VAR FAMILIEFAR: Lederen for terrororganisasjonen Den islamske stat, Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Uncredited Ap

Ekskona om IS-leder al-Bahgdadi: Han var en vanlig familiefar

Hun skal ha vært gift med verdens mest ettersøkte mann. I dag kan hun ikke forstå hvordan Abu Bakr al-Baghdadi kunne gå fra å være en familiefar til å bli leder for en terrororganisasjon.

  • Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Nei, jeg var ikke forelsket i han. Jeg elsket han ikke. Han var gåtefull og det gikk ikke an å føre en vanlig samtale med han. Han ga meg ordre, ikke noe annet. – Han har en mystisk personlighet, og jeg våget ikke diskutere med han, sier hun om verdens mest ettersøkte mann.

Det forteller al-Bahgdadis ekskone, Saga al-Dulaimi i et eksklusivt intervju med svenske Expressen. Den 28 år gamle kvinnen har datteren Hagar (8) sammen med IS-lederen. Ifølge avisen blir intervjuet gjort på et hemmelig sted mellom Libanon og Syria. Det er bare noen måneder siden hun og barna ble løslatt fra libanesisk fengsel etter en fangeutveksling.

Kjente ikke mannen hun giftet seg med

Saga sier at hun hadde ett ekteskap bak seg før hun traff den nåværende terrorlederen. Hun forteller videre at hun var gift med en av Saddam Husseins livvakter, Falah Ismail al-Jasim, som døde i strid og at hun ble alene med to tvillinggutter.

Hun beskriver al-Bahgdadi, som da bar navnet Hisham Mohammad og jobbet som universitetslærer som en helt vanlig person.

New York Times trekker imidlertid Sagas historie i tvil. Ifølge eksperter er det ikke sikkert at hun faktisk har vært gift med IS-lederen, og det skal ikke være første gang hun dukker opp i nyhetene med sin historie.

Avisen har vært i kontakt med Will McCants, leder for Brookings Institutions prosjekt om USAs relasjoner med den islamske verden. Han han har forsket på Saga al-Dulaimi og sier han er veldig skeptisk til hennes påstander.

McCants trekker blant annet frem at al-Dulaimi ikke er opplyst som en av al-Baghdadis to koner av hverken den irakiske stat eller terrorlederens tidligere samarbeidspartnere. Han påpeker også at Hisham Mohammad ikke er et av al-Baghdadis kjente alias, han ble født med navnet Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri.

Les også: Hva er islamisme?

– Ikke tegn til engasjement

Da USA invaderte Irak var det ikke tegn til engasjement fra al-Baghdadi, ifølge kvinnen Expressen har snakket med.

– Flere i min familie var i motstandsbevegelsen, men ikke han. Han var en vanlig familiefar. Det er en gåte hvordan kan kunne bli Emir for verdens farligste terrororganisasjon, sier Saga.

Saga skal ha vært gift med al-Baghdadi i 2008, og hun sier at hun under ekteskapet ikke merket tegn til terroraktivitet hos ektemannen. Ifølge McCants, Som New York Times har snakket med, var al-Baghdadi allerede høyt på rangstigen i al-Qaida i Irak.

Les også: ISIL-leder i første video: – Adlyd meg

– Hele verdens katastrofe ligger på hennes skuldre

Krigen i Syria utviklet seg og Sagas far ble mistenkt for å være leder for en al-Qaida-gruppe. Hun ble selv fengslet i seks måneder i 2013 etter forsøk på å besøke ham. I 2014 ble hun igjen grepet i Libanon og det var her hun fikk beskjed om at hennes tidligere ektemann var IS-lederen. Både hun og barna ble fengslet, men ble sluppet fri etter ett år og tre uker.

Ifølge New York Times skal irakiske offiserer ikke ha vært enig i den libanesiske avgjørelsen om at Sagas datter også var IS-lederens datter.

Til Ekspressen holder hun ingenting igjen i sin kritikk av IS og hun uttrykker sin avsky overfor terrorangrepene i Brussel.

– Det er mord, blod og brutalitet. Jeg som mamma anser at det de gjør er terrorisme. Om noen skader mine barn er han en terrorist. Alle mammaer vil mene det, sier hun.

Saga synes det er vanskelig at terrorlederen er far til hennes datter. Hagar er redd og går ikke lenger på skolen.

– Hele verdens katastrofe ligger på hennes skuldre. Hvilken skyld har barn i alt dette? Det er ikke hennes feil at hun er datter av verdens mest jagede terrorist.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder