FRA OBERST TIL OPPRØRSLEDER: Asaad al-Zoubi var før 2011 oberst i det syriske luftforsvaret. Så hoppet han av. Syrias luftforsvar bomber nå opprørerne al-Zoubi representerer. VG snakket med han over internett fra hans base i Saudi-Arabia (t.h). Foto: Privat ,

Opprørernes forhandlingsleder i VG-intervju: Derfor brøt fredssamtalene sammen

Han er general i et opprør som er i ferd med å miste grepet, og forhandlingsleder i de kollapsede Genève-samtalene. Her forteller Asaad al-Zoubi hva som har gått galt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi kom til Genève med et håp å få til noe, sier Asaad al-Zoubi til VG.

Etter fem år med blodig borgerkrig i Syria var det duket for fredsforhandlinger i den sveitsiske byen Geneve i starten av februar. En bekmørk situasjon til tross – flere analytikere og politikere mente det var tegn til håp.

Til og med den omstridte opprørsdeligasjonen hadde valgt å delta i fredsforsøket. Opprørsgeneralen fra det sørlige Syria, Asaad al-Zoubi, var valgt til å lede opprørernes forhandlinger med regimet.

Men så, samtidig som samtalene skulle starte, var en dramatisk utvikling i ferd med å endre situasjonen på bakken i Syria.

Ved hjelp av intens bombing fra russiske krigsfly, rykket Assad-regimets soldater fram, nord i Syria. Sivile ble drevet på flukt, og opprørerne tapte terreng i et tempo som skapte panikk.

– Vi krevde at den russiske bombingen skulle stoppe, men ingen ting skjedde, sier al-Zoubi til VG tirsdag.

DELTOK I SAMTALER: Asaad Al-Zoubi (t.v) i Genève 1.februar. Foto: Denis Balibouse , Reuters

Han er nå tilbake fra Sveits, etter at forhandlingene kollapset. VG intervjuet han over Skype fra hans nåværende tilholdssted i Saudi-Arabia.

– Både angrepene og dødstallene blant sivile økte. Vi kom til Genève for å få slutt på denne typen angrep, men kravene ble ikke møtt. Regimet og Russland er årsaken til at samtalene brøt sammen, sier han.

Russland på sin side, sier angrepene ikke vil bli innstilt før de har «beseiret terroristorganisasjoner» nord i Syria.

– Jeg kan ikke se hvorfor disse flyangrepene bør stanse, sa utenriksminister Sergej Lavrov da samtalene kollapset.

Les også: Dette er de syriske fredsforhandlingene.

Valgt til å forhandle - anklager Russland

Før 2011, før opptøyene i den arabiske verden spredte seg fra land til land, var al-Zoubi oberst i det syriske luftforsvaret. Etter at opprøret i landet ble voldelig, hoppet han av regimet til diktator Bashar al-Assad.

Han ble en høytstående general i en USA-støttet, nasjonalistisk opprørsgruppe i sørlige Syria kalt Sør-fronten.

I desember 2015 inviterte Saudi-Arabia et utvalg opprørsgrupper og opposisjonelle til hovedstaden Riyadh, der det ble satt sammen en forhandlingsdelegasjon.

Sammen med kontroversielle islamisten Mohammad Alloush, som leder opprørsgruppen Jaish al-Islam, skulle de to representere koalisjonen i Sveits. Russland har sett på Jaish al-Islam som en terrorgruppe.

Al-Zoubi ble utnevnt som leder for forhandlingsdeligasjonen.

– Siden Russland gikk inn i Syria har deres intensjon vært klar – de ville støtte regimet samme hva, og ødelegge hva som var igjen av Syria, sier han.

RUSSISK BOMBING FRA 27.2 TIL 7.FEBRUAR: Kartet er utarbeidet av Institute for the Study of War og viser hvem som kotnrollerer hva, og hvor Russland har fokusert sine angrep den siste tiden. Foto: ,

Ønsker militær støtte fra Europa

Al-Zoubis samtale med VG, viser med all tydelighet hvor komplekst stormaktspillet rundt Syria-krigen nå er. De ulike internasjonale og regionale stormaktene har alle egne strategiske mål i konflikten.

– Hva skjer hvis Aleppo faller i regimets hender?

– Opprørerne kan ikke miste Aleppo, fordi for mye står på spill. Det vil true den nasjonale sikkerheten til Tyrkia og det vil sende svært mange flere flyktninger til Europa. Kurderne vil få mer makt. Faller Aleppo og nordlige Syria, vil alt forandres. Jeg tror flere stormakter ikke vil godta dette, og de vil intervenere.

Al-Zoubi hevder for eksempel at Saudi-Arabia snart vil sette inn bakkestyrker i Syria.

– Hva mener du er sjansene for å finne en løsning på krigen?

– Vi må presse Russland og Iran til å endre strategi. Hvis Iran fortsetter sine angrep kan de ende med overta makten i både Syria, Irak og Libanon. Det vil forårsake ustabilitet i hele regionen, sier han.

Sjiastormakten Iran støtter Assad-regimet i Syria, og den sjiadominerte regjeringen i Irak. I tillegg er den libanesiske militsen Hizbollah også en viktig del av Irans militære strategi i regionen. Svært mange iranere kjemper nå på regimets side i Syria.

– På grunn av alt dette ønsker vi at Europa skal ta en større militær rolle i støtte til den væpnede opposisjonen. Dette kan skape en militær balanse i møte med Iran og Russland, sier generalen.

Opprørsleder til VG: Vil ikke forhandle før bombingen stopper

Regimets IS-strategi

Når VG spør al-Zoubi hva han tenker om IS, kommer han med en anklage mange opposisjonelle syrere snakker om:

– Vi har bevis på aktivt, gjensidig samarbeid mellom Assad-regimet og IS. De kjemper sammen, og vi har tatt dette opp med våre europeiske venner. IS-medlemmer har blitt løslatt fra regimets fengsler, for å få verden til å tro at opposisjonen er terrorister og ikke revolusjonære, sier han.

Assad-regimet har lenge avvist denne typen anklager.

Likevel er det sånn at syriske myndigheter i 2011 løslot noen av regionens farlige ekstremister fra fengsel, og lot dem fritt reise nordover for å bli en del av opprørskampanjen mot Assad-regimet. Løslatelsene ble av regimet selv omtalt som politisk reform, i form av løslatelse av politiske fanger.

Ifølge den anerkjente IS-boken «ISIS – Inside the army of terror» er flere av disse jihadistene nå sentrale medlemmer av IS og al-Qaidas gruppe i Syria, Jabath al-Nusra.

Den ledende Syria-eksperten Charles Lister ved Brookings Doha center, skrev i en kommentar i fjor høst at med løslatelsen av jihadistene i 2011, og ved bevisst ikke å ha angrepet IS, har Assad fasilitert IS' vekst og blodige utvikling.

Al-Zoubi, opprørsgeneralen som har både USA og Saudi-Arabia i ryggen, avslutter intervjuet:

– Det er til Assads fordel at IS er sterke. Russland og Syria sørger for at IS holdes oppe.

BAKGRUNN: Dette er partene i Syria-konflikten

FLYKTER: Syriske familier samlet seg i tusentall på grensen mellom Tyrkia og Syria, rett nord for Aleppo på mandag. 40.000 familier har forlatt hjemmene sine som følge av regimets offensiv mot opprørerne i nordlige Syria. Foto: Bulent Kilic , Afp

Jan Egeland er skuffet

Jan Egeland var under fredsforhandlingene i Genève en av FNs toppmeglere, med spesiell fokus på de humanitære behovene. Han satt i forhandlinger med blant andre al-Zoubi.

Han dro skuffet hjem.

– Det er ingen tvil om at det bare finnes politiske løsninger i Syria. Både syriske og internasjonale aktører må vite etter fem år med krig, at det ikke går an å vinne militært, sier han til VG.

– Jeg var i Aleppo i 2013 og trodde ingen ting kunne bli verre. Men nå er det ingen fredsprosess, bare bombing, grensene til Tyrkia er stengte og Europa stenger sine grenser. Nå er det uhyre mye verre.

VAR MEDI FORHANDLINGER: Jan Egeland deltok i Genève-samtalene i kraft av sin stilling i Flyktninghjelpen. Foto: Salvatore Di Nolfi , Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder