STRAMMER INN: Frankrike har gitt politiet svært vide fullmakter i kampen mot terror etter angrepene mot Paris i fjor. Foto: Helge Mikalsen Foto: ,

Amnesty advarer mot strengere terrorlover

Krigen mot terror setter menneskerettigheter under kraftig
press i flere europeiske land. Det fastslår Amnesty International i sin årsrapport.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

BEKYMRET: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Foto: Erlend Aas / Scanpix Foto: ,

Spesielt Frankrike og Storbritannia trekkes frem som land der unntakslover knyttet til overvåkning og innskrenking av bevegelsesfrihet og ytringsfrihet vekker bekymring.

VG-kommentator: Hvordan terror endrer samfunn

Etter de to blodige terrorangrepene i Paris i fjor har landet innført en rekke nye lover i kampen mot terror. Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty, mener de nye terrorlovene truer viktige menneskerettigheter.

– Når menneskerettighetene må vike av hensyn til terrorbekjempelse viser det at rettigheter vi har tatt for gitt i vår del av verden i virkeligheten er dårlig forankret. Det viser seg at det skal lite til å kaste viktige rettigheter for enkeltindivider på båten. Det er skremmende, sier Egenæs.

Unntakstilstand

Bare timer etter angrepet i november, der 130 mennesker mistet livet, erklærte Frankrike en 12 dager lang unntakstilstand. Den ble raskt forlenget til 26. februar, og regjeringen jobber nå for en ytterligere forlengelse.

Unntakslovene innebærer blant annet muligheten til å gjennomføre husundersøkelser uten rettslig kjennelse, innføring av portforbud, reiserestriksjoner og en åpning for såkalt masseovervåkning.

– Terrortrusselen ligger fortsatt på et ekstremt høyt nivå, sier regjeringstalsmann Stephane Le Foll til nyhetsbyrået DPA.

Han legger til at unntakstilstanden har vært nødvendig og nyttig og bør fortsette fram til en juridisk reform kan godkjennes.

Dokumenterer overgrep

Etter Paris-angrepet i november er det gjennomført over 3000 husundersøkelser. I tillegg er 87 ulike nettsteder stengt som følge av en ny lovbestemmelse, og mer enn 700 mennesker er straffeforfulgt for å ha oppfordret til, eller forsvart, terrorisme.

– Den vage definisjonen av lovbruddet fører til at mennesker blir straffeforfulgt, også uten å ha oppfordret til vold og for uttalelser som normalt faller innenfor ytringsfriheten, heter det i Amnesty-rapporten.

Samleside: Alt om terrorangrepene i Paris

Amnesty får støtte fra andre menneskerettighetsorganisasjoner som har dokumentert det de mener er grove overgrep fra politiets side etter terrorangrepene.

– Politiet har utnyttet sine nye fullmakter på en diskriminerende og uforsvarlig måte, sier Izza Leghtas i Human Rights Watch til magasinet Time.

Omstridte lover

Også Storbritannia har innført en rekke omstridte lover i kampen mot terror. Egenæs er overrasket over at det ikke er større politisk debatt i Europa om følgende av de dramatiske unntakslovene.

– Jeg trodde det var en større forståelse i vår del av verden for at menneskerettigheter ikke bare er en luksus vi kan holde oss med i gode tider. Når vi undergraver fundamentale rettigheter i Europa gjør vi det samtidig lettere for diktaturer å fortsette sine menneskerettighetsbrudd, sier han.

Egenæs understreker at Amnesty ikke er imot overvåkning, men mener samtidig at omfattende innskrenkning av folks frihet er lite effektivt i bekjempelsen av terror.

– Vi blir ikke tryggere av å undergrave menneskerettighetene, tvert imot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder