PRO ERDOGAN: En tilhenger av Erdogan holder et flagg med bildet av presidenten under et opprop mot kuppforsøket. Etter 16. juli har det vært store uroligheter i Tyrkia.

PRO ERDOGAN: En tilhenger av Erdogan holder et flagg med bildet av presidenten under et opprop mot kuppforsøket. Etter 16. juli har det vært store uroligheter i Tyrkia. Foto: Ozan Kose AFP

Erdogan fortsetter utrenskingen etter kuppforsøket

Tyrkias president stenger 131 medier og avskjediger 149 generaler og admiraler.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tyrkiske myndigheter har besluttet å stenge i alt 131 medier, deriblant 45 aviser og 16 TV-kanaler.

Erdogans avgjørelse omfatter også 23 radiostasjoner og tre nyhetsbyråer, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Beslutningene kommer i kjølvannet av kuppforsøket mot presidenten tidligere i juli, der over 260 personer mistet livet i løpet av noen svært få, men dramatiske timer natt til 16. juli.

Bakgrunn: Derfor forsøkte de å styrte Erdogan

Da sa Erdogan at han vurderte å gjeninnføre dødsstraff. Nå har presidenten derimot tatt i bruk andre midler, og har startet det flere i Tyrkia kaller en heksejakt på personer som ikke støtter presidenten.

Denne uken ble det kjent at det foreligger en liste med over hundre navn på journalister som er etterlyst etter kuppforsøket. Og i går gikk Tyrkia-presidenten til det steget å stenge 131 medier.

Mange journalister har i tillegg mistet presseakkrediteringen sin. Onsdag utstedte myndighetene arrestordrer på ytterligere 47 journalister, alle tidligere reaksjonsmedlemmer i avisen Zaman.

Les også: Erdogan strammer grepet: Journalister står på ny arrestasjonsliste

Utrenskningene fortsetter

Kort tid etter kuppforsøket erklærte Erdogan tre måneders unntakstilstand, et grep han mener er nødvendig for å kontrollere kuppmakerne.

Senere har bilder av mishandlede tyrkiske militærledere gått verden.

Hittil er 13.165 personer arrestert, blant dem 8.838 soldater, 2.101 dommere og aktorer, 1.485 fra politier, 52 toppbyråkrater og 689 sivile. Rundt 60.000 har mistet sine jobber.

Les også: Nå kommer tilståelsene

Og ifølge Erdogan er det ingen ende på jakten med det første.

– Avhørene fortsetter, sa han denne uken.

Også Tyrkias statsminister Binali Yildirim har uttalt at utrenskningene etter kuppforsøket ikke er over, og at det kan komme flere arrestasjoner.

I et intervju med Sky News sier Yildirim at etterforskningen pågår, og at det fortsatt er personer som myndighetene leter etter.

Onsdag kveld melder samtidig det tyrkiske militæret at nærmere 1.700 offiserer er tatt ut av tjeneste, deriblant 149 generaler. Det tyrkiske forsvaret har til sammen rundt 350 generaler og admiraler.

Kommentar: Erdogans utrenskning

Les også: Her skulle det krydd av turister, nå er det krise

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder