VIL HA «RENT BLOD»: Ramzan Kadyrov sier i et nytt intervju at om det skulle finnes noen homofile innenfor hans grenser kan de bare fjernes fordi han vil ha «rent blod» i landet. Foto: Denis Tyrin AP

Tsjetsjenias president Kadyrov: – Vi har ingen homofile her

I et nytt intervju uttaler den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov seg for første gang om anklager om bortføring og tortur av homofile i landet.

 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over tre år gammel

Tidligere i år meldte den russiske avisen Novaja Gazeta at flere hundre homofile hadde blitt arrestert i Tsjetsjenia, og utsatt for mishandling og tortur.

Dette gjaldt spesielt homofile menn. Avisen hevdet også at tre menn hadde mistet livet på grunn av sin legning, og mistenkte at det også var flere døde.

Ifølge avisen oppfordrer lokale myndigheter familiene til dem som er pågrepne til å drepe dem, for å redde familiens ære.

Kommentar: Fornektelse og fordømmelse

– Vi skal ha rent blod

I et nytt intervju med journalist David Scott, som HBO Real Sports har publisert to klipp av på Twitter, svarer president Kadyrov på anklagene om bortføring og tortur for første gang.

– Hvorfor kom han hit? Hva er vitsen med disse spørsmålene. Dette er bare tull. Vi har ikke slike typer mennesker her, sier Kadyrov og fortsetter:

– Vi har ingen homofile her, og hvis vi har noen av dem, så ta dem til Canada. Ære være gud, ta dem langt vekk fra oss, så vi slipper å ha dem her hjemme. Vi skal ha rent blod, så hvis det er noen her, ta dem.

Virkeligheten for russiske homofile: Fornektelse og fordømmelse

Journalisten spør videre om presidenten ikke blir bekymret når han leser at unge menn har blitt torturert i dagevis, og om han ikke bryr seg om dette med tanke på lov og orden i republikken.

– De er djevler, de er til salgs. De er ikke mennesker. Fanden ta dem for det de beskylder oss for. De kommer til å måtte svare for Den allmektige for dette, sier Kadyrov.

Artikkelen fortsetter under bildet

DEMONSTRERER: Amnesty International demonstrerer utenfor den russiske ambassaden på grunn av forfølgelsen av homofile i Tsjetsjenia. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

«Ta verden bakfra»

På spørsmål om presidenten ser på USA som en fiende av landet sitt, svarer Kadyrov at Amerika som stat ikke er sterk nok til at de er verdt å bli sett på som fiender.

– Vi har en sterk regjering og er en stat med kjernefysiske våpen. Selv om vår regjering skulle bli totalt ødelagt, ville våre missiler bli automatisk avfyrt. Vi ville sette hele verden i kne, og ta verden bakfra, sier han.

Presidenten mener videre at USA har satt i gang en anti-Russisk strategi mot Russlands ledelse, og at dette er bakgrunnen for påstandene.

MMA-utøver på flukt fra Tsjetsjenia: – Han har blitt bortført og torturert der

– De vet at jeg er villig til å ofre mitt liv for Russland, og at jeg har et godt militært forsvar som er kapable til å både angripe og forsvare. Så får vi bare se hvordan ting går for alle, sier han.

Putin lover gransking

Tsjetsjenia ligger i Kaukasus-området, og har en overveiende muslimsk befolkning.

Den russiske avisens rapport om tilstandene i Tsjetsjenia har vakt reaksjoner over hele verden. Både Angela Merkel og Frankrikes Emmanuel Macron har tatt opp situasjonen med Russlands president Vladimir Putin, som har lovet en gransking.

– Vi har fått negative meldinger om måten homofile er blitt behandlet på i Tsjetsjenia. Jeg ba Putin om å bruke sin innflytelse til å bedre forholdene for homofile, sa Merkel etter et møte med Putin i mai.

Les også

 1. Stans overgrepene i Tsjetsjenia

  Nyheten om systematiske arrestasjoner, tortur og drap på antatt homofile menn i Tsjetsjenia kom første april, og rystet…
 2. Dette er den russiske advokaten som møtte Trump Jr.

  Natalja Veselnitskaja (42) blir beskrevet som en fryktet Moskva-insider som har lobbet mot sanksjoner, forsvart…
 3. Trump før Putin-møte: Vil ikke gå i detaljer om innblanding i valget

  WASHINGTON, D.C./HAMBURG (VG) Det er ingen tvil om at møtene til Donald Trump får mest oppmerksomhet under G20-helgen.
 4. Lov om likekjønnet ekteskap vedtatt med stort flertall i Forbundsdagen

  Tysklands nasjonalforsamling kunne i dag vedta at mennesker av samme kjønn skal få lov til å gifte seg.

Mer om

 1. Tsjetsjenia
 2. Russland
 3. Homofili

Flere artikler

 1. Tsjetsjenias kontroversielle president påstår at det ikke finnes homofile i landet

 2. Jobbet for homofiles rettigheter i Russland: Organisasjonen ble angrepet

 3. Putin i homo-trøbbel

 4. Norge vil etterforske Russland

 5. Pluss content

  Propaganda og barnekamper: Presidentens MMA-imperium

Fra andre aviser

 1. - Putin har gjort hele det russiske samfunnet til gisler av denne mannen

  Bergens Tidende
 2. Her finnes ingen homofile, sa presidenten. Så startet jakten.

  Aftenposten
 3. Superstjernen anklaget presidenten for dobbeltmoral. Slik svarer Putin på kritikken.

  Aftenposten
 4. En diktatordatter med moteshow i Paris skaper reaksjoner

  Aftenposten
 5. Amnesty krever gransking av massedrap i Tsjetsjenia

  Aftenposten
 6. Russland etterforsker Tsjetsjenias behandling av homofile

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder