Frankrike og Storbritannia: Ber om EU-hjelp til å takle flyktningkrisen

Storbritannia og Frankrike gjør flyktningkrisen til sin topprioritet.

Ingrid Tinmannsvik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I et brev publisert i Sunday Telegraph ber Storbritannia og Frankrike om hjelp fra EU til å takle flyktningkrisen som utspiller seg nord i Frankrike.

Siden starten av juni skal ni personer ha mistet livet i forsøk på å krysse tunnelen fra Frankrike til Storbritannia.

– Det finnes ingen lette utveier – og Storbritannia og Frankrike kan ikke løse disse problemene alene, skriver den britiske innenriksministeren Theresa May og hennes franske motstykke Bernard Cazeneuve i brevet.

Tusenvis av flyktninger fra Midtøsten og Afrika oppholder seg i leiren ved Calais i Frankrike. Derfra risikerer de desperate flyktningene livet i forsøket på å komme seg til Storbritannia gjennom Den engelske kanal.

LES OGSÅ: Desperate flyktninger brøt seg inn i trailer i Frankrike

«Tror gatene er gullbelagte»

I brevet skriver May og Cazeneuve at de afrikanske flyktningene som kommer til Europa for økonomisk gevinst har urealistiske forventninger til hva Storbritannia og Frankrike kan tilby dem.

Nå prøver de to nasjonene å stoppe de gjentatte forsøkene på å entre den undersjøiske tunnelen som går fra Calais i Frankrike til Dover i Storbritannia.

Siden juni har forsøkene tatt seg kraftig opp. Natt til fredag ble det gjort over 1.000 forsøk på å komme seg til Storbritannia via tunnelen, melder NTB.

– Mer enn 1.000 forsøk ble hindret i går kveld, og det ble gjort rundt 30 pågripelser, sier en kilde i politiet til nyhetsbyrået AFP.

En annen politikilde forteller om 1.400 hendelser mellom klokken 22 torsdag kveld og klokken 7 fredag. Ifølge Eurotunnel har 37.000 migranter hittil i år blitt hindret i å gå inn i terminalen.

VG+: Calais-flyktningene løper for et nytt liv

Vil ta problemet ved roten

I tillegg til å bruke store ressurser på selve krisen i Calais, jobber Storbritannia og Frankrike med å få afrikanske flyktninger til å forstå at de farlige reisene kun vil ende i at de blir returnert til landet de kom fra.

DESPERATE: Flyktninger ved gjerdet like utenfor inngangen til Eurotunnelen nær Calais i Frankrike tidligere denne uken. Foto:Pascal Rossignol,Reuters

– Mange av menneskene i Calais som prøver å krysse kanalen har reist dit fra Italia, Hellas eller andre land. Dette er grunnen til at vi presser på de andre medlemslandene – og hele EU – til å adressere dette problemet ved roten, skriver May og Cazeneuve i brevet.

Mange flyktninger har blitt drept i forsøket på å komme seg til Storbritannia. Flyktningkatastrofen har lagt press på både den britiske statsministeren David Cameron og den franske presidenten François Hollande.

– Vi må hjelpe de afrikanske landene med å utvikle de økonomiske og sosiale mulighetene der, slik at menneskene ønsker å bli, mener May og Cazeneuve.

De omtaler flyktningkatastrofen som en global migrasjonskrise. Nå styrker de sikkerheten ved den franske siden av kanalen med mer videoovervåkning, større franske politistyrker og ekstra inngjerding, melder BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder