Ekspert om favorittstempelet: De konservative sitter og gnir seg i hendene

VAR FAVORITT: Jeremy Corbyn (66) på vei inn i konferansesenteret i London for å høre resultatet av ledervalget lørdag formiddag. Foto: Neil Hall , Reuters

Omstridt 66-åring blir ny Labour-leder

Venstreradikale Jeremy Corbyn (66) er valgt til ny Labour-leder, til tross for at flere fremtredende partikolleger har uttalt at de ikke vil samarbeide med ham.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fire år gammel

Valget ble holdt tidligere denne uken, men resultatet kom først lørdag ettermiddag. Corbyn ble møtt av titalls jublende tilhenger da han ankom konferansesenteret i London.

Ved 12.45-tiden norsk tid ble det klart at 66-åringen vant overlegent, med 59,5 prosent av stemmene allerede i første runde. Corbyns nærmeste utfordrer fikk kun 19 prosent.

– Jeg vil starte med å takke alle som har deltatt i dette valget, denne enorme demokratiske øvelsen blant en halv million mennesker over hele landet, innledet han sin tale, etter å ha vinket smilende til salen.

– Partiet har vist seg å være lidenskapelig, demokratisk, mangfoldig, forent og bestemt i vår søken etter et anstendig og bedre samfunn, sa han videre, før han takket både sin forgjenger Ed Miliband og sine motkandidater.

Til valg stilte fire kandidater, der Corbyn skilte seg ut på flere områder.

66-åringen fra Islington har ingen erfaring fra regjeringskontorene, til tross for at han er minst 20 år eldre enn de andre kandidatene og har sittet i Underhuset siden 1983.

Les også: Avis-aksjon for å knuse Labour

Vil ha mer statlig eierskap

Kandidaten Andy Burnham (45) har tidligere vært helseminister og kulturminister, mens Yvette Cooper (46) på sin side har vært arbeidsminister. Begge disse hadde varslet at de ville fortsette dagens linje i det sosialdemokratiske partiet.

Valgets yngste kandidat, Liz Kendall (44), er regnet på partiets høyrefløy, og har dermed stått lengst fra den politikken Corbyn er ventet å føre.

NY RETNING: Flere av de fremmøtte var ikledd røde T-skjorter med påskriften «Team Corbyn» og hadde plakater med der det sto «Jeg stemte for en ny type politikk» utenfor konferansesenteret i London der valgresultatet ble avslørt lørdag. Foto: Ben Stansall , Afp

Den nye lederens viktigste kampsak er mer statlig eierskap, og han har gått hardt ut mot regjeringens nedskjæringspolitikk, ifølge NTB. Corbyn definerer seg selv som sosialist.

Talspersoner vil trekke seg

I en YouGov-måling i midten av august sa 53 prosent av de spurte Labour-medlemmene at de aktet å stemme på Corbyn. Dermed fikk 66-åringen et favorittstempel som de færreste hadde sett for seg da han meldte seg som kandidat til å bli Ed Milibands etterfølger. Han trakk seg etter valgnederlaget i mai.

I forkant av ledervalget har flere sentrale politikere i partiet advart mot å la Corbyn få ledervervet.

Avisen The Guardian skrev tirsdag at så mange som åtte medlemmer av Labours skyggeregjering kommer til å nekte å samarbeide med den nye partilederen. Det betyr ifølge NTB at de ikke lenger vil være talspersoner for partiet, men flytte lenger bak på benkene i Underhuset.

Blant dem er Labours utdanningspolitiske talskvinne Yvette Cooper, som tidlig seilet opp som en kandidat til å etterfølge Miliband, og som var en av Corbyns konkurrenter til ledervervet.

– Støtt hvem dere vil, bare ikke Corbyn, oppfordret kandidaten Liz Kendall sine tilhengere nylig, ifølge BBC.

– Ta en hjertetransplantasjon

Blant dem som var tidlig ute og advarte var Tony Blair, som har vunnet tre valg for Labour.

– Du vinner fra sentrum, du vinner når du appellerer til et bredt publikum, du vinner når du støtter både næringslivet og fagforeningene, du vinner ikke med en tradisjonell venstreorientert politiker, sa Blair i en tale i juli.

– Dersom du stemmer med hjertet og velger Corbyn, ta en hjertetransplantasjon, sa Blair.

I august skrev han en svært krass kronikk i avisen The Guardian der han nærmest spådde dommedag for partiet dersom Corbyn skulle bli valgt.

– Katastrofe for Labour

– Dersom Corbyn blir valgt, vil det være en katastrofe for Labour. Ingen kan se for seg ham som statsminister. De konservative sitter og gnir seg i hendene, sa Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, til NTB i midten av august.

Han mener Corbyn vil ta Labour ideologisk tilbake til 80-tallet og trekke partiet langt mot venstre i det politiske systemet.

– Partiets historie har vist at det vil gjøre det helt umulig å komme tilbake i posisjon, sa Mustad.

Kandidatene

* Andy Burnham (45): Fra Liverpool. Har sittet i Underhuset siden 2001. Tidligere helseminister og kulturminister. Ville fortsette dagens partilinje. Fikk 19 prosent av stemmene.

* Yvette Cooper (46): Fra Inverness i Skottland. I Underhuset siden 1997. Tidligere arbeidsminister. Ville fortsette den nåværende partilinjen. Fikk 17 prosent av stemmene.

* Liz Kendall (44): Fra Abbots Langley i Hertfordshire, sør i England. I Underhuset siden 2001. Regnes til høyrefløyen i partiet. Fikk kun 4,5 prosent av stemmene.

* Jeremy Corbyn (66). Fra Islington, nord i London. Har sittet i Underhuset siden 1983. Befinner seg klart til venstre i partiet og seilet uventet opp som favoritt foran ledervalget. Fikk 59,5 prosent av stemmene.

Les også

 1. Avis-aksjon for å knuse Labour

  Storavisen The Daily Telegraph, som støtter de konservative, oppfordrer leserne til å melde seg inn i erkekonkurrenten…
 2. Blair i ordkrig med Labour-favoritt

  Tony Blair mener Labour nærmest vil bli utslettet dersom denne 66-åringen blir ny leder.
 3. Hun kan overta for «Fiasko-Ed»

  LONDON/OSLO (VG)  Ed Miliband er ferdig som partileder. Yvette Cooper kan seile opp som en kandidat til å erstatte ham.

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Den Corbyske knute

 2. Avis-aksjon for å knuse Labour

 3. Britisk avis: Corbyn trekker seg fra verv etter dikt-angrep på Dronningen

 4. Derfor er Corbyn svekket etter brexit

 5. Britiske Labour imploderer: Et varslet selvdrap

Fra andre aviser

 1. Meningsmåling: Liten tro på ny Labour-leder

  Aftenposten
 2. Blair bønnfaller britene om ikke å stemme på radikale Corbyn

  Aftenposten
 3. Dette er den nye Labour-lederen

  Aftenposten
 4. Konservativ avis spår Labours dommedag om denne mannen vinner

  Aftenposten
 5. Seks grunner til at Corbyn er elsket og hatet

  Aftenposten
 6. Veteran leder kampen om å bli ny Labour-leder

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder