SVØMMER: Sivile fra Fallujah prøver 2.juni å komme seg over elven Eufrat for å komme i sikkerhet for kampene mellom irakiske sikkerhetsstyrkene og den såkalte islamske staten. Foto: UKREDITERT, Ap

Flyktninghjelpen: Flyktninger fra Fallujah skytes

Har funnet massegrav med 400 levninger

Sivile prøver å ta seg over elven Eufrat for å flykte fra den IS-kontrollerte byen Fallujah, som de irakiske sikkerhetsstyrkene prøver å ta tilbake.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

• Fallujah var den første byen i Irak som den såkalte islamske staten (IS), som også går under akronymene ISIL, ISIS og Daesh, sikret seg kontrollen over i 2014.

• En storstilt offensiv for å jage ekstremistgruppen ut av byen har pågått i to uker.

«Rapporter fra familiene vi har vært i kontakt med, forteller at sivile som forsøker å krysse Eufrat for å komme seg vekk fra kampene, målrettet blir angrepet av opprørsgrupper», heter det i en uttalelse fra den norske organisasjonen søndag.

PÅ FLUKT: Sivile står ved Eufrats bredder. De må krysse elven for å komme seg bort fra krigshandlingene i Fallujah. Bildet er tatt 2.juni. Foto: UKREDITERT, Ap

Flyktninghjelpen driver flyktningleirene i byen Amiryiat al-Falluja der mesteparten av de sivile som har kommet seg ut av Falluja er bosatt.

Et uidentifisert antall sivile har blitt skutt og drept da de forsøkte å kysse elven, ifølge Flyktninghjelpen.

Å krysse Eufrat er en av svært få måter for sivile å komme seg ut av Falluja på. Byens gater er fylt med minefeller og veibomber i påvente av regjeringsstyrkenes framrykning for å erobre den tilbake.

Reuters smelder søndag at minst fire personer druknet og ni er savnet etter at en båt kantret i forsøket på å krysse elven Eufrat for å unnslippe. Det er uklart om det ble skutt mot båten.

Les også: Bare et fåtall sivile har reddet seg ut

GJENSYN: Den irakiske soldaten Abdul Rahman Ismail møter igjen sin familie etter at de klarte å flykte fra Fallujah 3.juni. Foto: Khalid Mohammed, Ap

Nærmer seg sentrum

De irakiske sikkerhetsstyrkene har søndag tatt kontroll over den landlige sørlige bydelen Naymiyah, ifølge generalløytnant Abdel Wahab al-Saadi. Han sier styrkene nå er klare til å rykke inn i sentrum med luftstøtte fra en amerikanskledet koalisjon.

Reuters skriver søndag at byen, der det sannsynligvis oppholder seg rundt 50.000 sivile, nå snart er omringet. Mange av beboerne forsøker desperat å flykte.

HARDE KAMPER: Irakiske regjeringslojale styrker avfyrer en rakett fra al-Azraqiyah og mot IS inne i Fallujah. Foto: Ahmad Al-rubaye, Afp

Fant massegrav

Irakiske sikkerhetsstyrker har funnet en massegrav som skal ha inneholdt levninger etter 400 personer i utkanten av Fallujah.

Massegraven er funnet i forstaden Saqlawiya, som ligger syv kilometer nordvest for den IS-kontrollerte bykjernen. De irakiske styrkene sikret seg kontroll over området etter harde kamper lørdag.

DREPT: Søndag ble det funnet en massegrav i Saqlawiya, en forstad til byen Fallujah i Irak Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Ifølge en representant for politiet skal massegraven ha inneholdt levninger etter militærpersonell, samt enkelte sivile. Trolig var dette irakiske soldater som ble drept av IS, opplyser politiet.

– Sikkerhetsstyrkene har åpnet massegraven, og har begynt arbeidet med å få levningene identifisert, sa en representant for politiet i Anbar.

Bakgrunn: Derfor er kampen mot IS i Irak så vanskelig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder