KJEMPER MOT IS: Her er en soldat fra New Syria Army (NSyA) i strid mot IS inne i Syria. Nå skal norske spesialsoldater trene dem opp for bakkekrig mot IS. Foto: NEW SYRIA ARMY

Dette er Syria-gruppen norske spesialstyrker skal trene

De er opprettet og opptrent med ett eneste mål: Utslette
terrorgruppen IS i ørkenområdene mellom Syria og Irak. Nå skal New Syria Army få norsk hjelp

 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

I kaoset av syriske opprørsgrupper med motiver og allianser som skifter nesten fra dag til dag, skiller den øst-syriske gruppen – også kjent under sitt arabiske navn Jaish Suriya al-Jadid – seg ut.

Selv om den ikke støtter president Bashar al-Assad, har den i motsetning til de fleste andre grupper heller ikke pekt ut presidenten som et av sine mål.

Gruppen ble kjent for offentligheten så sent som november 2015, etter å ha blitt trent opp og utstyrt av amerikanske spesialstyrker i Jordan.

Det er her norske spesialsoldater fra i sommer skal drive med samme type opptrening.

Og det er nettopp å trene opp flere soldater som kan knyttes til New Syria Army (NSyA) som blir målet for de norske operatørene.

– Det er det vi legger vi til grunn, ja, sier kontreadmiral Nils Johan Holte, sjef for Forsvarets spesialstyrker (FS), til VG.

En måned etter at det ble bestemt å sende det norske spesialstyrkebidraget på 60 soldater til Jordan – og eventuelt inn i Syria – for å drive opptrening av syriske opprørsgrupper, forteller spesialstyrkene for første gang selv om det omdiskuterte oppdraget.

– Det vi skal gjøre i Jordan er til en stor grad det samme som vi har gjort i Kabul de siste syv-åtte årene. Vi skal undervise allierte soldater, lære fra oss ulike soldatferdigheter og lære dem planlegging og gjennomføring av operasjoner, er hans oppsummering av oppdraget overfor VG.

– Konkret og tydelig oppdrag

SPESIALSTYRKESJEF: Kontreadmiral Nils Johan Holte, sjef for Forsvarets spesialstyrker (FS). Foto: RUNE HÅVERSTAD Forsvaret

Kritikken mot det norske bidraget har vært frykten for at soldatene og gruppene som får opplæring kan skifte allianser og bruke det de har lært til å krige mot president Bashar al-Assad – eller i verste fall slutte seg til terrorgrupper.

Også Assad selv har refset det norske spesialstyrkebidraget.

ASSAD OM NORSK SYRIA-STYRKE: Grov og uakseptabel innblanding

– Vi oppfatter at kritikken går på et mer overordnet nivå. Oppdraget vi vil møte i Jordan, og eventuelt i Syria, vil være veldig konkret og tydelig. Det er opptrening av allierte som har som mål å bekjempe IS, sier Holte til VG.

Akkurat på dette punktet skiller nemlig New Syrian Army seg fra andre opprørsgrupper i Syria. Den målrettede kampen mot IS, og kun mot IS, er både styrken og svakheten til gruppen.

Det skal ifølge flere kilder ha ført til at flere opprørere som også vil slåss mot Assad-regimet har nektet å slutte seg til NSyA.

Mer «spiselige»

Men det gjør også gruppen mer politisk enkelt å støtte for utenlandske styrker. At opptreningen og støtten er bedre enn flere andre grupper, er også tydelig på de få bildene som finnes av NSyA:

GODT UTSTYRT: Her er NSyA-soldater på hemmelig sted - trolig i ørkenområdene øst i Syria. Gruppen er trent opp og utstyrt av USA. Nå skal også Norge bidra med opptrening av soldater som skal bli en del av gruppen. Foto: New Syrian Army

**I motsetning til andre grupper, er New Syria Army tilbakeholdne med å publisere skrytevideoer og – bilder i sosiale medier. Både på bilder og videoer av NSyA er de fleste ansiktene sladdet. Det samme er terrenget, trolig for å gjøre det vanskeligere å finne ut nøyaktig hvor de befinner seg.

**Gruppens medlemmer er tilsynelatende godt utstyrt. De poserer med nye uniformer med amerikansk ørkenkamuflasje, M16-rifler, Browning maskingevær, bombekastere og Toyota Hilux av samme type som USA tidligere har kjøpt til kurdiske styrker i Nord-Irak og – Syria.

LES UDs BEGRUNNELSER FOR Å SENDE SOLDATER INN I SYRIA:
Lang versjon || Kort versjon (.pdf)

De fleste av gruppens «noen hundre» medlemmer skal være fra den IS-kontrollerte Deir-es Zor-provinsen øst i Syria, og de har konsentrert kampen mot IS til ørkenområdene på grensen mellom Syria og Irak.

Opptrening endte i fiasko

Gruppens hovedbase skal ifølge Washington Post være ved grenseposten Tanaf, ikke langt fra grensen til Jordan. Hovedmålet skal være å kontrollere ørkenområdene, og i alle fall grenseovergangene, mellom Irak og Syria. På den måten skal gruppen kunne kutte IS sine viktigste forsyningslinjer mellom de to landene.

NSyA er de siste restene av et amerikansk milliardprosjekt som hadde som mål å trene opp opprørsgrupper utenlands, før de skulle tilbake til Syria for å slås mot IS.

Det endte i fiasko:

**De to første kullene ble nærmest slaktet ned, kidnappet og ribbet for utstyr så fort de passerte grensen til Syria. De fleste som overlevde, deserterte

**Fiaskoprosjektet skapte overskrifter i USA, og kritikken haglet fra ledende politikere.

**Litt i det stille blåste USA liv i restene av prosjektet, med New Syrian Army i spissen. Soldater fra gruppen er allerede på plass i Syria, men de er få og trenger flere soldater i kampen mot IS.

Sammen med kolleger fra spesialstyrkene i Jordan og USA er det soldater som skal slutte seg til disse opprørskrigerne norske soldater nå skal trene opp.

CENTCOM til VG: Kortere og mer spisset opplæring

Hvem som skal få opptrening av de norske soldatene, er det en USA-ledet utvelges som bestemmer.

Etter en møysommelig prosess som inkluderer alt fra jobbintervjuer til bakgrunnssjekk av familiemedlemmer og løgndetektortester, sendes opprørerne videre til Jordan for å bli trent opp av de norske, jordanske og amerikanske spesialstyrkene.

– Hva gjør at dere tror dette nye prosjektet vil lykkes i motsetning til det første?

– Dette programmet vil være konsentrert rundt opptrening av mindre grupper av krigere fra VSO-grupper. Treningen vil være langt kortere i lengde, med et pensum som er mer spisset inn mot rekognosering og operasjonsplanlegging, sier kaptein Michele M. Rollins, pressetalskvinne ved USAs Central Command, til VG.

Holte sier det slik når VG spør om den amerikanske fiaskoen:

– Det som er bra med erfaring, er at folk lærer av det. Vi kommer inn på et tidspunkt der andre har drevet med det samme en stund, og har en læring i bunn. Derfor kommer vi inn på et godt tidspunkt, sier Holte til VG.

Norske soldater på plass

De første norske spesialsoldatene var allerede forrige uke på plass i Jordan.

– Vi har hatt en gruppe som har vært nede for å rekognosere i Jordan. De har sett på fasilitetene, snakket med folk og opprettet nødvendige kontakter. Det er viktig for oss at den planleggingen som nå er i gang skal bygge på en så fersk informasjon som mulig, sier Holte.

– Det ligger godt til rette for en god misjon. Jordan er, i regional målestokk, et trygt og godt land. De er også en god alliert i kampen mot IS, sier han.

Det er ikke bestemt nøyaktig når den norske hovedstyrken skal være på plass i Jordan på for å starte opptreningen. Trolig skjer det i løpet av sommeren, sier kilder til VG.

– Vi står på «høy marsjberedskap», sier spesialstyrkesjefen.

– Det betyr?

– Det betyr at vi kan reise på veldig kort varsel. Det ligger i vår natur.

Les også

 1. Syria refser Norge: Fordømmer beslutning om å sende norske
  spesialstyrker til Syria

  Assad-regjeringen er rasende over Norges beslutning om at…
 2. Politikere sa ja til norsk Syria-krig – uten å vite hvem soldatene skal trene

  Flertallet av norske politikere sa ja til at norske soldater skal trene opp syriske opprørsgrupper og åpnet for å sende…

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Krig
 3. Syria
 4. Den islamske staten (IS)
 5. Jordan
 6. Krigen mot terror

Flere artikler

 1. Pluss content

  Oppdrag Syria

 2. Slik blir de norske spesialstyrkenes Syria-oppdrag

 3. Ønsker debatt om Syri-oppdraget: SV frykter at Norge vil trene opp fremtidens ekstremister

 4. Stortinget har sagt ja: Vil sende norske soldater inn i Syria

 5. Navarsete om norsk IS-bidrag: Mangler exit-strateg

Fra andre aviser

 1. Tabbeoperasjon kan ha avslørt identiteten til amerikanske og britiske spesialsoldater

  Aftenposten
 2. De har lovet Norge å kun angripe IS. Nå sier opprørerne at Assad er mål nummer 2.

  Aftenposten
 3. - Vi må venne oss til at Norge kan komme til å bekjempe grupper i morgen som vi i dag trener og utstyrer med våpen

  Aftenposten
 4. Norge vil stanse Syria-oppdraget om opprørerne angriper Assad

  Aftenposten
 5. Usikkert oppdrag

  Bergens Tidende
 6. Brende: Forventet reaksjon fra Syria om fordømming

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder