PÅ HJEMMEBANE: Hillary Clinton er tilbake i hjemstaten New York for å drive valgkamp før det viktige primærvalget 19. april. Onsdag stod hun på scenen i det legendariske Apollo Theatre i Harlem. Foto: Thomas Nilsson/VG

Clinton om Trump og Cruz: – Virkelig skremmende

HARLEM (VG) Kynisk, galt, skremmende og «imot alt Amerika står for». Slik beskriver Hillary Clinton (68) politikken til sine republikanske rivaler.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med stående applaus og jubel ble Hillary Clinton tatt i mot av et fullsatt Apollo Theatre i Harlem på Manhattan onsdag.

– Det er fantastisk å være hjemme i New York, sa Clinton fra den kjente teater- og konsertscenen.

Bak henne på scenen stod flere titalls supportere, blant annet to små jenter som holdt opp et skilt med påskriften «Velkommen hjem, Hillary».

Den tidligere utenriksministeren har de siste månedene reist på kryss og tvers i USA for å drive valgkamp, og dermed hatt lite tid i hjemstaten.

Lest denne? Så lei er Hillary av Trump

– Vi skal vinne

Clinton har bodd i New York siden 2000 – og det var her hun var senator i åtte år.

Nominasjonsvalget her 19. april er en av de aller viktigste resterende delstatene å vinne for Demokratene. Da skal hele 291 delegater fordeles. Av de gjenstående delstatene er det kun California som har flere delegater i spill – 546.

– Med deres hjelp skal vi vinne nominasjonsvalget her. Deretter skal vi vinne nominasjonen og så skal vi vinne presidentvalget, sa Clinton til stor jubel fra forsamlingen i Harlem.

Clinton ble sett på som den soleklare favoritten, men har blitt pustet tett i nakken av Vermont-senator Bernie Sanders. I påsken vant han i tre av tre nye delstater: Alaska, Hawaii og Washington.

I køen på vei inn i Apollo Theatre møtte vi universitetsprofessoren Aida Sy (40). Hun sier at hun ikke frykter Sanders.

FULLT HUS: Supporterne kom i hopetall til Apollo Theatre i Harlem for å høre på Hillary Clinton. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Jeg er 100 prosent sikker på at Hillary kommer til å vinne nominasjonen. Jeg stemmer ikke på henne fordi hun er kvinne, men fordi hun er en fighter, sier Sy til VG.

Les også: Nå smaker det fugl av Bernie Sanders' valgkamp

Splittelse

Selv om det er mer spennende på demokratisk side enn forventet, er det Republikanerne som tar det meste av oppmerksomheten – med forretningsmann Donald Trump i spissen.

STØTTER HILLARY: Professoren Aida Sy (40) sier hun er sikker på at Hillary kommer til å slå Bernie Sanders i nominasjonsprosessen. Foto: Thomas Nilsson/VG

– På republikansk side er det vi hører virkelig skremmende. Donald Trump snakker hverdagslig om tortur, og han vil gi flere land adgang til atomvåpen. Eller når Cruz ber om at amerikanske muslimer skal behandles som kriminelle, sa Clinton.

Texas-senator Ted Cruz har nylig sagt at han ønsker at muslimske nabolag i USA skal patruljeres.

– I stedet for å bringe oss sammen, har republikanerne splittet oss mer, sa Clinton og fortsatte:

– De viser oss nøyaktig hvem de er og hva de vil gjøre som presidenter. Det er kynisk, galt og går imot alt Amerika står for.

VG i California: Meksikanere slår på Trump-dukker i sinne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder