Øyenvitne til VG om Russlands første angrep: – Bare sivile ble drept – IS er ikke her

Firas Alsaid (27) var 200 meter unna da Russlands for første gang gikk til angrep i Syria i går. Her er hans vitnesbyrd.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– I går rundt 11 på formiddagen, angrep Russlands fly Talbiseh med to missilangrep. Vi hørte en enorm eksplosjon. 16 mennesker ble drept, tre barn, to kvinner og elleve menn. Hele gaten var totalt ødelagt.

I 10-tiden torsdag morgen snakket VG med innbyggeren Firas Alsaid over Skype fra landsbyen Talbiesh nord for den regimekontrollerte byen Homs i Syria. VG kom i kontakt med ham gjennom et nettverk av sivile syrere, som prøver å vise verden forholdene på bakken i Syria.

Se TV-intervjuet med øyenvitnet øverst i denne saken.

Firas sier han var svært nære da et av Russlands første flyangrep i Syria-konflikten fant sted. Firas kom seg raskt i trygghet, før han og hans venner begynte å filme ødeleggelsene. Han forteller at skadede og døde barn ble dratt ut av ruinene fra de ødelagte bygningene.

– Det var et grusomt syn, sier han.

Få oversikt: Slik er krigen verden må løse

Vladimir Putin sier at russiske fly skal angripe IS og andre terrororganisasjoner i det borgerkrigsherjede Syria. Etter gårsdagens angrep, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov:

– Ryktene om at luftangrepene var rettet mot noe annet enn IS-mål er helt ubegrunnet.

Putin kaller påstander om sivile tap for «informasjonskrig».

Skal vi tro øyenvitne Firas, er bildet et ganske annet.

Hans beretning samsvarer med det Genevieve Casagrande ved anerkjente Institute of the Study of War forteller. Sitatet er gjengitt av nyhetsbyrået AP: Angrepet på Talbiseh «traff ikke IS-krigere og førte til et stort antall sivile dødsfall.» Andre kilder storavisene storavisene Wall Street Journal og New York Times samsvarer også.

SÅ DØD RUNDT SEG: Firas Alsaid har bodd i landsbyen de siste årene, og avkrefter at IS finnes i byen. Foto: Skype ,

Så skadede barn på sykehus

Firas, som har levd i Talbiseh gjennom hele den fire år lange syriske borgerkrigen, sier at IS aldri har vært i nærheten av landsbyen. Ifølge han er det opprørere fra den langt mer moderate fraksjonen FSA (Den frie syriske arme) som har kontroll i området. FSA ledet kampen mot det syriske regimet i starten av krigen, men er nå svært splittet og presset.

– Putin lyver. Vi er ikke terrorister, vi har ingen IS-krigere her i det hele tatt.

– Var også opprørskrigere blant de døde?

– Det er et sivilt område, inne i byen, en sivil gate. Vi har video av alle de døde. De er sivilister, alle sammen, sier han.

Etter at det første kaoset la seg etter missilangrepene, dro Firas til sykehuset der de skadede ble fraktet.

– Mellom 25 og 30 sivile ble skadet. Flere barn var alvorlig skadet, noen manglet flere lemmer og de skrek i frykt. Du vil ikke tro hva som foregår her. Det var blod over alt på sykehuset.

Hittil er over 230.000 mennesker døde i Syria-krigen. Sivile dødsfall forårsaket av de bombende partene skjer stadig. På sensommeren i år hevdet en uavhengig rapport at den USA-ledede bombingen mot IS i Syria og Irak, har tatt livet av minst 459 sivile. Koalisjonen hevdet på det tidspunktet å vite om to sivile dødsfall.

ØDELAGT NABOLAG: Bildene skal være tatt av innbyggere i Talbiseh i går, rett etter det som skal ha vært et russisk angrep. Foto: Privat ,

Les også: Putin vil stå opp mot IS slik verden stod sammen mot Hitler

– Vi er mennesker som dere

Mens VG snakker med Firas sier han at han får beskjed om nye angrep i Homs-regionen bare noen kilometer unna. Han stopper også intervjuet på et tidspunkt fordi et militærhelikopter fra det han mener er Bashar al-Assads stryker, flyr over landsbyen.

– Hva vil du si til Putin?

– Putin prøver å hjelpe Assad og hjelpe han med å drepe sitt eget folk. Putin vil drepe revolusjonen. Jeg vil si til det russiske folk: Vi er mennesker som dere, vi er ikke terrorister, vi er sivile. Menneskene som ble drept i går er uskyldige. Vi er som dere.

27-åringen fra Talbiseh, fortsetter:

– Hvis de vil stoppe krigen i Syria, må de stoppe Assads tønnebomber. Folket må legge press på sine egne myndigheter.

– Hvordan ha du krefter til å fortsette?

– Vi må fortsette, fordi dette er vårt land og vi må være her. Dette er mitt hus, jeg kan ikke forlate det. Når du ser barns øyne idet bombene faller, forstår du at vi må fortsette for å hjelpe uskyldige mennesker.

SYKEHUSET: Bilder fra sykehuset kort tid etter angrepet i landsbyen nord for Homs. Foto: Privat ,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder