PREKÆR SITUASJON: En gutt i Taiz står ved ruinene av et bygg ødelagt av kamper inne i byen i august i fjor. Hundretusenvis av sivile er fanget i den beleirede byen, og står på randen av sult. Foto: Abdulnasser Alseddik , Ap

Jemen: 400.000 fanget i beleiret by uten mat

Hundretusenvis mangler livsnødvendige forsyninger i Jemen.
FN står klare med hjelp, men når ikke frem til de som trenger det mest. Nå trygler de partene om å la maten komme frem.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Byen Taiz, sør i Jemen, har vært under beleiring i ukevis, og situasjonen beskrives som prekær. Minst 400.000 mennesker er fanget i byen, og mange har ikke fått forsyninger på ukevis.

Verdens matvareprogram definerer det som en «nødssituasjon», ett hakk over «sultkatastrofe» på organisasjonens egen skala. Jemen herjes av en brutal og uoversiktlig krig som gjør organisasjonens arbeid meget vanskelig.

UNICEF: – Åtte barn blir drept eller lemlestet hver dag i Jemen

Nyttårsaften ba Verdens matvareprogram om at de stridende partene i konflikten skulle slippe til forsyninger i de beleirede områdene.

– Vi appellerer til alle partene i konflikten om å la forsyningene slippe gjennom til sivile i nød i alle deler av Taiz, sier Verdens matvareprograms regiondirektør Muhannad Hadi i en pressemelding.

Den siste måneden har matvareprogrammet sendt 6600 tonn med mat til Taiz-provinsen, men har ikke vært i stand til å nå mange av de sivile inne i byen.

Det er utfordrende å få garantier om trygg ferdsel fra alle partene, samtidig som kampene raser. Det har gjort det umulig for FNs personell å levere mat til de mest utsatte områdene.

Forrige uke uttrykte FNs sikkerhetsråd stor bekymring over at situasjonen i Jemen bare ser ut til å bli verre. I dag er over 80 prosent av landets 21 millioner innbyggere avhengige av en eller annen form for nødhjelp. Ifølge Verdens Matvareprogram står mer enn en tredjedel av befolkningen overfor livstruende feilernæring.

Les bakgrunnen: Dette er partene

Full krig brøt ut i Jemen i mars i fjor, og situasjonen har vært svært uoversiktlig siden. Siden da er ifølge FN over 2700 sivile drept i krigen. Situasjonen ble betraktelig mer komplisert da en koalisjon av ni arabiske land, ledet av Saudi-Arabia, gikk inn for å kjempe mot Houthi-militsen som har truet landets sunnidominerte regjering. Saudi-Arabias erkefiende, sjiaregimet i Iran, beskyldes for å støtte opprørerne. I tillegg har terrorgruppen al-Qaida en stor tilstedeværelse i landet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder