ETTERSØKT: Belgisk og fransk politi har jaktet på 30-åringen Mohamed Abrin i nær fem måneder.

ETTERSØKT: Belgisk og fransk politi har jaktet på 30-åringen Mohamed Abrin i nær fem måneder. Foto: BELGISK POLITI

Paris-mistenkte Mohamed Abrini (31) pågrepet

Belgisk media: Trolig «hattemannen» i Brussel-terroren

Fem arrestasjoner i forbindelse med Brussel-terroren fredag

Mohamed Abrini (31) har vært en av Europas mest ettersøkte menn etter terrorangrepene i Paris i november. Nå er han pågrepet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

31-åringen ble sammen med fire andre arrestert i en stor politiaksjon i forbindelse med Brussel-terroren i den belgiske byen Anderlecht på fredag.

Flere belgiske medier, derav kringkasteren VRT, meldte at Abrini også trolig er «hattemannen», som ble sett sammen med selvmordsbombere på flyplassen i Brussel - og som siden har vært sporløst forsvunnet.

Belgiske myndigheter opplyste på en pressekonferanse i 21.30-tiden at det fortsatt ikke er på det rene om Paris-terroristen og «hattemannen» er samme person - men at etterforskningen fortsatt jobber utifra dette sporet.

Svenske kan være pågrepet

Ifølge belgiske Le Soir, skal en av de pågrepne være en 23 år gammel svensk statsborger. Han skal skal ha hatt kontakt med Khalid El Bakraoui, som sprengte seg selv på undergrunnen.

Belgisk påtalemyndighet opplyste at mannen heter Osama K., og skal ha tilknyting til bombeangrepet på Maelbeek-stasjonen. Belgisk politi ønsket ikke å kommentere påstanden om at vedkommende er svensk statsborger.

Vedkommende har i sosiale medier posert med IS-flagg og kalasjnikov og skal ifølge Aftonbladet ha reist til Syria vinteren 2015.

Har blitt betegnet som «farlig og bevæpnet»

Mohamed Abrini har har blitt jaget av belgisk og fransk politi siden terrorangrepet i den franske hovedstaden 13. november i fjor.

Politiet gikk ut med en etterlysning i etterkant av Paris-terroren, der de ba publikum om å være på vakt mot Abrini.

«Mannen er farlig og bevæpnet», heter det i etterlysningen, og publikum blir oppfordret til å ikke forsøke å stoppe han selv, men øyeblikkelig å kontakte politiet.

To dager før terrorangrepene i Paris, 11. november rundt klokken 19, ble terrormistenkte Salah Abdeslam (26) fanget opp av overvåkningskameraene på en bensinstasjon i Ressons, på motoveien mot Paris, sammen med en annen person som er blitt identifisert som Mohamed Abrini.

Abrini kjørte ifølge belgisk politi en Renault Clio, som to dager senere ble benyttet for å gjennomføre angrepene.

Svenske angivelig pågrepet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder