Frykter rasistiske hevnangrep etter politidrapene i Dallas

DALLAS (VG) Johnisca Payne (29) og ektemann Wardell Motley (32) mener det eksisterer en rasekrig i USA.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG I DALLAS: Journalist Camilla Bjørn og fotograf Thomas Nilsson. FOTO: Thomas Nilsson

– Vi frykter det kommer et motangrep snart. En sint hvit mann som vil ta flere av oss svarte som hevn for skytingen her. Jeg har snakket med flere andre som frykter det samme, sier Payne til VG.

Ekteparet sier de flere ganger er blitt røft behandlet og skremt av politiet i Dallas.

Likevel møtte de opp for utenfor politiets hovedkvarter på fredag ettermiddag, sammen med hundrevis av byens borgere, for å vise sin støtte til de fem tjenestemennene som ble drept av Micah X. Johnson (25) torsdag kveld.

Nabo til Dallas-skytteren: – Jeg så han trene til angrepene

– Politibetjenten skrek til oss

Foran to patruljebiler legges blomster, kort, capser, plakater og hilsener. Stemningen er svært ladet. Flere klemmer politibetjentene på vakt.

– Jeg har hatt noen veldig gode opplevelser med Dallas-politiet, og noen episoder som ikke har vært så gode. Men jeg har ingen vond vilje mot dem, fortsetter Payne.

Få oversikt: Dette har skjedd

IT-konsulent Wardell Motley forteller om gangen de ble stoppet av politiet like ved hjemmet sitt i Farmers Branch på kveldstid. Et av lysene på bilen virket ikke.

– Politibetjenten var veldig anspent, og skrek til oss. Vi hadde noen muntlige misforståelser og i noen sekunder la han hånden på våpenet sitt. Det var forferdelig. Vi ble bare helt stille, hevder Motley.

Skytingen i Dallas skal ha vært en reaksjon på at politiet skjøt og drepte uskyldige afroamerikanere i hver sin delstat tidligere i uken. Fortsatt koker sinnet mot politiet i store deler av USA.

Les også: Ett av tidenes verste angrep på amerikansk politi

Fredag kom meldinger om flere angrep på politiet.

– Vi kan ikke fortsette denne rasekrigen, folk er veldig sinna nå. Det må skje endringer, spesielt i måten politiet behandler svarte. Det bør ikke være så vanskelig. Hvis ikke vil dette bare fortsette, fortsetter hun til VG.

DAGEN ETTER DRAPENE: Innbyggerne i Dallas strømmet i går til Dallas Police Department for å vise sin støtte og hedre de fem drepte polititjenestemennene. Foto: Thomas Nilsson

– En forferdelig tøff dag

Mens VG er utenfor brøt to kvinnelige politioffiserer sammen mens de leste følelsesladede hilsener fra publikum. Kvinnene gikk unna folkemengdene for å tørke tårene. Etterpå kom flere av byens borgere bort og ga dem klemmer og kondolerte.

– Det har vært en forferdelig tøff dag. Enkelte offiserer er i sjokk eller er sinte, andre helt stumme. Vi kjenner på et bredt spekter av følelser. For mange har det ikke gått helt opp at de har mistet sine kollegaer, sier etterforsker Albert Sánchez (32) til VG.

Han sier kjærligheten fra byens befolkning har fått dem gjennom døgnet.

– De viser at de er med oss og bak oss, sier han.

Les også: Fant bombemateriale og våpen hos Dallas-skytteren

SORG: To politi trøster hverandre utenfor Dallas Police Department, hvor fem polititjenestemenn ble skutt og drept fredag. Foto: Thomas Nilsson

Har jobbet for å være mer forsiktige

Mange stiller spørsmålet om hvorfor akkurat Dallas-politiet ble utsatt for angrep. Politiet her har det siste tiåret jobbet hard med å minske brutalitetsklager fra publikum.

I 2008 igangsatte de nye treningsrutiner for å være mer forsiktige i pågripelser. Det resulterte i en nedgang i klager på 65 prosent.

Les også: Nygifte Brent Thompson (43) ble drept i Dallas-skytingen

Et drap på en ubevæpnet afroamerikaner i 2012 provoserte frem protester i byen. Ellers har de få riper i lakken sammenlignet med andre amerikanske byer og delstater.

– Etterforskningen vår vil gi svar på hvorfor dette skjedde. Det er spenninger rundt politiet nå. Det er en tragedie at borgere og politi braker sammen, men jeg tror landet skal komme ut av dette sterkere og mer samlet, tror Sánchez.

ANSATT: Albert Sanchez var kollega med de fem drepte polititjenestemennene på Dallas Police Department. Foto: Thomas Nilsson

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder