SKUTT: En mann ble skutt av politiet 22. juni i år i Stockholm. Mannen døde av skadene. Foto: Christine Olsson/TT/NTB scanpix

Svensk politi trekker påstand om dødsskyting: – Mannen skjøt ikke først

Først hevdet politiet i Sverige at en mann de skjøt i hjel først hadde skutt mot dem. Nå opplyser de at mannen ikke avfyrte skudd.

Caroline Isabell Ørvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var 22. juni i år at en mann i 30-årene ble skutt av politiet i Stockholm i Sverige. Mannen døde av skadene samme dag.

Politiet oppga da på sin egen hjemmeside og i samtale med media at mannen ble skutt etter å ha avfyrt skudd mot politipatruljen, ifølge den svenske avisen Aftonbladet.

– Når vi stopper bilen hopper mannen ut av bilen og skyter mot patruljen som besvarer ilden, sa Mikael Petterson i stockholmspolitiet etter hendelsen.

– Avfyrte ikke skudd

Nå trekker politiet tilbake uttalelsen om at mannen hadde avfyrt skudd mot politiet før han selv ble skutt.

– Det stemmer ikke. Han avfyrte ingen skudd, sier politiets kommunikasjonssjef Helena Östman til Aftonbladet, og beklager at de har gått ut med uriktige opplysninger.

På spørsmål fra avisen om hvor lenge politiet har kjent til at informasjonen var feil sier Östman at det kan hun ikke svare på.

Hun forteller at politiets informasjon alltid skal være saklig og korrekt, men at de samtidig har et krav fra allmennheten og media om at de må være raske. Hendelsen etterforskes nå av politiets spesialenhet.

– Vi skal styrke våre rutiner slik at informasjonen heller er korrekt enn hurtig, sier Östman.

– Stor skandale

Göteborgs-Posten har snakket med den avdøde mannens mor. Hun forteller at sønnen hadde hatt det tøft psykisk de siste månedene, og at politiet skal ha rykket ut fordi han skal ha gått rundt med en lekepistol.

Moren skal selv ha fått tilgang på politirapporten fordi en kopi av den skal ha blitt sendt til sønnens tidligere bosted, skriver avisen.

Ifølge henne viser rapporten hele hendelsesforløpet, at hennes sønn steg ut av bilen og var villig til å tas hånd om.

– Det her er en av de største skandalene i Sverige. Hans sønn fylte to år i går, og han var en kjempefin pappa. Vi har det så vondt hele familien. Politiet kan ikke si ting som ikke stemmer. Det er så grusomt fra deres side. Her har man beskyttet politiet, sier hun til Göteborgs-Posten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder