Irans utenriksminister Javad Zarif på balkongen i Palais Coburg i Wien, der Iran og seks stormakter har forhandlet om en avtale om Irans atomprogram de siste to ukene. Foto:Leonhard Foeger,Reuters

Enighet i atomforhandlingene

Etter 18 dager med intense forhandlinger er det oppnådd enighet om en atomavtale mellom Iran og stormaktene i 5+1-gruppen.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har fått lønn for alt det harde arbeidet, og vi har signert en avtale. Gud signe vårt folk, sier en iransk diplomatkilde, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået Reuters.

Bakgrunn: Dette må du vite om atom-striden

Utenriksministrene i Iran og stormaktene i 5+1-gruppen – USA, Russland, Kina, Storbritannia Frankrike og Tyskland – har forhandlet i flere år om begrensninger i Irans atomprogram.

Avtalen som det nå ha blitt enighet om, innebærer at Iran skal trappe ned sitt kjernefysiske program, mot at sanksjonene mot landet oppheves.

– Tegn på håp

Nå starter vi på et nytt kapittel, sier Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini under en felles pressekonferanse tirsdag.

– Jeg tror vi alle vet at avgjørelsen vi skal ta omhandler atomprogrammet, men det er så mye, mye mer enn det. Avgjørelsen kan åpne et nytt kapittel i internasjonale relasjoner. Dette er et tegn på håp for hele verden, sier Mogherini.

Zarif uttrykte takknemlighet til alle som har bidratt til det han omtalte som en vinn-vinn-situasjon på det Iran ser på som en unødvendig krise. Han la til at avtalen ikke er perfekt for noen, men at den var det de klarte å oppnå.

– Den starter et nytt kapittel av håp, sier utenriksministeren.

Utkast på plass i natt

Forhandlingene har pågått i flere år, og blitt utsatt flere ganger. De siste ukene har det blitt forhandlet på overtid i Wien.

Avtalen som det har blitt enighet om, gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. I bytte mot innsyn skal de økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves.

Detaljene i avtalen er fortsatt ikke kjent, men det antas at ett av punktene er at Iran forplikter seg til å slippe FN-inspektører inn i alle anlegg de måtte ønske, også militære. Samtidig vil Iran få mulighet til å bestride FNs anmodninger om tilgang.

Iran skal også ha gått med på at FNs sanksjoner gjenopprettes innen 65 dager om avtalen brytes. FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år, og missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år.

Langvarig strid

En amerikansk tjenestemann opplyser at nattens møte i Wien, der utsendinger fra USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Tyskland deltok, var over etter en drøy time.

Striden om Irans atomprogram har pågått i mer enn et tiår og forhandlingene har vart i snart to år. Stormaktene har fryktet at Iran skal få kapasitet til å bygge kjernefysiske våpen, mens Iran hele veien har insistert på at de kun har fredelige hensikter med sitt atomprogram.

Teksten det nå er enighet om skal vedtas som resolusjon i FNs sikkerhetsråd, men det ventes å bli en formalitet da samtlige fem permanente medlemmer av rådet har deltatt i forhandlingene med Iran. Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016, opplyser en kilde til Reuters.

Dersom sanksjonene oppheves, vil Iran igjen kunne selge olje til omverdenen. Oljeprisene stupte rett etter at det ble kjent at en avtale var oppnådd.

Eksperter til VG:Atomavtale vil gi oljeprisfall

Sterke reaksjoner fra Israel

Avtalen har utløst kraftige reaksjoner hos Israel, som har vært blant de sterkeste motstanderne til en avtale. Israel statsminister Benjamin Netanyahu beskriver den som en «historisk tabbe».

KRITISK: Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto:Pool,Reuters

– Iran får en sikker vei til atomvåpen. Mange av restriksjonene som i utgangspunktet skulle stoppe denne utviklingen, vil bli opphevet, sier Netanyahu ifølge Reuters.

– Iran vinner jackpot, en cash-bonanza på hundrevis av millioner av dollar som gjør

at landet kan fortsette med sin aggresjon og terror i regionen og i verden. Dette er en feil av historiske dimensjoner, sa han.

Professor i statsvitenskap ved universitetene i Herzliya og Haifa, Meir Javendanfar, spår at Netanyahu nå sammen med allierte i Kongressen i USA vil gjøre alt han kan for å ødelegge avtalen.

– Statsminister Benjamin Netanyahu vil sammen med Kongressen i USA med sikkerhet forsøke alt han kan for å ødelegge avtalen. Jeg tror vi i de kommende to månedene blir vitne til en historisk lobbyoffensiv – alle lobbyaksjoners mor, under ledelse av Netanyahu og noen av Israels allierte i USA, sier Javendanfar til DPA.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder