DET VAR EN GANG: Til høyre for Trump står stabssjef Reince Priebus, visepresident Mike Pence, sjefsrådgiver Steve Bannon, kommunikasjonsdirektør Sean Spicer, og sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Bildet er fra 28. januar. Foto: Reuters

Fire av disse seks er nå fjernet fra Det hvite hus

WASHINGTON/OSLO (VG) Av alle menneskene rundt Donald Trump på bildet, er bare visepresident Mike Pence igjen i Det hvite hus.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det var 28. januar, åtte dager etter at Donald Trump tok over makten i Det hvite hus:

Mens Trump snakket med Vladimir Putin på telefon, står og stitter hans nærmeste medarbeidere rundt «The Resolute Desk», trepulten som ble gitt til USA fra Dronning Victoria i 1879:

Stabssjef Reince Priebus, visepresident Mike Pence, Sjefsrådgiver Steve Bannon, kommunikasjonsdirektør Sean Spicer, og sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Nå, syv måneder senere har en etter en blitt fjernet fra Det hvite hus.

Hva skjedde? Her får du oversikt:

SISTE: Stephen Bannon ferdig i Det hvite hus

VAR NASJONAL SIKKERHETSRÅDGIVER: Michael Flynn. Foto: Carlos Barria Reuters

Michael Flynn - 13. februar

Sikkerhetsrådgiveren var først ut. Mandag 13. februar meldte Flynn at han trakk seg fra sin stilling i Det hvite hus.

I januar skrev nyhetsbyrået Reuters at Michael Flynn hadde fem telefonsamtaler med Russlands ambassadør i USA, Sergej Kisljak, 29. desember. Flynn var på dette tidspunktet utpekt som USAs neste nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Samtalene fant sted samme dag som daværende president Barack Obama innførte nye sanksjoner mot Russland, skriver NTB. Bakgrunnen var amerikansk etterretnings konklusjon om at Russland sto bak dataangrep og lekkasjer for å hjelpe Donald Trump i presidentvalgkampen.

Fredag 10. februar krevde Demokratene i Kongressen svar på om Flynn har løyet om samtalenes innhold og dermed villedet president Trump og visepresident Mike Pence.

VAR PRESSETALSMANN: Sean Spicer. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Sean Spicer - 21. juli

Etter at det ble klart at Donald Trump ansatte Anthony Scaramucci i jobben som kommunikasjonssjef, altså den øverste jobben i kommunikasjonsavdelingen i Det hvite hus, og den som skal utforme presidentens kommunikasjonsstrategi, gikk det bare få minutter før det ble kjent at Sean Spicer trakk seg fra sin stilling som pressesekretær.

Angivelig skal Spicer ha vært sterk motstander av å hente inn Anthony Scaramucci.

Portrett: Bannon er Trumps mørke fyrste

VAR STABSSJEF: Reince Priebus. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Reince Priebus - 29. juli

Fredag 29.juli kom Twitter-meldingen fra USAs president som flere hadde ventet ville komme. Stabssjef Reince Priebus var ferdig.

– Jeg har gleden av å informere om at jeg nettopp har utnevnt general og minister John F. Kelly som stabssjef i Det hvite hus, skrev Trump.

Videre takket han Priebus for innsatsen.

–– Jeg vil takke Reince Priebus for hans tjeneste og dedikasjon til sitt land. Vi oppnådde masse sammen og jeg er stolt av han.

Utskiftingen kom etter noen vanskelige dager i Det hvite hus. En drøy uke før ansatte Trump forretningsmannen Anthony Scaramucci som ny kommunikasjonssjef.

Kort tid etterpå publiserte The New Yorker en spektakulær sak der Scaramucci omtalte Priebus som paranoid og schizofren, og sa han ville bli bedt om å trekke seg innen kort tid.

Før valget var Priebus en sentral skikkelse i Det republikanske partiet, og var leder for Republikanernes nasjonalkomité.

VAR KOMMUNIKASJONSSJEF (I TI DAGER): Anthony Scaramucci. Foto: Pablo Martinez Monsivais AP

Anthony Scaramucci - 31. juli

Bare halvannen uke etter at han ble ansatt som kommunikasjonssjef i Det hvite hus, forlot Anthony Scaramucci jobben.

Etter ti dager i jobben, var han den kommunikasjonssjefen som har sittet kortest i stillingens historie.

I løpet av denne tiden kom han med flere sjokkerende uttalelser.

Les også: Fem elleville dager i Trump-land

VAR SJEFSSTRATEG: Steve Bannon. Foto: Carlos Barria Reuters

Steve Bannon - 18. august

Den svært kontroversielle sjefsstrategen Steve Bannon er ferdig i Det hvite hus. President Donald Trump skal ha bestemt seg for å fjerne ham fredag.

I en offisiell uttalelse fra Det hvite hus' pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, heter det at Bannon og stabssjef John F. Kelly kom til en felles enighet om at i dag er hans siste dag i jobben.

Bannon skal i følge New York Times ha advart presidenten mot å kritisere de ytre høyrebevegelsene for sterkt etter demonstrasjonen i Charlottesville forrige helg, for å unngå å støte fra seg en liten, men energisk del av kjernevelgerne.

Blant de som demonstrerte var en rekke nynazister. Bannon befinner seg politisk på ytre høyreside, men kalte demonstrantene likevel for «en gjeng klovner».

Jesse Jackson (75) til VG: Trump prøver å rive ned det vi prøvde å bygge opp

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder