DILEMMA: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, mener det er et vanskelig dilemma å forsvare et åpent samfunn hvis vi bruker virkemidler som lukker samfunnet. Foto: Mattis Sandblad VG

Jens Stoltenberg til VG etter terroren: – Kan aldri ha 100 prosent beskyttelse

Så lenge vi forsvarer det åpne samfunn vil det alltid være
en risiko for at terrorister kan angripe uskyldige mennesker på en T-banestasjon.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er dilemmaet Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skisserer etter et nytt terrorangrep i Europa. Han var på jobb i Brussel da terroristene, som hadde bomber i bagene sine, detonerte bombene som drepte flere titalls mennesker i Europas hjerte.

– Jeg ble informert om angrepet på flyplassen, som er like ved oss, og deretter om angrepet på T-banen. Vi har flere tusen ansatte, mange av dem bruker T-banen til jobb og er ute og reiser, så den første tiden handlet det om å forsikre oss om at våre ansattes sikkerhet var ivaretatt, øke vaktholdet og gi god informasjon, sier Stoltenberg til VG.

Les også: Fotografen bak dette terror-bildet forstår ikke at hun overlevde.

Han innrømmer at terrorangrep er vanskelig å garantere seg mot, som det som skal ha blitt begått av disse tre.

– Kampen mot terror er noe vi vil drive med lenge, og ingen land har hundre prosent beskyttelse mot angrep. Det krever lite planlegging og organisering å angripe myke mål, og det er grenser for hvor mye sikkerhet vi kan ha på T-banenettet og i avgangshallen på en flyplass, sier Jens Stoltenberg.

Følg terrordekningen i VG Direkte.

Han sier at ikke alt kan overvåkes:

­– Belgia gjør mye for å beskytte seg, men det finnes ikke absolutt sikkerhet mot et menneske som vandrer inn på en ubeskyttet del av en flyplass eller T-banestasjon og dreper mennesker, sier Stoltenberg.

– Vil vi måtte ofre noe av åpenheten i Vesten for å få økt sikkerhet?

– Vi vil hele tiden måtte leve med dilemmaet at det vi forsvarer er det åpne samfunnet, og da kan vi ikke bruke virkemidler som undergraver nettopp det vi forsvarer. Noen ganger er det en vanskelig grensegang og balanse mellom sikkerhet og den grunnleggende åpenheten og tilliten i samfunnet som vi vil forsvare, sier Stoltenberg.

– Enkelte amerikanske presidentkandidater har tatt til orde for økt grensekontroll for å øke sikkerheten i USA. Er det en strategi som kan gi Nato-land økt sikkerhet?

– Det er mange land som har økt grensekontrollen, og det jobbes også med å styrke yttergrensene i Schengen-området, men dette er ikke noe Nato-ansvar eller noe som er drøftet i Nato, men noe de enkelte landene gjør, sier Nato-sjefen.

– Hvordan oppleves det å leve med sikkerhetsvakter rundt seg, men så se at myke mål uten der folk ferdes blir rammet i samme by?

– Jeg har levd med sikkerhetsregime siden 2005, så det er en del av mitt dagligliv, og jeg har overlatt alle vurderinger til politiet og sikkerhetstjenestene. Brussel er jo hovedstaden i Belgia og Europa, den er vertsland for internasjonale organisasjoner som Nato og EU, og derfor treffer angrepet også bokstavelig talt midt i hjertet av Europa, sier Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder