JUBILANT: Dronning Silvia sier de 40 årene som dronning har gått fort og at hun ikke har planer om å ta livet mer med ro i tiden fremover. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

40 år på tronen: Dronning Silvia om prinsesse Madeleine: – Jeg skulle ønske at pressen var mer fair mot henne

I dag søndag er det 40 år siden Silvia ble Sveriges dronning. I et stort intervju snakker hun om høydepunktene, kongens spesielle humor og pressens behandling av prinsesse Madeleine.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det har gått så fort. Det føles som om vi giftet oss i forgårs, sier dronning Silvia.

I et stort intervju med Aftonbladet tar hun et tilbakeblikk på sine 40 år som Sveriges dronning. Men hun snakker også om kjærligheten til ektemannen og bekymringen for barna. Høydepunktet i livet har vært å få barn, sier hun, men all oppmerksomheten de får har innimellom bekymret henne.

Sjenerte barn

– Carl Philip er jo litt sjenert. Han har likevel valgt å være i fokus gjennom sitt design og interessen for bil – noe nok alle mødre deler min bekymring for, selv om han er en god sjåfør, sier hun til Aftonbladet, og fortsetter.

– Men, ja, jeg skal nevne prinsesse Madeleine. Jeg skulle ønske at pressen var mer fair mot henne. Madeleine er sjenert når det gjelder massemediene. Jeg ser henne som hun er, sier dronning Silvia og fremhever datterens arbeid gjennom Stiftelsen Min Stora Dag og Childhood som jobber for seksuelt misbrukte barn.

– Madeleine har et stort hjerte og er varm og åpen, sier Silvia.

Les også: Svenskekongen rørt av Madde-intervju

Begynte med latter

19. juni 1976 gikk Silvia Sommerlath opp midtgangen i Storkyrkan i Stockholm i en kremhvit Dior-kjole med en bukett hvite liljer. Klokken 12.18 ble hun Sveriges dronning. Hjertesakene hennes skulle bli seksuelt misbrukte barn og behandling av demenssyke. Om det første møtet med svenskekongen på det argentinske konsulatet i München sier hun dette:

– Det begynte med en latter. Jeg snudde meg og der sto en og så på meg i kikkert – fra én meters avstand. Det var forbløffende. Kongen har jo en spesiell humor.

Husker du? Sveriges konge foreslår forbud mot badekar

Barnebarn

Dronning Silvia snakker i intervjuet med Aftonbladet varmt om sine fem barnebarn, som hun omtaler som livets dessert.

– Jeg kommer aldri til å glemme gleden hos Estelle og Leonore da de møtte hverandre under dåpen til prins Oscar. Estelle er veldig spesiell, så oppvakt, hun ser og merker alt og kommer med sine små kommentarer, sier dronningen.

Prinsesse Estelle er den fire år gamle datteren til kronprinsesse Victoria, mens prinsesse Leonore er den to år gamle datteren til prinsesse Madeleine.

Uro for fremtiden

Men hånd i hånd med gleden over barn og barnebarn, følger også uroen for at noe skal tilstøte dem, medgir dronning Silvia.

– Akkurat som alle andre foreldre og besteforeldre, bekymrer min mann og jeg oss naturligvis for dem og ønsker dem det beste, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder