SPESIALSOLDAT: Den tidligere Navy SEAL-operatøren Rob O'Neill. Foto:TWitter,

Britisk avis: Denne elitesoldaten drepte bin Laden

Farens melding til IS: «Kom og ta oss!»

Den høyt dekorerte veteranen Rob O'Neill (38) tok livet av Osama bin Laden i det myteomspunne oppdraget i 2011, ifølge Daily Mail.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mannen skal etter planen stå frem i et intervju på Fox News senere denne måneden, men den britiske avisen Daily Mail kan nå avsløre identiteten til det mystiske tidligere medlemmet av den amerikanske spesialstyrken.

– Folk spør om vi er redde for om IS (Den islamske stat) vil komme og ta oss fordi Rob går ut med dette offentlig. Jeg sier at jeg skal male en stor blink på døren og si «kom og ta oss». Ekskona mi fødte en mann. Vi bør ikke krype sammen i frykt, sier faren Tom O’Neill til avisen.

De melder at O’Neill er mannen som personlig ble gratulert for å ha drept al-Qaida-lederen bin Laden under angrepet i Abbottobad, i Pakistan, den 2 mai 2011. Soldaten vokste opp i Butte i Montana i USA. Ifølge faren bestemte han seg for hva han ville bli etter å ha møtt en annen Navy SEAL-soldat.

– Vi var på jakt og en venn spurte oss om å ta med enn venn som var Navy SEAL. Vi ventet en som to meter høy og kunne løfte et hus med bare nevene, men han var en normal kar. Og Rob sa at hvis denne fyren kunne være en SEAL, så kunne han det også, forteller han til Daily Mail.

Høyt dekorert

Ifølge avisen var O’Neill på flere enn et dusin turer som soldat i fire forskjellige krigsområder, inkludert Irak og Afghanistan. I denne perioden var han med på mer enn 400 ulike oppdrag.

Han skal ha vært høyt ansett i elitestyrken, men den statusen vil trolig endre seg nå. Amerikanske myndigheter har oppfordret SEAL-medlemmer til å holde oppdragene sine hemmelige, og truet med med rettsforfølgelse hvis noen avslører hemmeligstemplet informasjon. Faren reagerer kraftig.

– Han får ikke lov til å snakke, likevel bruker de megafon for å få han til å holde kjeft. Jeg støtter ham i alt han gjør, sier han.

Ifølge avisen ble han dekorert 52 ganger, blant annet med Silver Star som tildeles amerikanske soldater som viser ekstraordinært mot i møte med fienden.

– Skjøt ham tre ganger

TERRORLEDER: Osama bin Laden. Foto: AP Foto: ,

I et anonymt intervju med magasinet Esquire i fjor fortalte det som angivelig skal være O’Neill, under navnet «Skytteren», om hva som hendte i løpet av 15 sekunder inne på bin Ladens oppholdsrom tredje etasje i terroristens hemmelige skjulested i 2011.

– I det sekundet skjøt jeg ham, to ganger i pannen. Bap! Bap! Den andre gangen mens han faller. Han krøker seg ned på gulvet foran sengen sin og jeg treffer ham igjen. Bap! Samme sted, sa han til magasinet.

– Han var død. Beveget seg ikke. Tungen hans var ute. Jeg så på at han pustet for siste gang, kun på refleks.

– Holy shit!

– Da jeg så ham trekke luften for siste gang, husker at jeg tenkte: Er dette det beste jeg har gjort eller det verste har gjort? Dette er virkelig og det er ham. Holy shit!

I intervjuet kom det også frem at soldaten at livet etterpå var tøft. Han var pensjonert og sto uten inntekt, uten sykeforsikring, pensjon, penger og jobb.

Aksjonerte mot kaprere

Ifølge faren var han også den første som hoppet ut av flyet da Navy SEALs aksjonerte mot de somaliske kaprerne som tok kontroll over skipet Maersk Alabama, kjent gjennom den Oscar-vinnende filmen Captain Phillips.

Han skal også ha vært med å redde soldaten Marcus Lutrell, mannen som overlevde en feilslått operasjon for å fange en Taliban-leder i Afghanistan kjent gjennom filmen Lone Survivor.

– Han er fortsatt venner med Marcus, de spiste middag sammen her om dagen, forteller faren.

Tidligere er det kjent at den tidligere Navy SEAL-operatøren Matt Bissonnette (36) var med på oppdraget som drepte bin Laden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder