FEIRER: Vin Testa veiver med et homoflagg foran Høyesterett i Washington onsdag. Domstolen besluttet at ekteskap ikke lenger kan defineres som å kun være mellom kvinner og menn. Foto: AP

Historisk seier for homofile i USA

USAs høyesterett har besluttet at homofile ektepar skal ha like føderale rettigheter som andre gifte par.

Artikkelen er over seks år gammel

I tillegg baner domstolen vei for at homofile igjen skal få gifte seg i California.

USA øverste domstol satte onsdag til side en lov som begrenser definisjonen av ekteskap til kun å være mellom kvinner og menn.

Kjennelsen er en stor seier for lesbiske og homofile i USA, og den innebærer at ektefeller av samme kjønn nå får rett blant annet til de samme føderale velferdsordninger som andre ektepar har. Det betyr også at homofile skal ha lik rett til å arve sin ektefelle på linje med heterofile ektepar.

Hylles av Obama

President Barack Obama hyller domstolens beslutning, som ble vedtatt med fem mot fire stemmer av de ni høyesterettsdommerne.

- Dette var diskriminering forkledd som en lov, som erklærte homofile og lesbiske par som mindreverdig og av lavere rang. Høyesterett har rettet opp det gale, og vårt land blir nå et bedre land, sa Obama kort tid etter at beslutningen var klar.

Presidenten lot imidlertid la være å kommentere den andre saken som USAs høyeste domstol behandlet onsdag. Det gjaldt forbudet mot likekjønnet ekteskap i landets mest folkerike delstat, California.

Grønt lys

De ni høyesterettsdommerne valgte å ikke behandle en ankebegjæring om et tidligere rettslig vedtak om å oppheve forbudet. Det tolkes av amerikanske medier som at høyesterett i prinsippet gir grønt lys for homofile ekteskap også i California.

Vanligvis bruker representanter for de ulike delstatsmyndighetene å forsvare sine delstatslover for høyesterett. Men både Californias guvernør Jerry Brown og delstatens høyesterettsjustitiarius Kamala Harris har kunngjort at de i denne saken nekter å forsvare delstatsloven som sier at ekteskap bare kan inngås av en mann og en kvinne.

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Homofiles rettigheter i USA utvides

  2. Forbud mot homofile ekteskap oppheves i California

  3. USA: Høyesterett skal ta stilling til homoekteskap

  4. Obama tar opp homofiles rettigheter i Afrika

  5. Høyesterett i USA: Grønt lys for Trumps innreiseforbud

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder