FORTSATT PÅ FRIFOT: Narkokongen Joaquin Guzman, her avbildet etter pågripelsen i februar i fjor, rømte fra et høysikkerhetsfengsel i juli. Foto: Alfredo Estrella , AFP

Verdens mest ettersøkte narkobaron skadet da han unnslapp politiet

Den mexicanske narkorømlingen Joaquin «El Chapo» Guzman skal ha blitt skadet i ansiktet og beinet da politiet forsøkte å pågripe ham fredag.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lederen for det beryktede Sinaloa-kartellet har vært på rømmen siden juli, etter en spektakulær flukt fra høysikkerhetsfengselet Altiplano. Ifølge lokale myndigheter skal «El Chapo», med bistand fra flere ansatte, ha rømt via en flere kilometer lang tunell fra badet på cellen sin.

Flukten etter snaut halvannet års soning var hans andre vellykkede rømming. Også i 2001 kom han seg ut av et høysikkerhetsfengsel. Den gangen var han på frifot i over ti år.

Fredag melder mexicanske myndigheter at Guzman skal ha blitt såret idet han unnslapp politiet i et fjellområde nordvest i landet. Det amerikanske narkotikapolitiet DEA tror Guzman har reist tilbake til hjemstaten Sinaloa, hvor han skal være omringet av tungt bevæpnede livvakter.

Bakgrunn: Narkokongen «El Chapo» jaktes verden over

Aksjonen for å pågripe narkobaronen skal ha skjedd i løpet av de siste dagene på bakgrunn av etterretningsopplysninger som er delt med myndighetene i andre land.

– For å unngå å bli tatt, stakk rømlingen av i all hast, noe som ifølge informasjon som er samlet inn, førte til at han ble skadet i ansiktet og beinet, heter det i en uttalelse fra den mexicanske regjeringen.

Myndighetene har ikke kommet med detaljer om nøyaktig når og hvor forsøket på å pågripe Guzman fant sted.

Sett denne? Rømt narkobaron kan ha blitt avslørt av sønnens Twitter-tabbe

Skjøt mot helikopter

Ifølge NBC News skal DEA allerede i forrige uke ha sporet mobiltelefoner fra narkobossen til en gård i Sierra Madre-fjellene.

Helikoptre med marinesoldater ble sendt til stedet, men måtte snu etter at de ble beskutt av det som trolig er Guzmans egne sikkerhetsstyrker.

Da marinesoldater til fots kom frem til gården, fant de mobiltelefoner, medisiner og annet kommunikasjonsutstyr. Myndighetene tror «El Chapo» og hans menn forlot stedet på ATV-er.

Fått med deg denne? Fant 129 lik i Mexico

En av verdens mektigste

Sinaloa er en av tre delstater som møtes i et fjellområde hvor det produseres store mengder narkotika, blant annet kokain, metamfetamin og heroin.

Minst 10.000 mennesker er drept de siste årene i forbindelse med den brutale bandekrigen mellom Guzmans kartell og Juarez-kartellet i Mexico.

I 2009 plasserte magasinet Forbes Guzman på 41. plass på sin liste over verdens mektigste personer, blant annet foran de daværende presidentene i Russland, Frankrike og Venezuela.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder