FILMET AV OVERVÅKINGSKAMERAER: De tre terroristene som slo til på flyplassen i Brussel. Fra venstre Najim Laachraoui, El Bakraoui. Mannen med hvit jakke til høyre i bildet er ikke tatt. Foto: Reuters

De skal ha stått bak terrorangrepet

Minst fire terrorister forårsaket død og lidelser i hjertet
av Europa. Dette vet vi så langt om
terroristene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag morgen rundt klokken 08.00 detonerte to bomber som lå i to kofferter på flyplassen Zaventem i Brussel.

Tre personer er filmet av overvåkningskameraer inne i avgangshallen mens de frakter kofferter på en bagasjetralle. En time og 10 minutter senere gikk det av en bombe på en T-banevogn på vei ut av stasjonen Maalbeek.

Siste: Politiet ettersøker en mulig ny gjerningsmann etter angrepet på metroen, melder den franske avisa Le Monde torsdag morgen. Bilder av mannen skal ha blitt fanget opp av overvåkingskameraer på metroen.

Overvåkningsbildene viser at mannen har en stor bag med seg, og at han går sammen med Khalid El Bakraoui kort tid før angrepet ved metrostasjonen Maelbeek tirsdag, ifølge avisa.

Dette er hva vi så langt vet om terroristene som skal ha utført udåden.

Ibrahim El Bakraoui (30). Foto: Politiet Politiet

• Ibrahim El Bakraoui.

El Bakraoui er én av de tre på overvåkingsbildet som er offentliggjort etter terroraksjonen. Han detonerte en bombe på flyplassen, døde selv i aksjonen, og ble identifisert gjennom fingeravtrykk, kom det frem på en pressekonferanse onsdag.

Sammen med sin yngre bror Khalid (les lenger ned) har han i mange år vært en lokal Brussel-gangster, og er svært godt kjent av politiet.

Allerede i 2010 skjøt Ibrahim El-Bakraoui mot politiet med AK-47 maskingevær under en biljakt, etter at han og broren hadde gjennomført et ran. Han ble dømt til ni års fengsel.

Han har vært på rømmen fra politiet etter at han brutt betingelsene for prøveløslatelse.

Tyrkias president Tayyip Erdogan sa onsdag at en Brussel-terroristene ble pågepet i provinsen Gazientep, og senere deportert til Belgia. Belgiske og nederlandske myndigheter skal ha blitt formelt varslet om at han var fremmedkriger. Denne mannen skal være Ibrahim El Bakraoui.

I et raid i en leilighet i Schaerbeek fant politiet en laptop med en beskjed skrevet av El Bakraoui. Her skriver han at han trodde politiet var etter ham, og at han ikke ønsket å ende opp i en fengselscelle.

Han og hans bror ble ifølge NBC nesten pågrepet i et raid 15. mars i en leilighet den yngre Khalid leide. En algirer døde i aksjonen, mens de to brødrene slapp unna.

BOMBET FLYPLASSEN: Najim LaachraouiIT. Foto: Handout Reuters

• Najim Laachraoui

Den andre av de tre fra overvåkingsbildet som fraktet en koffert skal også ha dødd av bomben han selv detonerte. Onsdag ettermiddag meldte VRT at denne mannen er identifisert som 24-årige Najim Laachraoui, som man i et døgn har rapportert at har vært etterlyst og på rømmen.

Ifølge AP ble 24-åringen identifisert ved hjelp av DNA som ble funnet i levninger på åstedet.

Najim Laachraoui er ifølge Daily Mail den som lagde bombene som ble brukt i angrepene i Brussel.

Han har tidligere operert under aliaset Soufiane Kayal for å kunne leie en leilighet.

Laachraouis DNA er også funnet i en leilighet som ble brukt som dekkleilighet under Paris-angrepene i november, og på bombebelter brukt under terroraksjonene på utestedet Bataclan og på Stade de France.

Laachraoui skal ha reist til Syria i februar 2013. Han skal ha blitt stoppet på grensen mellom Østerrike og Ungarn 9. september i fjor, sammen med Salah Abdeslam, mannen som har vært på rømmen siden Paris-terroren, og som ble pågrepet tidligere i uken.

BOMBET T-BANEN: Khalid El Bakraoui (27). Foto: Handout Reuters

Sammen med dem i bilen skal også Mohamed Belkaid ha vært. Han er identisk med mannen som ble skutt og drept under raidet for å pågripe Salah Abdeslam fredag.

• Khalid El Bakraoui

Ibrahim El Bakraouis yngre bror Khalid (27) skal være en av dem som står bak bombeangrepet på T-banen under jorden midt i Brussel sentrum. Han har også vært en kjenning av politiet.

I 2011 ble han dømt til fem års fengsel for å ha truet til seg en bil og for våpenbesittelse. Han skal ha leid en leilighet som politiet aksjonerte mot i Forest i Brussel i forrige uke.

Her ble det funnet et IS-flagg, et gevær, bombeutløsere og fingeravtrykk av Salah Abdeslam, mannen som nylig ble pågrepet og siktet for Paris-terroren i november i fjor. Han antas også ha leid et hus i Charleroi sør i Belgia som skal ha vært brukt som base før Paris-angrepene.

IKKE FUNNET: Mannen med stor hatt og hvit jakke er fortsatt ikke funnet. Politiet har opplyst at de ikke er sikre på hvem han er. Foto: Reuters

Dermed skal det være foreløpig ikke-identifisert terrorist på rømmen fra aksjonen på flyplassen.

• Mannen med hatten

Myndighetene er ikke sikre på identiteten til en tredje person som er fanget opp av overvåkingskameraene på Brussel lufthavn Zaventem. Vedkommende hadde på seg lys jakke og en stor hatt. Han satt fra seg en stor bag og stakk fra stedet og er etterlyst av politiet.

• Salah Abdeslam

PÅGREPET I LIVE: Salah Abdeslam ble pågrepet i et dramatisk raid fredag. Foto: Uncredited Ap

Salah Abdeslam ble pågrepet fredag i en dramatisk aksjon i bydelen Molenbeek i Brussel. Han ble lettere såret under pågripelsen. Det siste døgnet har avslørt at Paris-terroristen altså har var nært knyttet til terroraksjonene i Brussel. Noen medier melder at han skulle ha vært med på aksjonene dersom han ikke hadde blitt arrestert fredag.

Utenriksminister Didier Renyders uttalte søndag at Abdeslam hadde hevdet at han var «klar for å restarte noe nytt fra Brussel». Reynders sier de fant tunge våpen under pågripelsen og at man har avdekket et nettverk rundt Abdeslam i Brussel. Politiet jakter fremdeles på 30 personer i Belgia og Frankrike etter terroraksjonene i Paris.

• Mannen på metroen

Politiet skal også jakte på en mulig ny gjerningsmann nummer to etter angrepet på metroen Maelbeek, ifølge den franske avisa Le Monde. Bilder av mannen skal ha blitt fanget opp av overvåkingskameraer på metroen.

Overvåkningsbildene viser at mannen har en stor bag med seg, og at han går sammen med Khalid El Bakraoui kort tid før angrepet ved metrostasjonen Maelbeek tirsdag, ifølge avisa.

Identiteten til mannen er foreløpig ukjent. Det er også ukjent om han døde i angrepet, eller om han fortsatt er på frifot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder