Mugabe feiret bursdag for 7 millioner – landet sulter

Opposisjonspartiet: – De bør skamme seg dypt

Zimbabwes president har høstet mye kritikk for å bruke millioner på bursdagsfeiring, samtidig som landets befolkning sulter.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forrige søndag fylte president Robert Mugabe 92 år. Lørdag holdt han en storstilt feiring, som skal ha kostet nesten 800.000 dollar, tilsvarende knappe syv millioner norske kroner, melder BBC.

Opposisjonspartiet MDC beskriver feiringene som obskøne.

Robert Gabriel Mugabe har vært leder for Zimbabwes regjering siden 1980, først som statsminister og deretter som president fra 31. desember 1987.

Les også: Afrikanske leder klamrer seg stadig til makten

Han har lenge møtt kritikk for korrupsjon, sin dårlige økonomistyring, og får måten han har håndtert landets opposisjon på. EU innførte sanksjoner mot presidenten og hans kone i 2002, på bakgrunn av valgfusk og brudd på menneskerettighetene.

I fjor feiret han bursdag ved å slakte elefanter ved Victoria Falls. Også da fikk presidenten kritikk.

Feiret i tørkerammet by

Årets bursdagsfeiringen, som ble sendt på TV og blant annet viste skolebarn som leste poesi om presidenten, ble holdt i den tørkerammede østlige byen Masvingo. Flere titusen mennesker deltok under feiringen, ifølge BBC.

Presidenten har også blitt feiret flere ganger tidligere denne uken, men den storstilte festen foregikk lørdag.

Under en tale angrep Mugage vestlige donorer, og sa at han ikke ville motta "råtten" nødhjelp dersom betingelsen er at Zimbabwe må godta homofilt ekteskap, skriver den statlig eide avisen Herald.

Mugabe fylte 90: – Jeg er energisk som en niåring

Talsperson Obert Gutu for MDC sier at pengene burde bli brukt på å importere mais «for å avverge en sultkatastrofe» i Masvingo og andre områder.

– Det obskøne med dette er ikke bare at han holder en slik feiring finansiert av det offentlige, men også at han gjør det i et av de mest sultrammede områdene i landet, sier en annen talsperson.

FN: Landets matproduksjon halvert

Ifølge FN har landets matproduksjon blitt halvert det siste året på grunn av alvorlig tørke. Ifølge myndighetene er tre millioner mennesker rammet av matmangel. Tidligere denne måneden ba de om nødhjelp for 1,6 billioner dollar.

Zimbabwe er ansett som et lav-inntektsland med stort matunderskudd, og er rangert som nummer 156 av 187 utviklingsland på Global Hunger Index som måler fremdrift og svikt i den globale kampen mot sult.

Mer enn halvparten av barn mellom seks måneder og fem år lider av anemi i landet.

Gutu mener regjeringen «bør skamme seg dypt» for å holde en slik ekstravagant feiring, mens «mer enn 90 prosent av befolkningen lever i ekstrem fattigdom».

MATKRISE: Kvinner samler sammen korn som har falt av en lastebil langs en vei i Magunje. Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

En ung leder fra regjeringspartiet Zanu-PF tar imidlertid presidenten i forsvar.

– Det er ikke penger som er problemet her. Man kan ikke sette en pris på presidentens bidrag i historien og utviklingen av dette landet. Alle disse tingene er verdt mer enn penger, sier Pupurai Togarepi til Reuters.

Alvorlige økonomiske problemer

Zimbabwe har i mange år slitt med alvorlige økonomiske problemer, som kritikere mener er konsekvensen av politikk som førte til beslaglegging og redistribusjon av gårder eid av hvite i 2000.

Les også: - Mugabe gjør klart for hummer-fest på 85-årsdagen sin

Hyperinflasjon har etterlatt landets valuta verdiløs, slik at de måtte ta i bruk utenlandsk valuta for de fleste transaksjoner.

Mugabe har flere ganger sagt at landets sliter økonomisk fordi vesten har blandet seg inn. I disse dager krangles det så busten fyker om hvem som skal bli hans etterfølger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder