TILBYR NATO-PARTNERSKAP: Jens Stoltenberg var i torsdag i Vilnius. Til VG sier han at historiene om skjebnene og tragediene fra flyktningene i Europa berører ham sterkt. Foto: Ints Kalnins , Reuters

NATO-sjefen: Skjebnene og tragediene går sterkt inn på meg

LUXEMBOURG/VILNIUS (VG) Jens Stoltenberg sier til VG at NATO i større grad vil «hjelpe land til å hjelpe seg selv» for å hindre at folk tvinges på flukt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er først og fremst en stor menneskelig tragedie som berører oss alle, sier Stoltenberg etter å ha åpnet NATOs nye kommandosenter i Litauens hovedstad Vilnius tidligere på torsdag.

Skjebnene og tragediene

– Jeg ser også bildene og hører historiene om alle menneskene, skjebnene og tragediene, Det går sterkt inn på meg som på alle andre,sier den norske NATO-sjefen til VG etter møter i Luxembourg og Litauen torsdag.

– Tragediene kommer veldig nær oss, til strender hvor mange av oss har vært på badeferie, og til jernbanestasjoner som mange kjenner, legger han til.

Stoltenberg har dialog med EU om flyktningekrisen:

– Vi er i kontakt med EU om flyktningekrisen, men EU-landene har valgt å bruke sine ressurser gjennom EU. Det er naturlig fordi det jo handler om immigrasjon og grensekontroll, noe som er et EU-ansvar.

Bidrar til EU

I en uformell middag med EUs forsvarsministere onsdag kveld i Luxembourg, deltok Stoltenberg. Der ble også flyktningekrisen diskutert.

LES MER: Regjeringen ber forsvaret om hjelp

– Personlig støtter jeg EUs forsøk på å samordne et svar på flyktningekrisen. Jeg var også på EU-toppmøtet i juni og merket den intense spellongen,og de utfordringene EU har med å komme fram til felles politikk. Men jeg skal være varsom med å sitte i NATO og belære de som sitter i EU-kommisjonen. Dette er vanskelig, og vi har tett kontakt med dem, sier Stoltenberg.

Også utenriksminister Børge Brende (H) sier til VG torsdag ettermiddag at også Norge må bidra mer i byrdefordelingen.

DØDE PÅ FLUKT: Tre år gamle Alan Kurdi er en av tusenvis av flyktninger som har omkommet i Middelhavet i år. Bildene av gutten har gjort dype inntrykk på en hel verden. Foto: , Ap

Bekjempe fattigdom

– Svaret på denne brutale tragedien handler om mange ting. Om langsiktige utfordringer som å bekjempe fattigdom og utrettferdighet i verden, om uhjelp og bistand – men også om å skape fred og stabilitet. Og der har NATO en rolle, sier generalsekretæren.

Men samtidig sier Stoltenberg at det er et presserende behov for å løse sikkerhetsutfordringer i landene i Nord-Afrika og Midtøsten hvor flyktningene kommer fra, men at NATO har begrenset med ressurser.

Les også: Syrisk far: – Barna mine gled ut av hendene mine

Hjelper land til å hjelpe seg selv

NATO-sjefen sier at alliansen kan gjøre mer i de landene hvor folk nå flykter fra:

– Nå vris mer oppmerksomhet til å hjelpe land til å hjelpe seg selv, og bort fra de store militære operasjonene. Man trapper ned militære operasjoner, og hjelper land til å hjelpe seg selv. Det er akkurat det vi gjør i Afghanistan. Vi går fra kamptropper til trening og opplæring, Vi har partnerprogrammer i flere land, i Jordan, Irak og Tunis.

- Men kan NATO gjøre noe i Libya, hvor mange av flyktningene legger ut på ferden over Middelhavet, og der NATO aksjonerte?

- Libya er dessverre preget av ustabilitet og konflikt, men det gjelder jo også Syria, hvor NATO valgte ikke å gå inn. De er minst like hardt rammet. Så det vi i alle fall kan lære, er at det finnes ikke enkle løsninger, uansett om man velger å gå inn som i Libya, eller ikke, som i Syria. Militær intervensjon er ikke alltid svaret. Verken fra NATO eller verdenssamfunnet. Derfor et det så vikttig å hjelpe landene til å bygge nasjonal kapasitet, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder