I HARDT VÆR: Brasils president Dilma Rousseff kan bli stilt for riksrett. Tirsdag gikk anklaget hun visepresidenten i landet for å være en hovedmennene bak det hun mener er et kuppforsøk mot henne. Foto: Evaristo Sa Afp

Brasils president mener hun er utsatt for et kuppforsøk

Brasils president Dilma Rousseff mener hun skal være utsatt for et komplott, hvor visepresidenten skal være en av konspiratørene for å få henne avsatt.

  • Siri Marie Seim Sønstelie

Presidenten, som for tiden er i trøbbel og kan bli stilt til riksrett, gikk tirsdag hardt ut mot visepresident Michel Temer og anklaget han for å være en av hovedpersonene bak det hun betegner som et komplott for å få henne avsatt.

VISEPRESIDENTEN: Brasils visepresident Michel Temer blir anklaget av president Rousseff for å stå bak et kuppforsøk. Foto: Ueslei Marcelino Reuters

Uten å nevne visepresidenten direkte, uttalte hun i en tale tirsdag at han var skyldig i «et svik mot henne og mot demokratiet». I følge nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg, er bakgrunnen for utblåsningen til presidenten et opptak som ble publisert mandag.

Hun sa videre at uttalesen, og referte til Temer, var av en slik karakter at det ikke finnes tvil om at et kuppforsøk er på vei.

I opptaket skal visepresidenten ha lagt frem et forslag til en Temer-administrasjon dersom presidenten skulle tape i riksretten.

Ifølge BBC har Temer sagt at opptaket ble publisert ved et uhell.

Rousseff er klar på hva hun mener om publiseringen av opptaket.

– De konspirerer åpent, i dagens lys, for å destabilisere en legitimt valgt president, sa presidenten under sin tale tirsdag.

Dersom en riksrettsak blir innledet i senatet, vil visepresidetnen ta over makten midlertidig. Skulle presidenten i en slik sak bli kjent skyldig, så vil Temer kunne beholde makten.

Kronikk: Det hardner til i Brasil

Mistenkt for å ha overgått lovverket

Bakgrunnen for at presidenten kan bli stilt for riksretten, er at Rousseff er mistenkt for å ha omgått lovverket for å sikre seg gjenvalg i 2014. En tverrfaglig komite ga klarsignal for en eventuell riksrettsak med stemmene 38 mot 27 mandag.

Avstemningen er ikke bindende, og det er derfor nå opp til medlemmene i underhuset om Rousseff skal stilles for riksrett.

Bakgrunnen for Rousseffs utsatte posisjon er anklager mot hennes regjering, som skal ha pyntet på budsjettall for å skjule økonomiske problemer.

Slik opposisjonen ser det er avstemningen i den tverrfaglige komiteen helt i tråd med det flertallet av landets innbyggere ønsker.

Presidentens tilhengere på sin side kaller det et skamløst kuppforsøk, og ropte «kupp, kupp, kupp» under mangdagens avstemning.

De som støtter opp under riksrett stod med skilt med sine krav.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder