HALTER: Bryan Le Hen (til venstre) er skadet i beinet og får støtte av en sikkerhetsvakt utenfor sykehuset i Nice fredag kveld. Foto: Kyrre Lien VG

Overlevde Nice-terroren: - Jeg er sint på Frankrike

Lærer: - Alle forventet terror under EM, men ikke nå

NICE (VG) Bryan Le Hen skulle bare se på fyrverkeriet med vennene sine. Det endte i et mareritt. Nå kritiserer han myndighetene for å ikke ha sørget for bedre sikkerhet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg nøt tiden med venner. Vi hadde det gøy, og så forvandlet det seg til er mareritt, sier Bryan Le Hen.

Sammen med tusenvis av andre feststemte mennesker hadde han og vennene funnet veien til havnepromenaden i Nice for å få med seg fyrverkeri i anledning nasjonaldagen. Bryan havnet dermed midt i det som gikk fra å være folkefest til blodbad, da lastebilen kjørte inn i folkemengden og meiet ned den ene etter den andre.

Bakgrunn: Alt om terrorangrepet i Nice

Les mer: De forsøkte å stoppe lastebilen

Slapp fra angrepet med livet i behold

Le Hen har tårer i øynene når han gjengir hva som skjedde.

– Lastebilen begynte å kjøre over alle. Så ville han stikke, sier Le Hen, om gjerningsmannen, den 31 år gamle tunisieren Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

I kaoset som oppsto, mistet han bestevennen av syne.

– Mange ble redde, sier Le Hen, og beskriver den kaotiske situasjonen som oppsto da menneskemengden bevegde seg i flokk for å komme unna angriperen.

Selv skadet han foten da han hoppet over gjerdet langs strandpromenaden og ned på stranden. Han slapp fra tragedien med livet i behold – og mindre skader.

Han halter og får støtte av en sikkerhetsvakt når han møter pressen utenfor sykehuset Hôpital Pasteur i Nice fredag kveld. Hit ble mange av de totalt 202 skadede menneskene sendt. Rundt 50 av dem skal være kritisk skadet.

Les: Den antatte gjerningsmannen skal ha vært en ensom ulv

Sint

Le Hen kritiserer sikkerheten rundt feiringen, og mener at mer burde vært gjort for å beskytte den typen arrangementer som samler familier og unge.

– Jeg er sint på Frankrike. De vet at vi er truet, sier han, og legger til at Frankrike har vært for mild i etterkant av det forrige store terrorangrepet 13. november i fjor.

Les: Derfor angripes Frankrike av terror

Han er ikke den eneste som stiller spørsmål ved sikkerheten rundt nasjonaldagsfeiringen.

– Det var kun én bil som fulgte lastebilen. Og vanligvis pleier det å være å stå politifolk og politibiler når du har kommet halvveis ned promenaden. Jeg hørte på radio at det kun var 63 politimenn som sikret gårsdagens arrangement, sier læreren Roland Haugede (52) til VG.

Saken fortsetter under bildet

IKKE FORBEREDT: Roland Haugede (52) stiller spørsmål ved sikkerheten rundt arrangementet, og tror Frankrike var for lite forberedt på et angrep etter EM. Foto: Kyrre Lien VG

– Sikkerheten var god under EM – men ingen forventet at det skulle skje et terrorangrep i etterkant, fortsetter han.

Engstelig for å reise til Nice? Du kan avbestille

Fredag kveld hadde han møtt opp utenfor sykehuset i håp om å levere en nøkkel til en gammel mann som ble skadet i beinet under gårsdagens terror.

Trodde først det var en ulykke

Selv hadde han vært på en seremoni i enden av Promenade des Anglais, der blant annet ordføreren deltok. Da lysene ble tent, så de den hvite lastebilen.

– Først trodde vi at det var en ulykke. Men snart så vi at han forsøkte å kjøre på alle. Jeg så en ung person som lå på panseret. Vi så døde personer og skadede i gaten.

Norske Petter (23): – Jeg så flere bli slukt under lastebilen

Haugede løp til hotellene i nærheten for å hente laken og andre ting som kunne beskytte de døde og hjelpe de sårede. Han forteller at han jobbet på stedet til klokken to natt til fredag.

Utenfor sykehuset Hôpital Pasteur møter VG to andre overlevende, begge tydelig preget av det brutale angrepet. Moren forsøker å gjenfortelle grusomhetene de havnet i.

GRUSOMME SYN: Datter Nisrine Raissi (24) kom fra angrepet uten alvorlige skader. Moren Haiy Raissi sier at det er vanskelig å tenke tilbake på det grusomme angrepet. Foto: Kyrre Lien VG

Jeg kan ikke forestille meg denne frykten ...

– Vi var der for å se på fyrverkeriet. Lastebilen kom kjørende som ... Jeg kan ikke forestille meg denne frykten ... Jeg kan ikke forestille meg det, sier Haiy Raissi.

Hun forteller videre at datteren ble dyttet over ende, og ble skadet i fallet. Heldigvis går det etter forholdene bra, sier hun om datteren, som møter VG på krykker og med en bandasje over øye. Når hun løfter av bandasjen kan vi se at et område på størrelse med en golfball er hovent og rødt.

Selv om de kom fra angrepet med livet i behold – i motsetning til minst 84 andre – vil det nok ta lang tid før de kommer over grusomhetene.

– Jeg var sjokkert. Hva gjør han? Jeg så folk på bakken. Døde. Barn. Det var bisart, sier hun om den vonde opplevelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder