President Nicholas Sarkozy (t.h.) og statsminister Francois Fillon, som ble gjeninnsatt søndag. Foto: AFP.

Sarkozy utnevnte ny regjering

Frankrikes president Nicolas Sarkozys nye regjering er mer konservativ enn den forrige. Tunge høyrenavn får fortsette, mens den tidligere sosialisten Bernard Kouchner vrakes som utenriksminister.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

François Fillon er gjenutnevnt som statsminister, Christine Lagarde fortsetter som økonomiminister, mens François Baroin fortsetter som budsjettminister.

- Han blir også regjeringens talsmann, opplyste Claude Gueant, stabssjef ved presidentens kontor, søndag kveld.

Tidligere statsminister Alain Juppé etterfølger Hervé Morin som forsvarsminister, mens Michèle Alliot-Marie overtar som utenriksminister etter Bernard Kouchner. Brice Hortefeux blir værende i posten som innenriksminister.

Mer konservativ

President Sarkozy oppløste regjeringen lørdag, men gjeninnsatte Fillon søndag formiddag. Noenfrafra timer senere ble navnene på de øvrige ministrene lest opp på trappen utenfor Élysée-palasset i Paris.

Les også: Frankrikes regjering går av

Den nye regjeringen er mer konservativ enn den forrige, og langt flere av ministrene kommer nå fra Sarkozys parti UMP.

Ommøbleringen i regjeringen er trolig et ledd i Sarkozys forsøk på å bli gjenvalgt i presidentvalget i 2012. Populariteten hans har falt som en stein i høst, ikke minst på grunn av den svært omstridte pensjonsreformen.

Ved å få en mer konservativ regjering håper Sarkozy å kapre flere konservative velgere.

Kouchner ut

En som ikke fikk fornyet tillit, var utenriksminister Bernard Kouchner. Han var trolig den av Sarkozys ministre som har høyest internasjonal stjernestatus. Men det var ikke godt nok for presidenten.

Kouchner, som dannet hjelpeorganisasjonen Médecins sans frontières (Leger uten grenser), var typisk nok på reise i Afghanistan da han fikk beskjeden.

Franske politiske kommentatorer mener Kouchners politiske karriere nå er over.

- Bernard Kouchner døde i dag en bitter politisk død, skrev AFP-reporteren Jean-Louis de la Vaissière søndag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder