PRESENTERTE RAPPORTEN: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg torsdag formiddag.
PRESENTERTE RAPPORTEN: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg torsdag formiddag. Foto: Virginia Mayo , Ap

NATO: Forsvarskuttene stagget i Europa

UTENRIKS

Bare fire europeiske land innfrir NATO-målet om å bruke minst 2 prosent av verdiskapningen på forsvar. Men alliansen håper kuttenes tid nå er forbi.

  • NTB
Publisert:

– Vi er på rett vei, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Selv en lang vei starter med det første skrittet, og det har vi tatt. Kuttene i forsvarsutgiftene hos våre europeiske medlemsland er nå praktisk talt stanset, lød det fra NATO-sjefen da han la fram alliansens årsrapport for 2015 i Brussel torsdag.

USA sto fortsatt for 72 prosent av NATOs samlede forsvarsutgifter på 900 milliarder dollar i fjor.

Men amerikanerne kutter nå mer enn europeerne, og NATO håper en langvarig negativ utvikling i Europa er over.

Les også: Jens vil samle Balkan-landene under NATO-paraplyen

Særstilling

Amerikanerne står imidlertid fortsatt i en særstilling. Mens USA brukte 3,6 prosent av brutto nasjonalproduktet sitt på forsvar i fjor, havnet brorparten av de europeiske medlemslandene under streken på 2 prosent.

Storbritannia, Polen, Estland og Hellas var de eneste landene som innfridde i Europa, mens Norge ligger i underkant av 1,5 prosent. Målt per hode er imidlertid Norge blant landene som bruker desidert mest.

– Norge har over flere år økt forsvarsutgiftene sine. Og jeg er trygg på at Norge vil fortsette det selv om det ligger ganske flatt i 2015, sier Stoltenberg til NTB og viser til «klare forpliktelser fra et bredt flertall på Stortinget».

Les også: Finland og Sverige: – Vi trenger ikke medlemskap i NATO

Generasjon

Ettersom amerikanerne kutter, betyr det at NATOs samlede forsvarsutgifter fortsatt falt i fjor.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå. Det handler ikke bare om å stanse kuttene, men å starte en økning, sier Stoltenberg til pressen og ber medlemslandene investere mer i moderne utstyr, i overvåking og etterretning, i flere øvelser.

– I både øst og sør står vi overfor den største sikkerhetsutfordringen på en generasjon, sier han om hvorfor NATO tross samlede kutt gjennomfører «den største styrkingen av det kollektive forsvaret siden den kalde krigen».

Det er en mer aggressiv forsvarsallianse som nå uttaler seg, mener daglig leder Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen etter å ha hørt Stoltenbergs gjennomgang.

– Det er en merkelig logikk dersom en forsvarsorganisasjon, som har som formål å bygge sikkerhet, ikke er interessert i noen nedrustningsaspekter, sier han.

Oppgave

Men nettopp å stanse kuttene blant NATO-landene er en av Stoltenberg viktigste oppgaver som alliansens leder.

Det er en jobb han understreker at de 28 landene har gitt ham, og han viser til den gjeldende sikkerhetssituasjonen når han fremmer fortsatt satsing på forsvar.

– Fjoråret viste hvordan usikkerhet ute direkte påvirker sikkerheten vår hjemme, sier Stoltenberg.

– Vi så det i brutale angrep på byene våre, i den største flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig og i Russlands fortsatte handlinger i Ukraina og nylige oppbygging i Syria og øst i Middelhavet, fremholder han.

Her kan du lese mer om