NORGES MANN I BRUSSEL: Her er Anders Anundsen på vei til møtet i forrige uke. Norge skal ta ansvar, å sikre grensene er viktigst, sier han til VG på vei inn i dagens møte. Foto: Virginia Mayo , Ap

Mener Norge må vise flyktning-kortene

Anundsen til VG: – Vi skal bidra, for å sikre bedre grensekontroll

Venstre og KrF krever at regjeringen viser at Norge vil ta ansvar i flyktningkrisen, og ikke bare «later som». Anders Anundsen svarer med at grensekontroll er hovedprioritet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) deltar når EU tirsdag holder nok et hastemøte for unionens innenriks- og justisministre om flyktningkrisen. Møtet starter kl. 14.30 og kan komme til å vare utover kvelden.

Anundsen fikk sterk kritikk for å ha valgt en «vente-og-se» holdning under møtet i forrige uke – der man ikke klarte å komme til enighet.

På vei inn til dagens møte sier Anundsen at Norge skal være tydelige i diskusjonen denne gangen:

– Under møtene skal vi gi uttrykk for Norges syn, særlig knyttet til behovet for å gjenopprette sikkerheten rundt kontroll av Schengens grenser. I hensyn til kjerneproblemet, vil vi bidra til at flyktningene får bedre hjelp i sine nærområder, sier Anundsen til VG.

– Men vil Norge ta en kvote av de flyktningene som allerede har kommet til Europa, og la dem søke asyl her?

– Norge vil bidra, og relokalisering og registrering av asylsøkere er del av arbeidet med å sikre Schengen-grensen. Men noe mer konkret kan jeg ikke kommentere i forkant, sier Anundsen.

Se oversikten: Disse landene har innført ny grensekontroll

Regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF er klare i oppfordringen til Anundsen: De ber ham flagge at Norge vil «ta sin andel».

– Vi ønsker at Norge klart og tydelig skal vise at vi er en del av en felles europeisk dugnad, og ikke sette oss på sidelinjen sammen med Storbritannia, Danmark og noen få land fra Øst-Europa, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

VIL HA SVAR: Trine Skei Grande Foto: Mathias Jørgensen , VG

– Justisminister Anders Anundsen leker østers i denne saken, men statsminister Erna Solberg har jo hatt samtaler med Tyskland og Angela Merkel om deres initiativ for å fordele flyktningene, fortsetter Venstre-lederen.

– De samtalene må bety noe, vi kan ikke bare late som om vi bryr oss – vi bør si klart fra.

Les også: Forlanger asyl-svar

Også nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, etterlyser at Norge tar et klart standpunkt.

– Det er to hovedutfordringer som skal diskuteres i Brussel: En fordeling av flyktningene som er her nå, og en fremtidig ansvarsfordeling. Det er uverdig at flyktningene blir sendt fra land til land, sier Eriksen.

– Vi er med i Schengen-avtalen og bør ta ansvar. Vi er ikke fornøyd med Frp og Anundsen sin holdning, fortsetter Eriksen.

– Heldigvis er det hele regjeringen, og ikke bare Anundsen, som avgjør Norges linje i dette spørsmålet, supplerer Grande.

Justis- og beredskapsdepartementet har tirsdag bedt politiet intensivere kontrollen i grenseområdene grunnet økt tilstrømming av flyktninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder