonene søndag kveld. Mandag ettermiddag blir det meldt om fem flere pågrepne i aksjonene, noe som bringer det totale antallet opp i 21.

Det ble ikke funnet våpen eller eksplosiver under søndagens aksjoner. Den føderale påtalemyndigheten ønsker heller ikke å si noe om identiteten til de pågrepne, men de har fortalt at Salah Abdeslam ikke var blant disse.

VG i Belgia: Her drev terrorbroren bar. – Politiet tør ikke komme hit.

Skoler og metro stengt

Under søndagens aksjoner ble byens innbyggere bedt om å holde seg unna. Myndighetene frykter et angrep i Brussel a la det som ble gjennomført i Paris. De holder derfor trusselnivået på det høyeste, nivå fire.

Både skoler, universiteter og metroen i Brussel vil holde stengt også mandag. For resten av landet holdes trusselnivået fremdeles på nivå 3. Myndighetene advarer om at potensielle mål er store kjøpesentre, butikker og kollektivtransport.

Les også: Tror han kan ha vært klar for å sprenge seg selv

De mange offentlige EU-kontorene i EU-hovedstaden holdes imidlertid oppe.

Tiltakene er ifølge den belgiske avisen L’Echo fortsatt sterkt militært nærvær, restriksjoner på store tilstelninger, samt spesiell oppmerksomhet rettet mot det som er åpnet av kollektivtransport.

Kommentar: Hvor mye frihet vil du gi fra deg i bytte mot trygghet?

Ble stanset

Siden terrorangrepene i Paris fredag 13. november, har terroristen Salah Abdeslam (26) vært på frifot. Han ble stanset på grensen mellom Frankrike og Belgia, men ble sluppet videre.

Abdeslam, er broren til selvmordsbomberen Ibrahim Abdeslam. 26-åringen ble født i Brussel, og bodde de siste årene i bydelen Molenbeek, hvor politiet aksjonerte mot flere adresser forrige helg.

De belgiske myndighetene har søndag offisielt bekreftet at de jakter minst to terrorister i Brussel-området.

– Det er to terrorister i Brussel-området som kan begå svært farlige handlinger, sa borgermesteren i Scharerbeek, Bernard Clerfayet, søndag formiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder