HAR KOLERA: En jente med kolera ligger på gulvet på et sykehus i Sanaa i Jemen. Bildet er tatt 7. mai 2017.

HAR KOLERA: En jente med kolera ligger på gulvet på et sykehus i Sanaa i Jemen. Bildet er tatt 7. mai 2017. Foto: Khaled Abdullah Reuters

Røde Kors frykter 600.000 koleratilfeller i Jemen

Antall koleratilfeller i Jemen er ventet minst å dobles innen utgangen av 2017, sier den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Den store tragedien er at dette kolerautbruddet er en menneskeskapt humanitær katastrofe som kunne vært unngått, sier ICRC-president Peter Maurer i en uttalelse. Han er søndag i det krigsherjede landet for å vurdere situasjonen.

– Det er en direkte konsekvens av en konflikt som har ødelagt den sivile infrastrukturen og som har tvunget landets helsesystem i kne, sier Maurer.

Leger Uten Grenser om koleraepidemien: – Ekstremt kritisk

En saudiledet koalisjon har siden mars 2015 ført krig mot den sjiamuslimske houthi-militsen i landet. Houthi-militsen kontrollerer store deler av Jemen og fordrev den internasjonalt anerkjente regjeringen og presidenten fra hovedstaden Sanaa for over to og et halvt år siden.

Les også: 600 døde av kolera på én måned

Over 320.000 mennesker er hittil smittet i epidemien, som har kostet over 1.800 mennesker livet, ifølge WHO. Kolera er nå påvist i alle Jemens 22 provinser, og epidemien sprer seg langt raskere enn det ekspertene hadde forutsett.

Kolera sprer seg i skittent vann og forårsaker alvorlig diaré, oppkast og uttørring. Sykdommen er lett å behandle og forebygge, men den pågående borgerkrigen har ført til store sammenbrudd i infrastruktur og helsetjenester. Det gjør at mange ikke får hjelp i tide. Uten behandling kan sykdommen føre til død i løpet av få timer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder