HARDT PRESSET: Den islandske statsministeren, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, er hardt presset fra både politikere og folket på sagaøya. Her er han avbildet på et møte i Nordisk Råd i 2014. Foto AFP / JONATHAN NACKSTRAND

22.000 islendinger: Gå av, Gunnlaugsson!

Mer enn 22.000 islendinger har skrevet under et opprop som
krever at deres hardt pressede statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, må gå av.

  • Øystein Larsen-Vonstett
  • Siri Marie Seim Sønstelie
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et opprop for statsministerens avgang hadde mandag formiddag hele 22.000 personer skrevet under. 1000 stykker hadde skrevet under et støtteopprop for den hardt pressede statsministeren.

Pressenettverk: Statsledere og politikere skjuler milliarder

Island har i alt rundt 327.000 innbyggere.

Hele 7400 personer har også sagt at de klokken 17 i ettermiddag samles til demonstrasjoner foran det islandske Alltinget, for å tvinge frem et nyvalg på sagaøya.

«Regjeringen er strippet for tillit. De må respektere demokratiske prinsipper og gå av fort. Kravet er derfor: Nyvalg nå!» står det på Facebook-gruppen som arrangerer demonstrasjonen.

Lekkede dokumenter: Messi brukte skatteparadis

Ifølge den islandske allmennkringkasteren RUV, vil han bli bedt om å gå av når møtet i et samlet parlament starter klokken 15, islandsk tid.

– Jeg tror det er innlysende for de fleste at statsministeren er fullstendig ribbet for tillit fra folket både her i landet og rundt i verden. Det klart mest naturlige for ham er å tre til siden, sier lederen for den sosialdemokratiske alliansen, Helgi Hjörvar ifølge den islandske allmennkringkasteren, RUV.

Den islandske statsministeren selv sa imidlertid mandag ifølge mbi.is i et tv-intervju, at han ikke aktet å trekke seg fra stillingen sin.

Gigantisk avsløring: Dette er Panama-papirene

I den omfattende dokumentlekkasjen «Panama Papers» kom det frem at den islandske statsministeren, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Les også: DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Wintris var registrert på De britiske jomfruøyene, og selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner. Nyttårsaften 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar, ifølge dokumentene Aftenposten gjengir innholdet i.

Til tross for at selskapet har hatt store økonomiske krav mot de islandske bankene som kollapset under finanskrisen, har Gunnlaugsson aldri fortalt om det.

Alt om avsløringene «the Panama Papers» finner du på ICIJ.

Også to andre islandske ministre, finansminister Bjarni Benediktsson og innenriksminister Ólöf Nordal, har ifølge gigantavsløringen forbindelser til selskaper registrert i skatteparadis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder