Lærte barn hvordan de skulle halshugge

Terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) tar stadig i bruk nye metoder for å lære opp mennesker i fangenskap til å adlyde deres ordre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå forteller en 14-år gammel gutt om hvordan terrororganisasjonen tvang barn til å lære hvordan de skulle halshugge. Gutten forteller til nyhetsbyrået AP om instruksene han fikk fra terrororganisasjonen Den islamske stat. Han klarte å rømme fra en treningscamp i det nordlige Irak i forrige uke, etter å ha blitt tatt til fange i Yazidi-samfunnet i august.

Les også: Video viser unge gutter henrette fanger Han forteller at han ikke klarte å kutte på måten som terrorganisasjonen omtalte som riktig, og måtte bruke flere forsøk.– De lærte meg hvordan jeg skulle holde sverdet, og de lærte meg hvordan jeg skulle svinge det. De sa at det var hodene til de som ikke tror, forteller gutten til AP. Vil du vite mer? Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

– Var redd

For det guttene som var tatt til fange måtte lære var like «enkelt» som det var grusomt: Nemlig å kappe hodet av fienden. Barna i fangenskap ble også vist videoer av hvordan halshuggingen skulle gjennomføres.

– Jeg var redd da jeg så det. Jeg visste at jeg aldri ville klarte å halshugge noen på den måten, selv ikke som voksen. Ifølge nyhetsbyrået ble over 120 gutter gitt hvert sitt sverd og instrukser om å kutte hodet av dokker.

Yazidiene er en religiøs minoritet som er drevet på flukt av krigshandlingene nord i Irak. Da terrororganisasjonen Den islamske stat tok seg inn i Yazidi-regionen i fjor drepte de mange av de voksne mennene og gjorde kvinner og jenter til slaver. Men guttene møtte en annen skjebne. Den islamske staten tvang dem til å konvertere til islam og lære dem opp til å bli jihad-krigere.

For gutten AP har snakket med og hans bror var kidnappingen begynnelsen på et intensivt treningsregime. 14-åringen skal ifølge AP ha sagt at han måtte trene mellom åtte og ti timer hver dag. Han ble fortalt at sitt eget folkeslag er skitne og må drepes. Han ble drillet i våpenbruk og måtte studere Koranen. For få uker siden viste en video at 25 barn skjøt 25 syriske soldater.

Klarte å rømme

14-åringen ble også tvunget til å slå sin egen ti år gamle lillebror så han mistet en tann. Beskjedene han fikk fra tjeneren sin var harde. – Han sa at om jeg ikke gjorde det ville han skyte meg. De sa at det ville gjøre oss tøffere. De slo oss over alt, forteller 14-åringen til AP. Gutten rømte sammen med sin bror i mars. Da deler av vaktene i campen dro ut, og resten av dem som passet på sov, rømte de to. Guttens mor bodde i et hus i nærheten sammen med andre jesidier, og sammen klarte de etter hvert å rømme.

De skal også virke utadvendte og sosiale, men at spor av deres strenge opplæring fortsatt er synlig. Da 14-åringen fikk en pistol i hendene satte han den fingerferdig sammen og ladet den.

Les også: Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder