Fem år med borgerkrig i Syria

Fredsforhandlingene er siste halmstrå for Syria. I dag er det fem år siden opprøret, som utviklet seg til borgerkrig, startet.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dette er sannhetens øyeblikk, slo FNs spesialutsending Staffan de Mistura fast da han mandag innledet et nytt forsøk på å få i stand en fredsavtale for Syria.

– Det fins ingen annen plan B enn å gjenoppta krigen, og det vil trolig bli en enda verre krig enn det vi har sett til nå, sa den svensk-italienske toppdiplomaten på en pressekonferanse i Genève.

Ordene kom dagen før den dystre femårsmarkeringen. Og for en krig som fort kan bli verre, er det vanskelig å tallfeste hvor ille den allerede har vært.

The Washington Post har forsøkt, men kommer frem til at dødstallene etter et halvt tiår med kamper ligger et sted mellom 131.919 og 470.000 mennesker. Det er uansett sannsynlig at vesentlig flere enn 250.000 mennesker har blitt drept, som var FNs anslag i august i fjor.

Fått med deg? Terroren som kan velte våpenhvilen (krever innlogging)

Fortsetter fredssamtalene

Det viktigste er å komme fram til en avtale om et politisk maktskifte i Syria, understreker Mistura.

– Dersom vi ikke ser tegn til forhandlingsvilje, vil vi bringe saken tilbake til dem som har innflytelse – til Russland, USA, Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) og Sikkerhetsrådet, sa Mistura.

Det forrige forsøket på fredsforhandlinger om Syria ga ingen resultater, og runden som nå innledes, skal etter planen pågå til 24. mars.

Ifølge Mistura legges det opp til tre runder med Syria-samtaler, og neste runde skal etter planen starte ti dager etter at første runde er over.

Les også: Tyrkia vil ha bakkeoperasjon i Syria

Splittet

Det forrige forsøket på å få i gang fredssamtaler for Syria brøt sammen i februar. Siden er det oppnådd enighet om en delvis våpenhvile, som partene rett nok anklager hverandre for å bryte

To av de mektigste opprørsgruppene i Syria, den ytterliggående islamistgruppa IS og al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, er ikke en del av våpenhvilen.

Analytikere frykter at de mange og dypt splittede opposisjons- og opprørsgruppene vil gjøre det vanskelig å komme fram til en avtale.

– Femte året det verste

Den delvise våpenhvilen ble innført fra 27. februar, og har i hovedsak blitt overholdt av partene. Tirsdag er det fem år siden krigen brøt ut.

– Det femte året i Syria-konflikten var det verste hittil. Partene i konflikten fortsetter med sine herjinger, samtidig som hjelpesendinger i økende grad blokkeres og stadig flere steder beleires, heter det en rapport utgitt av om lag 30 syriske og internasjonale humanitære organisasjoner.

De kritiserer FNs sikkerhetsråd for manglende evne til å stanse volden, og til og med for å bidra til opptrapping.

Rapporten, som ble offentliggjort fredag, tar også for seg situasjonen til barna i Syria, som beskrives som stadig mer grufull.

– Til tross for anmodning fra verdens ledere om å unngå en tapt generasjon, har angrepene ført til at mer enn to millioner barn i Syria ikke går på skole. Det er en økning på 400.000 barn fra 2014, ifølge rapporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder