TØFFE TAK: Under to måneder er igjen til det blir klart hvem som blir USAs neste president. Hillary Clinton eller Donald Trump? Foto: Reuters

Slik haler Trump innpå Clinton – i delstat etter delstat

ROANOKE/WYTHEVILLE (VG) Med Donald Trump som fosser frem, ligger presidentvalget an til å bli en thriller. I vippestatene kjempes det nå en hard kamp om hver enkelt stemme.

 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

– Se her. Dette er planene våre fremover, sier Gene Rose og holder frem et A4-ark med skrift på begge sider.

Rose er formann i Roanoke County Republican Committee i Virginia – en av rundt elleve stater som er såkalte vippestater i årets presidentvalg i USA.

På arket er det listet opp alt av de skal gjøre fremover i kampen om å hjelpe Donald Trump (70) til å vinne her i Virginia: Banking på dører og telefonoppringninger til velgere, grilling, middager – alt for å få flest mulig til å gi sin stemme til forretningsmannen.

– Vi er veldig optimistiske i at Trump kan vinne Virginia og hele valget. Han øker både her og i andre vippestater, så det kommer til å bli et hesteløp helt til slutten, sier Rose til VG.

Kommentar: Clintons friskmelding

I slutten av august hadde Hillary Clinton (68) på det meste en ledelse på hele 16 prosentpoeng i Virginia. Clinton er fremdeles sterkest, men Donald Trump (70) spiser seg innpå. Den ferskeste meningsmålingen viser at det nå er seks prosentpoeng som skiller de to.

Onsdag ble det kjent at Trump nå leder i den svært viktige vippestaten Ohio, mens det er jevnt i thriller-oppgjøret i Florida. Torsdag melder New York Times at deres og CBS News' meningsmåling viser dødt løp mellom kandidatene på landsbasis.

Lest denne? Demokrater vil etterforske Trump-donasjon

SANKER VELGERE: Gene Rose leder Roanoke County Republican Committee sitt arbeid i å få flest mulig til å stemme på Donald Trump. Foto: Thomas Nilsson/VG

Grasrotarbeid

I hovedgaten i Wytheville sør i Virginia er det ikke vanskelig å legge merke til republikanernes hovedkvarter. Suzette Rodgers (67) er i ferd med å stenge for dagen i det tidligere butikklokalet der dører og vinduer nå er dekket av Trump-skilt og andre effekter.

– Det kommer mye folk hit. I dag har de kommet inn begge dørene, sier Rodgers.

67-åringen sier at hun ikke tidligere har vært særlig politisk engasjert, men nå jobber hun frivillig dag etter dag for å hjelpe Donald Trump med å vinne. Hvorfor? Hun frykter for fremtiden til barnebarna i et USA hun mener bare går nedover.

Rodgers og rundt ti andre har spyttet inn egne penger for å kjøpe inn Trump-effekter som de selger til støttespillere, i tillegg til å gi bort gratis skilt som kan settes opp i hager. På et bord ligger det skjemaer som de registrerer velgerne på.

Les også: Derfor sliter Trump i tidligere «sikre» delstater

JOBBER FRIVILLIG: Suzette Rodgers (67) har tidligere ikke vært politisk engasjert, men nå jobber hun frivillig for å hjelpe Donald Trump. Foto: Thomas Nilsson/VG

Disse listene er svært viktig på selve valgdagen, da partiene har egne folk i valglokalene som registrer hvem som har stemt. Det rapporteres inn til de som sitter med listene over de registrerte velgerne, og så ringer de opp de som ennå ikke har dukket opp og oppfordrer dem til å dra til valglokalet.

– Det grasrotarbeidet vi gjør nå er på det laveste av det laveste nivået, men det er helt avgjørende fordi man er nødt til å få folk ut og stemme, sier formann Gene Rose i Roanoke.

Både i Roanoke og Wytheville, som begge ligger sør i Virginia, har Trump stor støtte. I nord, samt i de største byene er det demokratene som er sterkest.

Kommentar: Hillarys helvetesuke

Stor fremgang

Det er ikke bare enkeltstående meningsmålinger som viser at racet mellom Hillary Clinton og Donald Trump nå har tetnet seg til. Tar vi utgangspunkt i Ohio og ser på RealClearPolitics, som samler meningsmålinger og regner ut gjennomsnittet, er trenden helt klar: Clintons store ledelse etter landsmøtene i sommer er borte.

I følgende delstater er marginen mellom Clinton og Trump innenfor fem prosentpoeng, ifølge gjennomsnittet av de siste meningsmålingene: Arizona, Florida, Georgia, Iowa, Missouri, New Hampshire, Nevada, North Carolina, Ohio og Virginia.

I fem av disse delstatene leder Trump.

– Det ser ut som at Trump har hjulpet seg selv, eller at Hillary har skadet seg selv. Jeg er ikke sikker på hva som er mest riktig, sier Gene Rose.

Torsdag skal Hillary Clinton holde sitt første valgmøte, i vippestaten North Carolina, etter at hun de siste dagene har vært syk.

Lest denne? FBI frigir nye detaljer fra Clinton-avhør

.

Les også

 1. Trumps merkelige omland

  Vi lever i en merkelig tid. Mange brikker faller på plass for populistene.
 2. Clintons friskmelding

  NEW YORK (VG) Hillary Clinton er friskmeldt og klar for valgkamp igjen i dag.
 3. Trump leder i vippestaten Ohio

  Åtte uker før valgdagen i USA leder Donald Trump over…
 4. Clinton trodde ikke lungebetennelsen kom til å bli en så stor greie

  Hillary Clinton holdt lungebetennelsen for seg selv fordi hun trodde hun skulle komme seg gjennom det uten at det ble en…
 5. Derfor sliter Trump i tidligere «sikre» delstater

  PHOENIX (VG) I Arizona og Georgia har republikanerne seiret klart i årevis, men for Donald Trump er seieren langt fra…

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Republikanerne, USA
 4. Demokratene, USA
 5. USA

Flere artikler

 1. Trump leder i vippestaten Ohio

 2. Her står slaget om å bli USAs 45. president

 3. Clinton tar ledelsen i vippestatene

 4. Trump gir opp i vippestat

 5. Dette må til for at Trump skal vinne valget

Fra andre aviser

 1. Clinton rykker ifra i innspurten

  Aftenposten
 2. Hva viser egentlig meningsmålingene?

  Aftenposten
 3. Kartet som kan gi Trump hodepine

  Aftenposten
 4. Slik er veien til Det hvite hus

  Bergens Tidende
 5. Slik velges USAs neste president

  Bergens Tidende
 6. Slik følger du USA-valget ut over natten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder