MINNES AMBASSADØREN: Den russiske presidenten Vladimir Putin var en kort tur innom begravelsen til drepte Andrej Karlov. Foto: Alexei Nikolsky AFP

Begravet den drepte ambassadøren

Russlands Tyrkia-ambassadør Andrej Karlov ble gravlagt i Moskva torsdag. President Vladimir Putin avla kisten et kort besøk, men reiste videre uten å kommentere drapet.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Den russisk-ortodokse patriarken Kirill omtalte Karlov som «martyr» da han innledet begravelsesseremonien i Frelseskatedralen i Moskva, som var full av slektninger, diplomater og politikere.

Karlov ble mandag skutt og drept av en 22-årig tyrkisk politimann idet han talte under en fotoutstilling i Tyrkias hovedstad Ankara.

Gjerningsmannen ropte «Allahu Akbar», Gud er stor, og «ikke glem Aleppo» før han skjøt. Den dramatiske hendelsen ble fanget på film.

Kort Putin-besøk

Statsminister Dmitrij Medvedev og utenriksminister Sergej Lavrov la tidligere på dagen ned blomster ved Karlovs kiste, mens Putin avla et kort besøk og satt et øyeblikk ved kisten sammen med Karlovs enke.

KONDOLERTE: President Putin sammen med ambassadørens kone Marina Davydova Karlov. Foto: Aleksey Nikolskyi AFP

Både Russland og Tyrkia har betegnet drapet på ambassadøren som et feilslått forsøk på å ødelegge normaliseringen av forholdet mellom de to landene.

Regjeringen i Tyrkia hevder at organisasjonen til den tyrkiske muslimske predikanten Fethullah Gülen sto bak attentatet. Gülen lever i eksil i USA.

Den russiske regjeringen mener det er for tidlig å si hvem andre enn gjerningsmannen selv som eventuelt var innblandet i drapet.

Ble skutt i beinet: Politimannen fortsatte å skyte

Skal ikke ha vært ekstremist

Den 22 år gamle politimannen som skjøt og drepte ambassadøren kom fra et rolig område vest i landet, ifølge innenriksminister Suleyman Soylu. Han hadde jobbet i politiets opprørsstyrke i under tre år.

Så langt er det ikke annet enn religiøse slagord som tyder på at drapsmannen var ekstremist.

Det aller siste Andrej Karlov fikk sagt før han døde var ifølge vitner:

– Det er alltid enkelt å ødelegge, men det er vanskelig å bygge opp.

På grunn av bisettelsen har Putin utsatt sitt årlige pressemøte, der vanlige russere kan stille presidenten spørsmål. Dette skjer fredag.

Putin til kamp etter ambassadør-drap: – Bandittene skal få føle dette

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder