HØYE DOSER: Tilskudd av vitamin E, i høyere doser enn hva som normalt er tilgjengelig i butikkhyllene, kan bidra til å bremse Alzheimers, antyder en ny studie. Foto: GETTY IMAGES

HØYE DOSER: Tilskudd av vitamin E, i høyere doser enn hva som normalt er tilgjengelig i butikkhyllene, kan bidra til å bremse Alzheimers, antyder en ny studie. Foto: GETTY IMAGES

Ny forskning: Vitamin E kan bremse Alzheimers

Vitamin E kan bremse utviklingen av mild til moderat Alzheimers, viser ny forskning.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) er det første gang en behandling mot demens har effekt på dette stadiet. Studien ble nylig publisert i Journal of American Medical Association.

Den nye studien involverte 613 pensjonister, flesteparten menn, i snitt 79 år gamle, med mild til moderat Alzheimers.

Etter litt mer enn to år hadde vitamin E-gruppen 19 prosent lavere årlig nedgang i dagligdagse ferdigheter sammenlignet med placebogruppen.

Høye doser av vitamin E reduserer svekkelsen av dagligdagse evner, som å lage mat, kle på seg og føre en samtale, med omtrent seks måneder i løpet av en toårsperiode, skriver AP.

For noen mennesker kan det bety forskjellen på å klare seg selv og å bo på et sykehjem.

- Det er selvsagt ikke et mirakel eller en kur, sier lederen av studien, doktor Maurice Dysken av Minneapolis VA Health Care System, ifølge Associated Press.

- Det beste vi kan gjøre på dette tidspunktet er bremse utviklingen av sykdommen.

Antioksidant

Mange eksperter jubler over de nye resultatene etter så mange flopper av såkalt lovende medikamenter.

- Dette er virkelig et gjennombrudd. Jeg er veldig begeistret for resultatene, sier Dr. Sam Gandy ved Mount Sinai School of Medicine i New York, ifølge Associated Press.

Om lag 35 millioner mennesker verden over har demens, og Alzheimers er den vanligste typen. Det finnes ingen kur, og dagens medisiner letter bare symptomene midlertidig.

Forskerne vet ikke hvordan vitamin E hjelper, men det er en antioksidant, som finnes i rødvin, druer og noen teer. Mange matvarer inneholder vitamin E. For eksempel nøtter, frø, korn, bladgrønnsaker og vegetabilske oljer. Det finnes mange varianter av vitamin E, og undersøkelsen testet en syntetisk versjon - alfa-tokoferol - i farmasøytisk grad og styrke, 2000 internasjonale enheter daglig.

Geriatriprofessor Börje Bjelke ved Ahus er ikke overrasket over funnene.

- Vårt kosthold er ikke optimalt. Standardverdier er kanskje ikke det samme som optimal verdi, påpeker Bjelke.

Han viser til at det i tillegg til vitamin E, er to vitaminer til som er viktige: Vitamin D og vitamin B.

- Det gjelder at vi optimerer våre livsbetingelser så mye som mulig for ikke å akselere ulike sykdommer som blant annet alzheimers, forklarer Bjelke.

Større dødsrisiko

Folk flest bør likevel ikke løpe ut og kjøpe vitamin E, advarer flere leger. Vitaminet forhindrer ikke at friske mennesker utvikler demens. Det kan også være skadelig.

For mange år siden kom en annen studie frem til at samme dosering med alfa-tokoferol hjalp folk med en mer avansert Alzheimers, og mange fikk det foreskrevet. Men vitamin E falt i unåde etter en analyse i 2005. Den konkluderte med at de som tar mer enn 400 enheter om dagen hadde større dødsrisiko.

Heather Snyder, direktør for medisinske og vitenskapelige operasjoner ved Alzheimers Association, sier at ingen skal ta vitamin E for Alzheimers eller andre problemer med mindre de er under tilsyn av en lege. Grunnen er at vitamin E kan forstyrre blodfortynnende, medisiner mot kolesterol og andre medikamenter.

Snyder pekte også på at de nye resultatene må verifiseres i en fersk studie som også omfatter flere kvinner og minoriteter.

Studien er også omtalt av New York Times og NutraIngredients-USA.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder