KASTES UT: I en midlertidig celle i en container på grensen mellom Østerrike og Slovenia voktes Mohammed Jamil (med lue) og resten av flyktningene fra Irak og Syria. De røde armbåndene forteller sitt tydelige språk: De må tilbake samme vei som de kom. Foto: HELGE MIKALSEN/VG Foto: Helge Mikalsen , VG

Flyktninger i Østerrike sorteres med fargebånd

Nye grenseregler splitter Europa

SPIELFELD/SENTILJ (VG) Med disse fargerike
«festivalarmbåndene» besegler østerriksk politi flyktningenes skjebne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Kan dere fortelle oss hva som skjer? Hvor vi skal? Politiet vil ikke si noe.

Mohammed Jamil (24) fra Syria slår ut med armene gjennom det åpne vinduet på en av containerne inne i den gigantiske telthallen.

I det jakken sklir opp, kommer et rødt armbånd til syne.

Han vet det ikke selv, men armbåndet politiet har klistret rundt 24-åringens håndledd betyr at drømmen om Tyskland stopper her. På det som en gang var en åpen grense mellom to Schengen-land.

Jamil må tilbake samme vei han kom, til Slovenia.

BAKGRUNN: Syv flyktning-floker EU må løse

Nye regler

De siste dagene har flere tusen lidd samme skjebne langs flyktningruten gjennom Europa. Nye regler som blir innført over natten har gjort at de som sendes tilbake flere steder er strandet – uten muligheter til å reise videre, og uten at landet de kom fra vil ta dem tilbake.

– Hver eneste dag, på hver eneste grense, blir vi møtt av en ny regel, en ny bestemmelse, noen politikere som har funnet på noe nytt. Det er det mest slitsomme med hele reisen, sier Naima Khalil (42) fra de kurdiske områdene av Syria til VG.

I spissen for de nye reglene som har skapt en dominoeffekt sørover i Europa står Schengen-landet Østerrike. Mens EU famler etter en fellesløsning unionens dypt splittede medlemsland kan enes om, har østerrikske politikere sett til Balkan.

TYSKLAND-TVANG: Noen av de heldige migrantene og flyktningene fra Syria og Irak på vei gjennom grensestasjonen Spielfeld sør i Østerrike. Årsaken til at de har fått de nødvendige grønne armbåndene: De har fulgt Østerrikes krav om at de må si de skal til Tyskland. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: Helge Mikalsen , VG

Flytter strømmen

Resultatet er ett sett nye regler som effektivt flytter strømmen av flyktninger til andre land:

• Bare syrere og irakere slipper inn i Makedonia fra Hellas. Alle må ha gyldig pass eller ID-kort. Resultatet: Flere tusen er strandet nord i Hellas – til høylytte protester fra myndighetene.

• Bare 80 får søke østerriksk asyl daglig. Samtidig får 3200 reise videre til Tyskland om de lover å ikke bli værende i Østerrike. Igjen til høylytte protester, denne gangen fra Tyskland.

• I tillegg bekrefter østerriksk politi for første gang overfor VG at de gjennomfører en omstridt praksis for dem som ikke vil søke asyl der:

Må svare riktig

– De som vil videre må svare riktig på to spørsmål: De må si at de vil til Tyskland. Og når vi spør hva de skal, må de svare at de skal søke asyl der. Det er veldig viktig, sier pressetalskvinne Madeleine Heinrich ved politiet på Spielfeld-grensen til VG.

– Hva skjer hvis noen sier at de vil til for eksempel Norge?

– Hvis de sier «Sverige» eller «Norge», stopper reisen her. Da blir de fraktet tilbake til Slovenia. Det blir de også hvis de sier at de vil fortsette utdannelsen, eller søke jobb. For å komme gjennom grensen, må de si at de skal til Tyskland for å søke asyl, sier hun.

Årsaken er at Østerrike frykter at de skal bli sittende med ansvaret dersom flyktningene og migrantene ikke får krysse grensene lenger nord.

I de store telthallene på den tidligere åpne og dårlig kontrollerte grensestasjonen sluses flyktningene – de aller fleste fra Syria og Irak, og over halvparten av dem barn og kvinner – gjennom fra container til container.

– Her i Østerrike har vi et svært velfungerende og effektivt system, slår Heinrich fast.

FARGEMERKES: Armbåndene på bordet foran Madeleine Heinrich kunne vært fra en all inclusive-resort eller musikkfestival. Men de er en sentral del av hvordan Østerrike sorterer de flere hundre flyktningene og migrantene som hver dag prøver å komme inn i landet fra Slovenia. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: Helge Mikalsen , VG

På bordet foran henne ligger en bunke registreringsskjema, håndsprit og gummihansker. Og en eske festivalarmbånd som forsegler flyktningenes skjebne.

• De få som vil søke asyl i Østerrike, får gule armbånd.

• De som får reise videre til Tyskland, får grønne.

• De røde betyr at flyktningene må tilbake samme vei som de kom.

DEBATT: «En sky av frykt over Europa»

Barnegråt fra containeren

VG får bekreftet at praksisen har skapt stor frustrasjon på den slovenske siden av grensen.

– Det er et kjempeproblem. Det har vært flere eksempler på at Østerrike har sendt tilbake mennesker som svarer at de vil skaffe seg jobb eller ta utdannelse dersom de får asyl. De blir stemplet som lykkejegere, mens det de egentlig mener og vil er å bidra til samfunnet som alle andre, sier en politikilde til VG.

I det fjerne høres brummingen fra hærens olivengrønne busser – fullastet med kvinner og menn med grønne armbånd – på vei mot drømmen om et nytt liv i Tyskland.

Fra en av containerne i teltet høres barnegråt. Jamil ser på armbåndet.

– Jeg håper jeg får dra videre snart, sier han optimistisk.

Det får han ikke. Av de 640 som forsøker å krysse grensen den dagen VG er der, blir 92 samme kveld sendt tilbake til Slovenia. 24-åringen er en av dem.

Nøyaktig hvorfor, vil ikke politiet si.

– Noen av dem mangler papirer. Men de fleste oppgir feil grunn, som at de vil jobbe eller studere i stedet for å dra til Tyskland for å søke asyl, sier politiets talskvinne.

LES OGSÅ: Her fjerner politiet flyktninger fra grensen

Noen timer senere ringer telefonen. Jamil har fått vite hva det røde armbåndet betyr.

– Det er helt utrolig. Jeg forstår ikke hva jeg har gjort galt, sier han og sukker.

– Alt jeg vil, er å komme bort fra krigen og starte et nytt liv i Tyskland.

– Hva skjer nå?

– Bare Gud ved. Men jeg kan ikke dra tilbake til Syria. Jeg vil prøve igjen. På en eller annen måte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder